Ministrul Agriculturii, prezent în Prahova. Deputatul Bogdan Toader: Am concluzionat câteva idei și proiecte prin care legumicultorii pot să-și dezvolte activitatea

Ministrul Agriculturii, prezent în Prahova. Deputatul Bogdan Toader: Am concluzionat câteva idei și proiecte prin care legumicultorii pot să-și dezvolte activitatea

Ministrul Agriculturii, Adrian Ionuţ Chesnoiu, a făcut vineri o vizită în mai multe comune din Prahova, pentru discuţii cu fermieri, autorităţi locale şi reprezentanţi ai unităţilor de cercetare şi de învăţământ de profil. Cu această ocazie, ministrul a vorbit despre programele de sprijinire a producţiei, de la cele pentru tomate sau pentru crescătorii de păsări până la unităţile antigrindină, dar şi despre investiţiile în sisteme de irigaţii, insitând pe nevoia de modificare a prevederilor Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, astfel încât România să atragă fonduri europene pentru agricultură.

Deplasarea în Prahova, făcută la invitaţia preşedintelui organizaţiei judeţene a PSD, Bogdan Toader, a cuprins opriri în Valea Călugărească, la Institutul de Cercetare pentru Viticultură şi Vinificaţie şi la Liceul Agricol, respectiv în Râfov şi Olari, două dintre comunele din sudul judeţului renumite pentru producţia de legume.

”Astăzi, împreuna cu Ministrul Agriculturii, Adrian Ionut Chesnoiu, precum și alături de colegii din PSD Prahova, am vizitat zona de sud a județului, pentru a discuta despre problemele actuale cu care se confruntă legumicultorii.

Am dialogat, am încercat să stabilim care sunt prioritățile lor, precum și problemele urgente care necesită o soluție cât mai rapidă, pentru a-și putea desfășura activitatea în condiții mai bune și utile.
A fost o întâlnire necesară, iar în urma discuțiilor purtate, am concluzionat câteva idei și proiecte prin care legumicultorii pot să-și dezvolte activitatea”, a susținut Bogdan Toader, președintele PSD Prahova. 

La finalul vizitei, Adrian Chesnoiu a vorbit despre programele guvernamentale aflate în derulare sau propuse pentru anii următori, dar şi despre investiţiile în irigaţii, anunţând că, din 29 de proiecte aflate în derulare la începutul anului, patru au fost inaugurate, iar alte 20 sunt aşteptate să fie finalizate până la finele lui 2022. În aceeaşi notă, ministrul a cerut rediscutarea PNRR, reluând practic un subiect care mai fusese discutat şi zilele trecute şi insitând pe nevoia de a atrage fonduri europene pentru agricultură şi de a veni în sprijinul fermierilor cu măsuri concrete, adaptate la nevoile lor. Un prim pas ar putea veni pe axa dedicată proiectelor pentru energii regenerabile, din care Ministerul Agriculturii propune să fie finanţate şi investiţiile în sisteme de irigaţii.

 

Una dintre priorităţile noastre asumate se leagă de investiţiile în sisteme de irigaţii. Aveam în lucru 29 de sisteme noi la începutul anului, patru au fost inaugurate, anul acesta vom mai recepţiona încă 20 şi lucrăm la documentaţii astfel încât să mărim cât mai mult suprafaţa irigată din România. De cealaltă parte, avem programul pentru stimularea precipitaţiilor şi pentru combaterea grindinei, unde în 2022 vom pune în funcţiune 25 de noi grupuri de combatere a grindinei. Sper ca în al doisprezecelea ceas să se trezească toată lumea şi să conştientizeze că trebuie să modificăm Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, în care agricultura României n-are niciun eurocent. Avem zero euro în PNRR, trebuie să-l modificăm, să ducem banii către irigaţii, către desecare, către depozite de alimente. Legumicultorii au această problemă, a platformelor de colectare a legumelor, de pregătire pentru comercializare şi de intrare, practic, în comerţul modern. Trebuie să investim în stimularea precipitaţiilor, suntem deja în al treilea an de testare a tehnologiei cu însămânţarea norilor prin unităţi de aviaţie, prin avioane specializate, şi dacă avem fondurile necesare le vom cumpăra. E important acest lucru, voi susţine permanent în cadrul discuţiilor din coaliţie şi sper să obţin în continuare sprijinul pentru agricultură, aşa cum am făcut-o şi până acum, pentru că am primit sprijin din partea colegilor  din conducerea Partidului Social Democrat, am primit sprijin din partea premierului, din partea colegilor din coaliţie, am reuşit să direcţionăm o parte din fondurile europene pentru investiţii în energie regenerabilă către fermieri şi către industria alimentară. Cele 300 de milioane de euro care au fost lansate pe microgranturi şi pe granturi de capital de lucru, ieri şi azi, în prima zi au avut o solicitare enormă, peste 10.000 de cereri depuse, deci nevoia de finanţare în agricultură este foarte mare şi voi încerca să direcţionez din aceste fonduri care, până la urmă, rămâneau necheltuite. N-o să ne oprim aici. Avem foarte multe în continuare, am bugetat pentru prima dată programul pentru reproducţie la porc şi pasăre, avem Casa Unirea, pe care o reactivăm, îi dăm bugetul necesar, ieri am demarat negocierile pentru achiziţionarea fabricii de zahăr de la Luduş, vreau să eliminăm antagonismul dintre fermierul mare şi fermierul mic, dintre fermierul din zootehnie şi cel din legumicultură, pentru că potenţial avem pe toate sectoarele, trebuie doar să elaborăm aceste programe care să-şi producă efectele", a afirmat, vineri, ministrul Agriculturii, în cadrul unei declaraţii de presă făcute la Olari, în timul vizitei la un fermier care deţine mai multe solarii.