Parlamentarii PSD Prahova, nemulțumiți de bugetul alocat de Cîțu pentru județul Prahova. Vor fonduri pentru centurile oraşelor Câmpina, Comarnic şi Văleni

Parlamentarii PSD Prahova, nemulțumiți de bugetul alocat de Cîțu pentru județul Prahova. Vor fonduri pentru centurile oraşelor Câmpina, Comarnic şi Văleni

 Președintele social-democraților prahoveni, deputatul Bogdan Toader, a anunţat vineri, în cadrul unei conferințe de presă, faptul că a analizat alocarea propusă de Guvernul Cîțu pentru Consiliul Județean Prahova. În acest context, Toader a anunțat că parlamentarii social-democraţi prahoveni vor veni cu amendamente pentru creşterea  alocărilor bugetare pentru județul nostru.

Totodată, președintele PSD Prahova a prezentat câteva exemple de alocări în timpul conferinţei, cu sumele exprimate în mii de lei, conform practicii folosite la întocmirea bugetelor publice.

„În 2020 a fost o alocare la început de an de 284.893, apoi au existat influenţe, prin rectificări bugerare de 59.425, ajungându-se la o sumă totală cheltuită anul trecut de 344.381. În 2021, la început de an, se propune o sumă de 309.000. Faţă de începutul de an, este o sumă mai mare, dar faţă de nevoile reale este o sumă mai mică. Şi m-aș opri la două aspecte importante. Necesarul pentru DGASPC anul trecut, la constituirea bugetului, a fost undeva la 1.300, anul acesta s-au propus 96. Trebuie să înţelegem că această sumă nu este de ajuns pentru a funcţiona. Pentru drumuri este o alocare aproape identică cu anul trecut, 16.723 au fost alocaţi anul trecut, acum 16.607. Ce este cu adevărat important este că judeţe precum Hunedoara, care primeşte 25.000, Bihor, 21.000, Alba, 21.000, judeţe mai mici, cu o infrastructură rutieră mai mică, primesc sume mai mari, ceea ce nu considerăm normal. De asemenea, pentru DGASPC, Iaşiul, care este un judeţ comparativ cu Prahova, nu cu mult mai mare, primeşte aproape dublu, primeşte 151.000 faţă de cei 96.000 pe care îi primeşte Prahova. Mă aşteptam, fiind o guvernare liberală locală şi un Guvern liberal, ca fondurile alocate din partea Guvernului să fie substanţiale, pentru că aşa ţin minte că s-a promis şi în campania electorală, că vor exista fonduri foarte multe pentru dezvoltarea judeţului Prahova şi, bineînţeles, pentru cheltuielile de funcţionare. Din păcate, acest lucru nu reiese din aceste cifre iniţiale ale bugetului. Noi am pregătit un set de amendamente pentru judeţul Prahova”, a declarat deputatul Bogdan Toader.

„Sunt amendamente se referă la problemele de infrastructură, însemnând nu numai drumuri şi poduri, ci şi reţele de canalizare, de gaze, de alimentare cu apă, ştiţi că avem nişte termene şi nişte obligaţii de extindere a acestor reţele şi în primul rând obligaţia să asigurăm servicii de aceeaşi calitate către toţi cetăţenii. Dar mai ales ne-am gândit la amendamente care sunt destinate unor mari comunităţi. Şi sunt nişte proiecte ale noastre, pe care le-am gândit la un moment dat şi care sunt în diverse stadii de maturitate. Cel mai important dintre ele este amendamentul referitor la alocarea sumei necesare pentru realizarea centurii oraşului Comarnic. Aţi văzut că la finele anului şi începutul anului acestuia, atât ministrul Transportului cât şi directorul CNAIR au spus că mai devreme de nouă ani n-o să avem autostrada, or noi nu mai putem să circulăm nouă ani pe acest DN1, care, aşa cum am mai spus, este cea mai mare parcare din România pe perioada de weekend. Această centură, pentru care s-a făcut studiul de fezabilitate, trebuie să fie realizată. În afară de acest obiectiv, propunem şi centura oraşului Văleni, pentru că, după cum ştiţi, DN1A este un drum care în multe perioade ale anului este folosit ca alternativă pentru DN1. Şi mai este un proiect, corelat cu DJ 102I, de la Valea Doftanei, cel pentru centura de la Câmpina. DJ 102I este în lucru, continuarea drumului până la Săcele este la nivel de CNI, dar pentru ca acest drum să fie funcţional el trebuie să treacă prin Câmpina, iar atunci această variantă de centură pentru Câmpina asigură utilitatea acestui drum. Dacă nu, înseamnă că mutăm zonele de aglomerare pe municipiul Câmpina. Un alt amendament foarte important - trebuie să facem pentru Ploieşti, pentru că reprezintă aproape un sfert din populaţia Prahovei, pentru că ave obligaţii referitoare la protecţia mediului, iar staţia de tratare ape uzate trebuie neapărat să fie finalizată. Nu vrem să ajungem în situaţii de infringement cum s-a ajuns în alte situaţii, pentru rampele de gunoi şi aşa mai departe. Până la urmă, este o obligaţie faţă de cetăţenii Ploieştiului, vom solicita să se acorde fonduri pentru această lucrare, pentru că Ploieştiul, din veniturile pe care le are, nu poate să suporte acest obiectiv”, a detaliat deputatul  Rodica Paraschiv.