Senatorul PSD Prahova, Radu Oprea, despre proiectul de buget propus de Guvernul Cîțu: Este un buget care se bazează pe împrumuturi, un buget al datoriei, al austerităţii, nu un buget pentru cetăţeni

Senatorul PSD Prahova, Radu Oprea, despre proiectul de buget propus de Guvernul Cîțu: Este un buget care se bazează pe împrumuturi, un buget al datoriei, al austerităţii, nu un buget pentru cetăţeni

Senatorul PSD Prahova, Radu Oprea a criticat dur, în cadrul unei conferințe de presă susținută vineri, modul în care Guvernul Cîțu a creion bugetul de stat pentru anul 2021. Acesta a susținut faptul că bugetul propus de coaliţia de guvernare este unul al „austerităţii şi împrumuturilor”.

În cadrul unei conferinţe de presă susţinută vineri, senatorul Radu Oprea a criticat dur proiectul de buget propus de Guvernul Cîţu. Parlamentarul prahovean  a susținut că premierul Florin Cîțu pune în pericol democrația, acesta făcând referire la reacția primului ministru în urma  avizului negativ dat pentru buget de către Consiliul Economic şi Social.

 „De câte ori nu-i convine o opinie de atâtea ori democraţia este pusă în pericol, după domnia sa ar trebuie desfiinţat şi CES-ul", a susținut senatorul Radu Oprea, care a precizat și faptul că „domnul Cîţu ar trebui să fie deschis şi să înţeleagă că mesajul transmis de sindicate şi inclusiv de organizaţiile patronale, cum sunt cele din HoReCa, este clar şi arată că bugetul cu care o să vină în Parlament este un buget greşit, care nu permite dezvoltarea României. Este un buget care se bazează pe împrumuturi, un buget al datoriei, al austerităţii, nu un buget pentru cetăţeni. Sunt peste 11 milioane de români afectaţi în mod direct, începând de la copii - dublarea alocaţiilor nu este prevăzută în buget - şi până la pensionari".

Totodată, parlamentarul prahovean a anunțat că PSD va propune o variantă alternativă a bugetului de stat.

„Noi am prezentat un buget alternativ, în care am arătat că în aceleaşi condiţii restrictive, cu un deficit de 7,26% - prognoza coaliţiei de dreapta este de 7,16% deficitul comercial - putem, având alte priorităţi, să avem un buget care să permită şi dublarea alocaţiilor şi plata salariilor conform Legii salarizării unitare şi plata pensiilor, în acelaşi timp permite şi creşterea bugetului Ministerului Sănătăţii cu 30%, a bugetului pentru investiţii cu 18% sau a bugetului educaţiei cu 18%. Vom prezenta amendamente la legea bugetului de stat, astfel încât toate temele importante vor fi în amendamentele noastre, am prevăzut amendamente care să permită creşterea punctului de pensie aşa cum este prevăzut în lege, de asemenea cea referitoare la salarii şi amendamente cum ar fi de exemplu cel referitor la gratuitatea pe transport pentru studenţi. Sigur, ca fost ministru al Mediului de Afacaeri, Comerţului şi Antreprenoriatului, voi avea amendamente pentru plata integrală a Start Up Nation - în prezent sunt puţini bani în comparaţie cu necesarul pentru plata ediţiei a doua - astfel încât şi ediţia a treia să poată demara. Mai este un program important, care sprijinea exportatorii şi care astăzi este distrus, îngheţat complet, şi pentru ei am prevăzut un amendament”, a mai declarat senatorul Radu Oprea.