Cum a încercat Mihailovici să convingă consilierii locali să voteze prelungirea contractului cu Apa Nova

Cum a încercat Mihailovici să convingă consilierii locali să voteze prelungirea contractului cu Apa Nova

Prelungirea contractului cu Apa Nova pe zece ani, perioadă în care operatorul îşi asumă investiţii de 36,7 milioane de euro fără TVA, continuă să creeze tensiuni între consilierii PNL și primarul Andrei Volosevici.
Proiectul s-a aflat din nou pe ordinea de zi, însă a fost respins și de această dată de aleșii locali. Unul dintre motive ar fi acela că proiectul are rapoarte negative din partea direcțiilor de specialitate din cadrul Primărie. De altfel, aleșii locali s-au arătat deranjați și de faptul că prețul apei s-ar dubla. La dezbateri au participat și reprezentanții Veolia, compania-mamă a societății Apa Nova.

Proiectul de hotărâre a fost realizat după ce forul legislativ desemnase o comisie specială mandatată să negocieze cu operatorul sistemului de alimentare cu apă şi canalizare din Ploieşti. În urma acelei negocieri a rezultat propunerea de majorare cu zece ani a perioadei contractuale, în contextul în care actualul acord expiră în iunie 2025. Apa Nova îşi asuma, conform propunerii, investiţii de peste 36 de milioane de euro, din care peste 13 milioane într-o primă etapă, concentrate în cartierul Mitică Apostol, şi ar fi urmat să-şi amortizeze investiţiile din tarif.

 Urmăreşte mai multe știri pe pagina de Facebook „Deprahova.ro” 

Automat, asta ducea la o majorare, care ar fi dus Ploieştiul de pe ultimul loc în clasamentul tarifelor la apă practicate la nivelul municipiilor reşedinţă de judeţ în ţară până undeva pe la mijlocul ierarhiei.

La şedinţa de vineri a luat parte şi Mădălin Mihailovici, directorul general Apa Nova, care a argumentat că Ploieştiul are la ora actuală cel mai mic tarif din România la apă şi canalizare, de 4,89 lei pe metru cub, iar creşterea aferentă primei etape ar fi de 6,11%, Pentru amortizarea întregii investiţii noul tarif ar urma să ajungă la 8,97 lei pe metru cub, nu departe de cel de 8,07 practicat în prezent de Hidro Prahova şi undeva la 2,8% limită de suportabilitate din coşul minim, sub pragul de 3% impus de prevederile actuale.

” La acest act care este supus aprobării dumneavoastră s-a lucrat împreună cu reprezentanții dumneavoastră. A plecat de la următoarele premise și anume dezvoltarea urbanistică a orașului, având în vedere că orașul a crescut ca volum. Extinderea și redimensionarea rețelelor de apă și de canalizare practic este iminentă. Al doilea lucru este faptul că România, la directiva apelor uzate urbane a depășit termenele impuse de Uniunea Europeană și este un risc eminent de aplicare de penalități și bineînțeles infrigement. Dreptul la apă potabilă sigură și curată este un drept fundamental al omului, este rezoluția ONU din 2010. Iar riscul iminent de aplicare de către Administrația Națională a Apelor Române de penalități pentru depășirea concentrațiilor la deversare ar aduce practic de penalități de circa 1,5 milioane de euro pe an pentru municipiul Ploiești.
În primul rând Ploieștiul are la ora actuală cel mai mic tarif din România la apă şi canalizare, de 4,89 lei pe metru cub. Ca exemplu, cel mai mare tarif din România la ora actuală este la Buzău, 12, 6 lei pe metru cub. Ploieștiul practic este pe locul 45 din 45 de operatori. În județul Prahova mai există un operator important, HidroPrahova, care se situează pe locul 21, cu un tarif de 8,07 lei, aproape cu 80% mai mare decât tariful practicat de Apa Nova. Apa Nova a propus împreună cu comisia cu care a lucrat investiții suplimentare, în două etape, de 36 milioane euro, prima etapă fiind una de extinderi,de 13, 7 milioane euro (..). În a doua etapă este vorba de finalizare a stației existente, în funcție de ce zice auditul, sau de realizare a unei stații de epurare noi. În cazul în care stația va fi făcută de cei care trebuia să o facă până la ora actuală sunt prevăzute investiții de circa 22,8 milioane de euro în ceea ce comisiile comune vor stabili că au de făcut.
Practic sunt mai multe scenarii. Ce s-ar fi întâmplat dacă am fi făcut această creștere până la finalul 2025 Trebuie să știți că limita de suportabilitate către populație este de 3,5 % din ceea ce se numește coșul minim. La ora actuală, Ploieștiul, la apă - limită de suportabilitate este de 1,5%. Ceea ce propunem noi în etapa întâi de creștere a tariful va duce la o limită de suportabilitate de 2%, extinderi de 13, 7milioane de euro, ceea ce ar însemna ca tariful la apă, dacă ar fi aplicat de mâine, ar duce Ploieștiul de pe locul 45, pe locul 42, la o creștere de 6,11%. Dacă tot mâine s-ar decide că am face toate investițiile și s-ar face creșterea de tarif direct, Ploieștiul ar ajunge la un tarif de 8,97 lei, mult departe de Buzău. Am fi pe locul 12, imediat după HidroPrahova. Tot ce s-a luat în calcul a fost să respectăm această limită de suportabilitate.(...)
În momentul în care Apa Nova a preluat practic rețeaua de apă și canalizare a Ploieștiului în concesiune, randamentul rețelei de apă era de 50%, deci pierderile erau enorme. Astăzi, Ploieștiul are un randament de 78%. Media europeană este între 75% și 80%.
Dacă am aplica de mâine creșterea totală la 36,5 milioane euro, practic Ploieștiul ar deveni orașul din România cu cel mai mare tarif.Dar nu ne-am propus și nu se va aplica acest lucru. Ar fi 17,01 lei cu TVA. Am fi practic la nivelul tarifului din Viena, ca să aveți un mod de a compara aceste lucruri ”, a susținut Mădălin Mihailovici, CEO Veolia (declarația integrală în materialul video de mai jos)

 

În replică, Gheorghe Sârbu, consilier local PNL, i-a atrans atenția reprezentantului Veolia au efectuat investiții doar la jumătate din ce și-a asumat la începutul contractului.

”Domnule președinte (n.r Mădălin Mihailovici) , vreau să vă reamintesc că în momentul în care ați semnat contractul între Apa Nova și Primăria Ploiești, v-ați asumat și v-ați angajat că faceți investiții de 27 milioane euro. Dumneavoastră, după patru ani, ați făcut un audit și ați scăzut la 14,5 milioane, deci la jumătate. Mulțumesc pentru ce ne-ați explicat aici”, a susținut Gheorghe Sârbu. 

”Trebuie să înțeleagă și presa și invitații dumneavoastră că aceste investiții care s-au făcut la Ploiești, s-au făcut din tarif, din banii ploieștenilor. Și amortizarea investiției se face din tarif, din banii ploieștenilor. Ca să știe toată lumea, nu vine cineva să ne facă gratis investițiile”, a mai adăugat liberalul.

 

CITEȘTE ȘI:

Contractul cu Apa Nova, mărul discordiei în CL Ploiești

Consilierii PNL Ploiești :Grupul consilierilor locali PNL nu va accepta dublarea prețului la apă / canal