INTERVIU| Senatorul Iulian Dumitrescu, președintele PNL Prahova: Europarlamentarele, prima bătălie electorală pe care trebuie să o câștigăm pentru a înlătura PSD de la putere!

INTERVIU| Senatorul Iulian Dumitrescu, președintele PNL Prahova: Europarlamentarele, prima bătălie electorală pe care trebuie să o câștigăm pentru a înlătura PSD de la putere!

Senatorul Iulian Dumitrescu, președintele PNL Prahova, a vorbit, într-un scurt interviu, pe tema alegerilor europarlamentare din 26 mai.

Domnule președinte, ne aflăm în plină campanie electorală pentru alegerile europarlamentare. De aceea vă propun să vorbim pe această temă. În primul rând, vă rog, precizați de ce prahovenii ar trebui să voteze candidații Partidului Național Liberal?

Prahovenii trebuie să știe că alegerile europarlamentare reprezintă prima bătălie electorală pe care e necesar să o câștigăm pentru a înlătura PSD de la putere. Urmează în toamnă prezidențialele, iar anul viitor alegerile locale și parlamentare.România a fost și va rămâne un stat cu vocație europeană. Atacurile coaliției de guvernare PSD-ALDE asupra UE și punerea sub semnul întrebării a locului și a rolului României în UE reprezintă acte iresponsabile, cu consecințe greu de reparat. Pentru o Românie importantă în UE, europarlamentarii PNL vor da țării noastre o voce puternică în deciziile la nivel european și vor influența aceste decizii în favoarea României și a românilor din țară și din diaspora. Am arătat tuturor, la Sibiu, că PNL contează în UE și că este respectat în cea mai influentă familie politică europeană, PPE, în timp ce PSD e suspendat din PES, partidul european din care face parte. PNL consideră că locul României este în centrul Uniunii Europene, alături de statele care își doresc o uniune puternică, integrată și care lucrează în folosul cetățenilor ei. Sunt sigur că PNL reprezintă cea mai bună opțiune pentru prahoveni la aceste alegeri.

 

Care este principalul obiectiv al viitorilor europarlamentari din partea PNL?

Dincolo de obiectivele politice cu impact major asupra viitorului României, cum ar fi integrarea imediată a României în spațiul Schengen sau adoptarea, în timp scurt, a monedei europene unice, europarlamentarii PNL au și obiective specifice pentru fiecare domeniu de activitate. Spre exemplu, pentru tinerii români ne-am propus ca peste 40.000 dintre aceștia să primescă un bilet de tren gratuit pentru a fi folosit în UE, dar și să obținem pentru ei finanțarea din fonduri europene a unor programe cum ar fi Prima fermă sau Prima seră. Pentru micii întreprinzători, ne-am gândit la un program de vouchere pentru inovare și la susținerea unei scheme europene pentru Startup-uri și Scaleup-uri. Pentru agricultori, PNL va sprijini un nivel al plăților directe la hectar în țara noastră la nivelul mediu din UE. În domeniul infrastructurii, PNL va solicita și va obține fonduri europene pentru construcția sau finalizarea lucrărilor la autostrada Pitești - Sibiu, autostrada Comarnic - Brașov, autostrada Târgu Mureș - Iași - Ungheni, drumul expres Craiova - Pitești și șoseaua de centură a Municipiului București. În același timp, vom sprijini reabilitarea termică, din bugetul UE 2021-2027, a 500.000 de apartamente din România. La obiectivele PNL pe care le-am amintit, se adaugă și acela de a obține mai multe fonduri europene pentru România în Bugetul UE pentru 2021-2027, în comparație cu perioada 2014-2020, respectiv simplificarea drastică a procedurilor de accesare a fondurilor europene.

 

Cu siguranță ați discutat cu mulți prahoveni în această perioadă. Cum au reacționat aceștia? Ce v-au cerut și ce așteptări au de la candidații PNL?

Am avut plăcuta surpriză să constat că, din cei aproximativ 1000 de prahoveni care au venit la Casa de Cultură a Sindicatelor din Ploiești la lansarea cărții "EU.RO - Un dialog deschis despre Europa", cei mai mulți sunt neafiliați politic, mai precis sunt noi simpatizanți ai PNL și ai Președintelui Klaus Iohannis. Am participat la dezbateri publice pe teme care îi preocupă pe prahoveni și am văzut săli pline cu sute de oameni, interesați să discute cu noi despre soluțiile pe care PNL le are la problemele lor. Am mers în județ din localitate în localitate și am constatat că s-a creat un val în creștere de oameni care își pun toate speranțele în PNL. Prahovenii sunt sătui de promisiunile fără acoperire ale PSD și ALDE, de creșteri de pensii și salarii care sunt anulate de creșterea prețurilor și a ratelor, de atacurile permanente ale actualei puteri asupra instituțiilor statului. Întreprinzători, medici, profesori, angajați, pensionari – români din toate categoriile sociale s-au săturat de guvernarea PSD-ALDE iresponsabilă și vor să fie reprezentați de politicieni pricepuți și serioși, capabili să facă eforturi pentru o Românie mai bună. Și asta le oferă PNL la alegerile europarlamentare, o listă de candidați de anvergură, capabili să obțină lucruri concrete la Bruxelles pentru România și pentru români.

 

Ce scor v-ați propus să obțineți în județul Prahova? Dar în Ploiești?

Prahova este un județ în care PNL a făcut istorie, iar aici am reușit să învingem PSD într-un moment în care urmașii lui Ion Iliescu ajunseseră la apogeu și se credeau nemuritori. Mai mult de jumătate din primarii din Prahova, inclusiv cel din Ploiești, sunt primari PNL și au o cotă mare de încredere în comunitățile pe care le conduc. În ciuda piedicilor puse de PSD-ALDE, primarii noștri și-au făcut treaba și au obținut adevărate victorii în lupta pentru creșterea bunăstării prahovenilor. Scorul PNL la europarlamentare în Prahova va reflecta atât calitatea reprezentanților noștri în administrația publică locală, cât și dorința cetățenilor de a sancționa derapajele și nepriceperea actualei puteri. Fără nicio îndoială, PNL este singura alternativă la PSD, iar rezultatele noastre la europarlamentare vor confirma acest lucru.

 

 Cum ați caracteriza în câteva cuvinte candidații PNL?

Candidații PNL sunt oameni serioși, profesioniști, care se duc în Parlamentul European cu o agendă concretă de îmbunătățire a calității vieții românilor. Aceștia vor milita pentru o Europă unită și pentru ca România să ocupe locul pe care îl merită în familia țărilor europene.Următorul mandat al Parlamentului European va fi cel mai important de la aderarea României la UE. Va fi mandatul în care se vor pune bazele unei noi Uniuni Europene, mai puternică, mai sigură și mai apropiată de cetățenii săi. Este important ca în următorii 5 ani România să trimită în Parlamentul European oameni politici competenți, care să aibă o bună înțelegere a tendințelor europene și să fructifice avantajele apartenenței României la Uniunea Europeană. PNL are, de departe, cea mai bună listă de candidați pentru alegerile europarlamentare din 26 mai.

 

Vă propun să vorbim și despre Rareș Bogdan. Cum s-a ajuns la această decizie, ca dumnealui să deschidă lista candidaților Partidului Național Liberal? A fost o decizie grea pentru PNL?

Partidul Național Liberal este o comunitate deschisă, în care își găsesc locul toți cei care îmbrățișează și promovează valorile noastre fundamentale: libertățile individuale, proprietatea privată, economia de piață, democrația, statul de drept. Spre deosebire de PSD, nu suntem un grup închis de oameni care își urmăresc doar propriile interese.În acest context, candidatura lui Rareș Bogdan este un lucru firesc. Am discutat în partid, am discutat cu acesta în numeroase ocazii, cu mai multe luni în urmă. Rareș Bogdan este un patriot adevărat, incontestabil, un susținător al promovării românilor în familia europeană. De ani de zile, Rareș Bogdan este una dintre cele mai credibile voci ale opoziției, care s-a exprimat constant și consecvent în spațiul public împotriva abuzurilor și gafelor actualei puteri, poziționându-se ca un inamic de temut al PSD-ALDE. Raportat la zicala „Omul potrivit la locul potrivit”, locul lui Rareș Bogdan este, incontestabil, în deschiderea listei de candidați ai PNL la alegerile europarlamentare.

 

În final, aș vrea să discutăm pe tema referendumului. Ce mesaj aveți pentru prahoveni? De ce trebuie să meargă la vot și să voteze la acest referendum?

PNL susține referendumul inițiat de Președintele Klaus Iohannis din mai multe motive. În primul rând, suntem partenerii Președintelui Klaus Iohannis. În al doilea rând, considerăm că referendumul este un exercițiu legitim și democratic, așteptat de foarte mulți oameni din această țară. Nu în ultimul rând, referendumul este foarte util, eu cred că PSD ar fi dat OUG-urile pe justiție dacă nu s-ar fi anunțat acest referendum. Din cauza abuzurilor făcute de DNA, pe de o parte, dar și din cauza prostiilor făcute de actuala putere PSD-ALDE (de exemplu, încercarea de a modifica codurile penale sau excesul de gaze și bastoane de la mitingul diasporei din 10 august), societatea s-a radicalizat. Pe de o parte, sunt cei care vorbesc doar de abuzuri, care vor să își rezolve anumite probleme cu justiția și să și-o subordoneze politic, și aici îi avem pe cei de la PSD și ALDE. Pe de altă parte, sunt alți radicali pe care nu-i auzi niciodată de abuzuri și care vorbesc doar despre pușcărie, este vorba de cei de la USR. Eu cred că cei mai mulți oameni din această țară văd, ca noi, ambele fețe ale monedei. Noi, PNL, vrem continuarea luptei împotriva corupției, vrem să scoatem politicul din justiție și vrem ca toți cei care au făcut abuzuri să plătească. În 26 mai, îi așteptăm la vot la referendum pe toți românii care gândesc ca noi!