Volosevici, reacție pe tema prelungirii contractului cu Apa Nova

Volosevici, reacție pe tema prelungirii contractului cu Apa Nova

Prelungirea contractului cu Apa Nova pe zece ani, perioadă în care operatorul îşi asumă investiţii de 36,7 milioane de euro fără TVA, continuă să creeze tensiuni între consilierii PNL și primarul Andrei Volosevici. Proiectul s-a aflat din nou pe ordinea de zi, însă a fost respins și de această dată de aleșii locali. Unul dintre motive ar fi acela că proiectul are rapoarte negative din partea direcțiilor de specialitate din cadrul Primărie. De altfel, aleșii locali s-au arătat deranjați și de faptul că prețul apei s-ar dubla. La dezbateri au participat și reprezentanții Veolia, compania-mamă a societății Apa Nova.


Dezbaterile pe tema prelungirii contractului cu Apa Nova au fost pline de ironii şi critici, în care primarul Andrei Volosevici a susţinut ideea prelungirii, punând accentul pe nevoia de realizare a acestor investiţii, iar colegii săi de partid de la PNL au fost principalii opozanţi.


”Este evident că o hotărâre pe care dumneavoastră o dispuneți vizavi de ceea ce înseamnă o prelungire a contractului înseamnă o reflexie asupra bugetului și de construcție a bugetului (…). Ceea ce vreau să înțelegeți și vă rog să înțelegeți este că am mers foarte rapid pe toate aceste variante de lucru deoarece la un moment dat trebuie să creionăm bugetul, iar acest buget, după cum bine știți, în baza a ceea ce înseamnă transparență decizională și dezbatere publică înseamnă 30 de zile de pus pe site-ul Primăriei. Asta înseamnă luna februarie. Suntem cu toții de acord, odată lămurite în orice direcție putem să avem o creionare corectă, care să fie supusă procedurii. Cu cât avem un buget mai devreme, vom putea să intrăm la capitolul investiții pe ceea ce înseamnă lansare de proiecte”, a declarat primarul Andrei Volosevici.


Șeful executivului ploieștean a reclamat și faptul că decizia consilierilor de la PNL şi USR de a vota împotriva propunerii de prelungire a fost luată din motiva politice, remarcând şi că, în mod absurd, proiectul de hotărâre fusese iniţiat de consilierii celor două formaţiuni, care acum au votat împotrivă. Ba mai mult, primarul Andrei Volosevici a declarat, în timpul şedinţei, că e convins că în spatele deciziei există interese politice.


„Cinstit şi asumat în faţa ploieştenilor, eu știu cine este artizanul din spatele acestei mişcări, n-are nicio legătură cu o mişcare administrativă, ci cu una politică. Dar aici, în această şedinţă, va trebui să vă asumaţi aceste responsabilităţi. De ce vă spun că este o chestiune politică? Pentru că astăzi cu toţii ştim că va fi respinsă, se va face probabil o nouă comisie, cam asta este logica, cu o şedinţă comună făcută ieri între USR şi PNL. Vă spun doar atât, negocierea şi discuţia pe un act adiţional schimbă nişte clauze care sunt în favoarea administraţiei. Cu tot respectul, mi se pare ridicol să mai faceţi o comisie, nu prea înţeleg de ce, într-un fel râdeţi de consilierii care au fost în comisie, pare că nu prea au fost în stare să negocieze”, a declarat primarul înainte de vot, amintind că proiectul de hotărâre dezbătut vineri a venit ca urmare a unei negocieri purtate cu operatorul de către o comisie specială desemnată de Consiliul Local şi compusă tocmai din consilieri de la cele două formaţiuni.

De altfel, după încheierea şedinţei, pe pagina oficială de Facebook a lui Andrei Volosevici a apărut şi o fotografie cu semnăturile celor cinci iniţiatori ai proiectului rezultat în urma dezbaterii, trei de la PNL şi doi de la USR.

 Urmăreşte mai multe știri pe pagina de Facebook „Deprahova.ro” 

În timul dezbaterilor, primarul Andrei Volosevici a anunțat și că a pregătit două dispoziții prin care cei doi viceprimari să găsească resursele financiare pentru a începe investițiile în cartierul Mitică Apostol. 

”Vă informez că sunt pregătite două dispoziții către domnii viceprimari, care reprezintă și ei executivul și au și ei obligația să creioneze bugetul, care, în contextul în care nu prelungim sau se mai discută, va trebui să găsească și dânșii resurse financiare pentru a începe investițiile în cartierul Mitică Apostol. În momentul în care găsesc resursele, vreau să văd de unde sunt luate ș să ne lămurim clar și răspicat pe fiecare viceprimar în parte de unde tăiem”, a mai susținut Volosevici în timpul şedinţei.


Dezbaterea a avut loc vineri, într-o şedinţă extraordinară a forului legislativ ploieştean. Propunerea era de prelungire a contractului cu Apa Nova, scadent în 2025, până în 2035. În această perioadă, operatorul îşi asuma investiţii suplimentare de peste 36 de milioane de euro, din care 13,7 milioane în prima etapă, concentrate în cartierul Mitică Apostol. În schimb, amortizarea s-ar fi făcut din tarif, care ar fi urmat să crească tot în două etape, ajungând până la aproape 9 lei pe metru cub, fără TVA.


Proiectul de hotărâre pentru prelungirea contractului cu Apa Nova a fost respins de Consiliul Local, după un vot covârşitor, la care un singur consilier, de la PSD, a votat favorabil. Semnele existau încă dinainte de începerea şedinţei, mai ales că grupul consilierilor liberali anunţase public că se opune.

CITEȘTE ȘI:

Cum a încercat Mihailovici să convingă consilierii locali să voteze prelungirea contractului cu Apa Nova

Contractul cu Apa Nova, mărul discordiei în CL Ploiești

Consilierii PNL Ploiești :Grupul consilierilor locali PNL nu va accepta dublarea prețului la apă / canal