#EroiÎnHalateAlbe și atât

#EroiÎnHalateAlbe și atât

Pentru început vreau să precizez că nu sunt specialist în acest domeniu despre care doresc să vorbesc acum.
Este o simplă părere formată pe baza informațiilor culese de la oameni din domeniu, de pe internet și din date oficiale. În România, în urmă cu mai puțin de o săptămână, circulau pe internet tot felul de poze și momente frumoase adresate în semn de recunoştinţă personalului medical din țară pentru lupta pe care o duce împotriva acestui virus despre care fiecare are propriile opinii. În prezent, la scară largă, același personal medical este jignit și batjocorit de către opinia publică pe social-media și nu numai.


Nu o să întreb cum îi încurajează aceștia pe ceilalți medicilor și pe cei care luptă în continuare sau cum îi ajută adresându-le aceste defăimări. O să le spun, în schimb, că în anul 2017, în țară, profesau aproximativ 57.000 medici, 17.200 farmaciști, 137.200 angajați cu pregătire sanitară medie și 66.300 personal sanitar auxiliar. Datele arată că, dintre cei enumerați mai sus, aproximativ 10.000 au părăsit țara doar în ultimii doi ani. Sigur, cifrele nu sunt actualizate și nici exacte, dar vă oferă posibilitatea de a vă forma o idee despre câți medici sunt “spăgari“ , cum îi consideră unii acum, iar nu “eroi în halate albe“ cum erau considerați cu doar o săptămână în urmă. Iar toate aceste lucruri au schimbat radical viziunea populației din pricina a aproximativ 300 de medici care au demisionat.


Și acum, să ne concentrăm atenția asupra motivelor invocate de către aceștia, printre care, lipsa de materiale sanitare și protectoare.
Cu alte cuvinte, vorbim despre niște oameni, care rămân în continuare pentru mine eroi în halate albe, care însă, văzând situația critică cu care se confruntă, nu mai vor să își pună în pericol sănătatea lor și pe a celor dragi pentru un popor care critică un întreg sistem medical în aceste momente.

Mergem mai departe, și ne întrebăm de ce lipsesc aceste materiale? La o simplă căutare a bugetului Ministerului Sănătății pe internet o să apară titluri mari de genul “BUGET ISTORIC“ pentru INVESTIȚII în aparatură și MATERIALE SANITARE și de PROTECȚIE și toate acestea în 2019. Asta să nu creadă nimeni că au fost achiziționate și s-au uzat între timp! Dar ce înseamnă acest buget istoric? Site-urile de știri de interes public din România menționau suma de 14,89 miliarde lei, față de 9,19 miliarde lei în 2018 și o creștere cu până la 5% din PIB față de 2% în anii precedenți. PIB evaluat cu o creștere de 4% față de 2018, adică 733,51 miliarde lei estimativ. Și după cum precizează media națională, în 2020 urma o creștere cu până la 30,04% a bugetului de investiții.


Și cu toate astea, sistemul medical din țară se lovește doar de un zid de reproșuri, de la unitățile sanitare și până la personal deoarece în acest moment, într-un adevărat război mondial declarat inamicului invizibil, investițiile despre care vorbim par a fi doar pe hârtie.


Oameni simpli, oameni de afaceri, organizații, firme cunoscute s-au unit, au donat si au pus cu toții umărul în aceeași direcție, anume achiziționarea tuturor materialelor necesare pentru a trece peste această pandemie declarată.


Dar românii nu au contribuit doar acum, asta pentru că, în medie, 1338 lei/an ajung din buzunarul unui roman prin taxe la CASS. Și ca acești români, erau în 2018 alți 6,7 milioane, ceea ce înseamnă aproximativ 9 miliarde pe an. De menționat faptul că în același an, și probabil cifrele nu au suferit mari majorări, erau 17,4 milioane de beneficiari.
Am discutat cu medici din țară și studenți din diferiți ani și am aflat că în spatele titlului de doctor se află minim 11 ani de studiu intens!


Am aflat că încă din facultate își cumpără acele banale halate singuri, că nu e loc la buget pentru toată lumea, iar taxa este de 9.000lei/an. Totodată, în spatele titlului de medic stă ani întregi de pregătire, muncă, nopți pierdute și eforturi financiare din partea familiei, pentru că vă spun, nu vreți să fiți tratați de un medic care a avut timp și de un job în timpul facultăţii. Și după toate aceste lucruri, se duc neechipați să trateze un infectat cu acest virus și sunt scuipați.


Nu am în familie cadre medicale, nu cunosc pe nimeni care a demisionat și nu iau apărarea nimănui, dar am simțit nevoia să ridic această problemă, văzând foarte mulți tineri care s-au transformat în influenceri care şterg pe jos cu acei oameni care au stat sau stau în prima linie, în fața virusului care a creat atâta haos și durere pe întreaga planetă, fără ca măcar să se informeze asupra acestui subiect sensibil.


Am văzut postări cu doctori care spuneau că nu au combinezoane de protecție, am căutat să văd cât costă unul, iar prețurile variază între 100 lei și 500 de lei, probabil în funcție de calitate.


Cred că această pandemie și declararea stări de urgență ar fi putut fi prevenite doar dacă oamenii erau mai responsabili și luau în serios recomandările autorităților.
Cred că astfel se puteau preveni și demisiile medicilor, căci despre asta este vorba, nu ? Despre a preveni. În încheiere vă sugerez în calitate de simplu cetățean să vă orientați atenția asupra bazei problemei, asupra cauzelor și nu a efectelor.


Totodată, sper ca acei medici care doresc să renunțe la lupta cu noul coronavirus din cauza unor inconștienți care au transformat spitalele în adevărate focare de infecție cu COVID-19, să mediteze puțin asupra efectelor, a ceea ce s-ar întâmpla dacă ar demisiona cu toții. Sper ca autoritățile să ia repede măsuri și să îi protejeze. Doar ei sunt EROII NOȘTRI ÎN HALATE! Nu?!