Bilanțul primei zile de război din Ucraina! Kiev este sub asediu

Bilanțul primei zile de război din Ucraina! Kiev este sub asediu

Război în Ucraina, după ce preşedintele Vladimir Putin a dat ordin, joi dimineaţă, 24 februarie 2022, ca infrastructura militară a Ucrainei să fie distrusă. Explozii au avut loc în marile oraşe din întreaga ţară, nu doar din zona regiunilor separatiste recunoscute de Putin ca fiind independente, acesta fiind şi pretextul pentru începerea războiului.

Bilanțul primei zile de război

Capitala Kiev este sub asediu. Bilanţul primei zile de război: 137 de morţi şi peste 300 de răniţi

Slodați ruși luați prizonieri

Armata ucraineană a făcut publice imagini cu soldați ruși și separatiști luați prizonieri în timpul confruntărilor de joi. Din postarea pe Facebook a Armatei ucrainene nu reiese foarte clar unde au fost capturați militarii, dar aceștia spun în timpul interogatoriului că au fost antrenați în Crimeea și tot de acolo ar fi fost îmbarcați pentru a fi aduși în Ucraina.

Prezentăm în continuare dialogul dintre anchetatori și prizonieri, tradus cu ajutorul jurnalistei din Republica Moldova Oxana Bodnar:

 
 

„Încă o dată, numele..

Eu sunt căpitan (nu se aude bine numele, pare Mikoev Vadim Ruslanovici), brigada nr.11, trupe de debarcare aeriene.

Tu cine ești?

 

Eu sunt Kasatkin Natan Iurievici. Caporal. Brigada nr.11

Ce sarcină ați primit?

Am fost antrenați pentru exerciții

 
 

Unde ați fost antrenați?

În Crimeea.

În Crimeea… Care a fost scenariul?

Scenariul a fost să dăm ajutor pentru răniți și alte momente pe care trebuia să le implementăm la prima comandă, așa și am lucrat.

Am înțeles… Unde a avut loc îmbarcarea?

În Crimeea, într-un câmp.

În câmp - unde anume?

Nu era un loc concret. Doar câmp și atât.

Am înțeles. Sarcina care a fost?

La fel, să continuăm exerciții.

Ai știut unde zbori?

Nu.

Iar tu ai știut unde zbori?

Nu.

Când ai aterizat în Ucraina, ai înțeles unde ai ajuns?

Nu. Timp de aproape patru ore nu am înțeles unde suntem.

Cine este comandantul de unitate?

La noi?

Nu, la noi…(cenzurat).

Eu nu cunosc pe comandantul unității.

Cine este comandantul batalionului?

Sorokin Denis. Patronimicul nu-l țin minte.

Am înțeles. “Glorie Ucrainei!”

Cine este din Daghestan? (* limbaj licențios)

Sunt patru aici. (* limbaj licențios)

Pentru ce ați venit aici?

Am mers… În acest oraș pentru ce (cenzurat) ați venit?

Am pierdut coloana noastră din vizor.

Înainte de a intra în oraș? Aici e hotarul de stat, nu v-a deranjat nimic?

… (tac)

Ce, nu vă ajunge teritoriu (necenzurat)? Acolo trăiți rău? Americanii vă urinează scările sau ucrainenii? (necenzurat) Toți la voi sunt vinovați! (necenzurat) .. (tac) Cine v-a intimidat acolo, Kadîrov sau cine? (necenzurat) …

Un blindat rusesc trece peste o mașină condusă de un civil

Pe unul din bulevarde, un blindat rusesc își schimbă direcția de mers și intră dinadins într-o mașină de pe stradă. După impact, blindatul rusesc urcă practic cu șenilele peste mașină.

 

Ulterior, pe rețelele sociale au apărut alte imagini care arată cum mai multe persoane se chinuie să scoată din fiarele contorsionate bărbatul în vârstă rămas blocat în mașină. Bărbatul ar fi supraviețuit, deși informația nu a fost confirmată independent sau din surse oficiale.

Turcia nu poate împiedica navele de război rusești să intre în Marea Neagră prin strâmtorile sale, așa cum a cerut Ucraina

Turcia nu poate împiedica navele de război rusești să intre în Marea Neagră prin strâmtorile sale, așa cum a cerut Ucraina, din cauza unei clauze dintr-un pact internațional care permite navelor să se întoarcă la baza lor de origine, a declarat vineri ministrul turc de externe. 

Reacția vine după ce Ucraina a făcut apel la Turcia să blocheze trecerea navelor de război rusești prin strâmtorile Dardanele și Bosfor, care duc la Marea Neagră. Forțe rusești au debarcat în porturile ucrainene din Marea Neagră și Marea Azov ca parte a invaziei.

În conformitate cu Convenția de la Montreux din 1936, Turcia deține controlul asupra strâmtorii și poate limita trecerea navelor de război în timp de război sau în caz de amenințare, dar cererea Kievului a pus Turcia într-o poziție dificilă, ea încearcând să jongleze atât cu angajamentele sale față de Occident, cât și cu legăturile strânse cu Rusia.

 Niveluri crescute de radiaţie la situl fostei centrale atomice de la Cernobîl

Agenţia nucleară ucraineană a declarat vineri că înregistrează niveluri crescute de radiaţie la situl fostei centrale atomice de la Cernobîl, după ce soldații ruși au ocupat zona. 

Ministerul Apărării rusesc a negat informația spunând că ”fondul radioactiv în zona centralei nucleare este normal. Personalul NPP continuă să mențină instalațiile NPP ca de obicei și să monitorizeze mediul radioactiv”.

Potrivit datelor deținute de autoritățile române, în speță CNCAN, nu există o înregistrare de creșteri de radiații pe teritoriul României, a declarat vineri Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, referindu-se la informările din media privind un nivel crescut de radiații la Cernobîl, în Ucraina.

Trupele rusești au intrat în Kiev, au confirmat oficiali ucraineni într-un tweet, conform BBC.

Ministerul ucrainean al Apărării a declarat că "inamicul" se află în cartierul Obolon, la aproximativ 9 km nord de parlamentul din Kiev, în centrul orașului. Oficialii au încurajat localnicii să facă cocktailuri Molotov pentru a riposta, sfătuindu-i totodată pe ceilalți să se adăposteze.

"Locuitori pașnici- fiți atenți. Nu ieșiți din casă!"

Ministrul Apărării Ucrainei a oferit bilanțul pierderilor din rândul rușilor

Șapte avioane, șase elicoptere, peste 30 de tancuri, 130 de mijloace tehnice blindate și 800 de persoane

Bărbaţii ucraineni cu vârste între 18 şi 60 de ani nu au permisiunea de a părăsi ţara pe timpul stării de urgenţă

Preşedintele Zelenski a ordonat o mobilizare militară generală pentru asigurarea apărării statului a fost dispusă mobilizarea pe scară largă, atât în Kiev cât şi în celelalte oraşe mari.

Armata ucraineană a aruncat în aer un pod pentru a opri o coloană de tancuri rusești care se îndrepta spre capitală

Armata ucraineană a aruncat în aer un pod de lângă Kiev și a oprit o coloană de tancuri rusești care venea dinspre Cernobîl.