Ministrul Alexandru Rafila: Nu renunțăm complet la Certificatul Verde

Ministrul Alexandru Rafila: Nu renunțăm complet la Certificatul Verde

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a subliniat că autoritățile române nu vor renunța la certificatul verde, dar că el va fi impus doar când situația epidemiologică o va impune. Oficialul a mărturisit că i se pare exagerat ca persoanele nevaccinate să rămână fără loc de muncă. Anterior, Rafila a anunțat că, în privința restricțiilor pe plan intern, se va vorbi despre certificatul Covid, certificatul Verde original fiind documentul adoptat de către Parlament European și se referă la călătoria între statele membre.

“Consensul a progresat, avem un feedback pozitiv şi cred că adoptarea unui certificat verde cu toate categoriile de eventualităţi - vaccinare, testare, trecere prin boală - este oportună. Vrem ca el să fie introdus atunci când există justificare epidemiologică, când e raţional, şi să renunţăm la el când nu mai e cazul. Asta e ideea, să nu fie pentru totdeauna. (...) Nu renunţăm complet la idee. Propunerea a fost legată de utilizarea pentru o perioadă de timp limitată ţinând cont de contextul epidemiologic. Dacă e o creştere a cazurilor două săptămâni, se introduce şi se renunţă când scade incidenţa”, a explicat Alexandru Rafila, la Antena 3.

Noul ministrul al Sănătății consideră exagerat ca oamenii să rămână fără loc de muncă fiindcă nu sunt vaccinați anti-Covid.

Certificatul verde, înlocuit de certificatul Covid, a anunțat Alexandru Rafila

Într-o conferință de presă susținută sâmbătă, Rafila a vorbit despre înlocuirea certificatului verde cu certificatul Covid, când vine vorba despre restricțiile impuse pe plan intern.

“Nu se mai spune Certificatul Verde, Certificatul Verde original - ca să înțeleagă toată lumea - se referă la documentul adoptat de către Parlament European și se referă la călătoria între statele membre. Pentru certificatul COVID, care a prezentat un subiect de interes şi de dezbatere, și de foarte multe ori de controverse în spațiul public, vom încerca să găsim o soluție legislativă, care să stabilească un cadru foarte clar pentru toată lumea, iar introducerea acestui certificat verde să poată să fie făcută atunci când există o creștere susținută, un anumit interval de timp, de exemplu trei săptămâni. Renunțarea la utilizarea acestui Certificat Verde complet, care presupune vaccinare, testare sau trecerea prin boală, să fie făcut atunci când există o scădere mai multe săptămâni consecutiv și se atinge un anumit nivel al incidenței cumulate. Toate aceste lucruri, detaliile tehnice, dacă vreți, cifrele vor fi stabilite de colegii de specialitate de la Institutul Național de Sănătate Publică”, a anunțat oficialul în cursul zilei de sâmbătă.