VIDEO| Grădinițele de ”lux” ale primarului Dobre, respinse de consilierii locali în ciuda presiunilor edilului

VIDEO|  Grădinițele de ”lux” ale primarului Dobre, respinse de consilierii locali în ciuda presiunilor edilului

O nouă ședință maraton pe tema construirii a două grădinițe în Ploiești, pe străzile Aleea Strunga și Bulevardul Petrolului ! 

Cele două  proiecte controversate ale  primarului Adrian Dobre, care vizează cele două unități școlare, au fost respinse și de această dată de Consiliul Local Ploiești. În ciuda presiunilor și reacțiilor dure ale edilului, alesii locali au rămas consecvenți în decizia lor și nu au votat niște proiecte care nu aveau viză de legalitate.

Ba mai mult, costurile construirii celor două grădinițe sunt cu adevărat imense.

 

Teoretic,  la început, proiectele vizau ca respectivele obiective de investiții să fie finanțate în proporție de 98% din fonduri europene și 2 % din bugetul local.

 Între timp, potrivit primarului Adrian Dobre, au apărut norme care ar fi obligat Primăria, dacă proiectele erau aprobate, să suporte aproape 70% din costurile totale într-unul dintre cazuri şi peste 92% în cel de-al doilea.

 

Iar cum prețul construirii unei grădinițe este de peste 13 milioane lei, aleșii locali PSD și ALDE au ridicat numeroase semene de întrebare asupra acestor proiecte, mai ales în contextul în care bugetul de investiții pentru 2019 a fost aproape 0, singurele investiții fiind făcute din creditul EximBank,

Ba mai mult, viceprimarul George Pană a prezentat situații în care costul unei grădinițe în București nu depășea suma de 8 milioane lei.  

Drept urmare, consilierii locali au solicitat lămuriri din partea conducerii  Direcției Relații Internaționale şi a reprezentantului  firmei de consultanţă şi proiectare.

 Li s-a explicat că a apărut, faţă de proiectele iniţiale, o creştere a costurilor totale, ca urmare a apariţiei Ordonanţei 114, care a dus la majorarea cheltuielilor în domeniul construcţiilor. Li s-a mai explicat şi că partea de cofinanţare a municipalităţii a crescut pentru că autoritatea de management a păstrat în ghidul de finanţare un standard de cost, de 7.700 de euro per copil, peste care nu s-ar fi mai acceptat cheltuieli eligibile. Asta a condus la situaţia despre care vă vorbeam mai devreme, ca Primăria să se fi obligat, dacă proiectele ar fi fost aprobate, să suporte peste două treimi din valoarea totală.

 

Și de această dată au existat dezbateri aprinse în şedinţa de luni şi cu privire la onorariile pe care firma de consultanţă contractată de Primărie pentru pregătirea proiectelor europene le încasează.

 

"Interesul oricărei firme de consultanţă este ca valoarea totală să fie cât mai mare, câtă vreme e plătită cu procent din această valoare", a reclamat consilierul  Ştefan Dănescu. Punctul său de vedere a fost împărtăşit şi de mai mulţi colegi din PSD, ALDE şi PMP, care au reclamat că, în varianta propusă, o grădiniţă pentru 120 de copii ar fi ajuns să coste, la Ploieşti, undeva la 3 milioane de euro, mult peste media naţională.

 

În concluzie, după lungi dezbateri, proiectele au fost respinse cu unanimitate de voturi, în ciuda presiunilor primarului Adrian Dobre.