PSD Prahova atacă în instanţă "măsura aberantă" a Guvernului de a închide magazinele la ora 18.00

PSD Prahova atacă în instanţă "măsura aberantă" a Guvernului de a închide magazinele la ora 18.00

Reprezentanţii Partidului Social Democrat , filiala Prahova, anunţă că vor ataca în instanţa de juridic-contencios actul prin care Executivul a decis reducerea programului magazinelor în localităţile cu rată de infectare mare. Social-democraţii argumentează că reducerea orarului de funcţionare va favoriza supraaglomerarea şi, implicit, răspândirea virusului.

 

senatorul PSD Prahova Radu Oprea, a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă  faptul că reprezentanţii formaţiunii vor ataca în instanţa de juridic-contencios actul prin care Executivul a decis reducerea programului magazinelor în localităţile cu rată de infectare mare

 

În acest context, social-democratul prahovean a catalogat măsura Executivului ca "aberantă" şi a reclamat faptul că guvernanţii n-au înţeles nimic de pe urma experienţelor din starea de urgenţă.

El a dat exemplul cozilor care se formau în dreptul magazinelor sau farmaciilor în perioada în care vârstnicii aveau o "fereastră" de câteva ore pe zi în care aveau voie să iasă din case.

Astfel, PSD va contesta prevederile conform cărora magazinele se vor închide la ora 18.00 în toate zilele în localităţile cu rate de infectare peste 7,5 cazuri la mia de locuitori, respectiv numai în zilele de sâmbătă şi duminică în localităţile peste 4 la mie.

"În afară de critici e nevoie şi de acţiune. Partidul Social Democrat va acţiona în contencios-administrativ măsura aberantă a Guvernului Cîtu de a închide magazinele la ora 18.00. Şi aţi văzut, ca argumente, şi poziţiile celor din coaliţia de dreapta, sunt foarte mulţi de la PNL care critică această măsură, l-am auzit şi pe domnul Guran, l-am auzit şi pe domnul Buşoi, am auzit foarte mulţi oameni care spun că este o măsură aberantă, ilogică, a fost prost comunicată şi aţi văzut urmările. Contestaţia este în lucru. Dacă nu a fost depusă deja, ea va fi depusă foarte repede", a declarat senatorul Radu Oprea.

"Cred că exemplul cel mai bun este să ne amintim ce s-a întâmplat în starea de urgenţă când au avut pensionarii program limitat. Ce s-a întâmplat atunci? Toată lumea s-a înghesuit ca să-şi facă aprovizionarea, a fost înghesuială şi în mijloacele de transport, şi în magazine. Dacă ar fi avut puţină minte şi ar fi înţeles ceva din experienţele anterioare, nu ar fi venit cu o astfel de măsură aberantă, cu atât mai mult cu cât nu poţi compara România cu statele vestice, pentru că avem alte obiceiuri de consum", a argumentat acesta.

"Am sesizat şi în perioada precedentă, când au fost închise pieţele, că au fost multe persoane care s-au aglomerat în supermarketuri. Acest lucru se întâmplă când reducem acest timp, foarte mulţi oameni se vor duce în acelaşi timp pe un spaţiu restrâns, iar aceste aglomerări vor duce la propagarea virusului, nu este o măsură care să ajute. Este logic, o diminuare a timpului nu va ajuta, poate trebuia mărit programul, până la ora 23.00, astfel încât oamenii care puteau merge la acea oră să se ducă la cumpărături", a completat preşedintele PSD Prahova, deputatul Bogdan Toader.