INTERVIU| Deputatul Grațiela Gavrilescu, președintele ALDE Prahova: Prahova este județul care, deseori, a dat semnale puternice pentru România

INTERVIU| Deputatul Grațiela Gavrilescu, președintele ALDE Prahova: Prahova este județul care, deseori, a dat semnale puternice pentru România

Deputatul  Grațiela Gavrilescu, președintele ALDE Prahova, a vorbit, într-un scurt interviu, pe tema alegerilor europarlamentare din 26 mai.

  Doamnă președinte, ne aflăm în ultima săptămână a campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare. De ce prahovenii ar trebui să voteze candidații ALDE?

Prahova este județul care, deseori, a dat semnale puternice pentru România. Nu vreau să mă întorc mult în istorie, dar, vorbind despre cea recentă, aș aminti deschiderea extraordinară pe care am avut-o, aici, pentru investițiile străine, pentru atragerea de fonduri europene, pentru utilizarea energiilor neconvenționale, pentru dezvoltările green-field în parcuri industriale…

Prahovenii au făcut pionierat în aceste domenii și, în virtutea acestei experiențe, înțeleg bine miza alegerilor din 26 mai.

Își dau seama că de configurația viitorului Parlament European depind nu doar unitatea și forța Uniunii din care facem parte ci și modul în care România va fi luată în serios, va fi respectată ca stat membru cu drepturi depline.

Cred că mândria națională are rădăcini adânci în istoria Ploieștiului, a Prahovei și că, prin votul prahovenilor, acordat ALDE, vom reuși să facem respectat acest lucru în Parlamentul European. Nu vrem să mai vedem, acolo, ”români” votând împotriva României! Nu vrem să ne mai vedem țara denigrată, etichetată, blamată, amenințată, insultată de ”români” care pun mai presus de interesele naționale interesele personale și de grup!

În mod special, vreau să le transmit ploieștenilor că reprezentanții ALDE știu foarte bine ce au de făcut în mandatul următor din Parlamentul European și că, în afara priorităților deja promovate în aceasta campanie în toată țara, cum ar fi lupta împotriva dublului standard, prioritatea zero pentru noi va fi facilitarea accesării de fonduri pentru proiecte locale, atât de importante pentru orașul nostru, lăsat în paragină în ultimii trei ani!

Avem nevoie, urgent, de fonduri pentru termoizolarea blocurilor, și în special de crearea posibilității de a accesa fonduri și pentru construirea de spitale municipale, cum este cel pe care îl vom face în Ploiești, actuala bugetare UE permițând doar finanțarea celor regionale.

Ca sa fie clar pentru toată lumea, la Ploiești, fără ajutor din fonduri europene, spitalul municipal nu poate fi realizat atât de repede pe cât ne dorim cu toții!

Acasă, noi ne ocupăm, așa cum ați văzut, să rezolvăm problemele de avize, teren etc., să identificăm soluții tehnice rapide și cât mai puțin costisitoare, iar Norica Nicolai și Horia Toma, cu mandatul alocării de fonduri pentru spitale municipale vor merge în PE!

Pentru asta luptă ALDE, pentru obiective concrete, înfruntând realitatea, demn și fără ipocrizie!

 Care este principalul obiectiv al viitorilor europarlamentari din partea ALDE?

Prin vocile europarlamentarilor ALDE, între care mă bucur să se afle și prahovenii Norica Nicolai și Horia Toma, vrem să susținem interesele românilor, să contribuim la consolidarea unității și forței UE prin echilibru și profesionalism și vrem, cu fermitate, să se înțeleagă, clar, de către toate  statele membre, că le suntem egale și pretindem să ne trateze în consecință!

  Cu siguranță ați discutat cu mulți prahoveni în această perioadă. Cum au reacționat aceștia? Ce v-au cerut și ce așteptări au de la candidații ALDE?

Într-adevăr, ne-am întâlnit cu mii de prahoveni. Și vreau să le mulțumesc, și cu această ocazie, tuturor, pentru interesul pe care ni l-au arătat și pentru modul absolut remarcabil în care am interacționat!

A fost o campanie solicitantă, grea, dar interesantă. A fost o campanie… altfel.

Cetățenii au vrut mai multe informații decât de obicei și au vrut, la rândul lor, să ne transmită propriile probleme.

O să vă dau un exemplu: orașul Slănic, unde ne-am dus cu mesajele noastre, pentru europarlamentare, și am plecat cu mesajele dumnealor, justificate, corecte. Intenționez ca, imediat după reintrarea în activitatea normală, să mă implic, personal, în găsirea unei soluții de revitalizare a Slănicului, pornind cu punctul său de atracție central: salina.

Dar au fost și mesaje transmise țintit candidaților noștri pentru Parlamentul European, pe care le-aș sintetiza în patru cuvinte: să fie buni români!

  Ce scor v-ați propus să obțineți în județul Prahova? Dar în Ploiești?

Un scor cât mai mare, desigur!

Nu o să vă dau cifre! Mass-media sunt pline de rezultate ale unor sondaje reale sau inventate, de estimări și analize, atât de diferite încât mai mult bulversează sau manipulează publicul.

Eu zic să jucăm cinstit și să așteptăm numărarea voturilor!

    Cum ați caracteriza în câteva cuvinte candidații ALDE?

Așa cum știți, ALDE își revendică o orientare politică de centru-dreapta, cu doctrină liberală, centrată pe apărarea drepturilor și libertăților cetățenilor și promovarea unei filosofii liberale în economie.

Candidații noștri sunt liberali autentici, consecvenți în susținerea obiectivelor pe care ni le-am asumat, ca partid, în fața alegătorilor.

Sunt buni români, buni profesioniști și pot să spun că fac politică într-un mod elegant și civilizat.

   În final, aș vrea să discutăm pe tema referendumului. Ce mesaj aveți pentru prahoveni? Cum comentați decizia președintelui Klaus Iohannis de a realiza acest referendum în ziua alegerilor europarlamentare?

Cred că domnul președinte Tăriceanu a sintetizat foarte bine: prin referendum, domnul Iohannis fură startul pentru prezidențiale.

Că e un referendum despre nimic a dovedit chiar inițiatorul, care, de la pupitrul Cotrocenilor, ne-a expus… o mare bâlbă, pentru că nici măcar dumnealui nu își mai amintea cum sună celebrele întrebări…

Eu nu o să votez la referendum!

Nu vreau să fac jocul unui președinte care, strict în folosul său personal, meschin, a bruiat alegerile pentru PE.

A parazitat, prin falsa temă a referendumului, informațiile la care românii aveau dreptul să aibă acces, pentru a-și vota trimișii în PE în cunoștință de cauză!

Prin ambiția aceasta a suprapunerii celor două votări, a trimis în derizoriu una dintre cele mai importante instituții UE, codecidentă a stabilirii viitorului buget european și locul în care se vor dezbate cele mai importante direcții ale UE, cu impact major asupra României:  o Europa cu una sau mai multe viteze, egalitatea subvențiilor pentru agricultori, încetarea dublului standard pentru produse, egalitate realăîntre toți cetățenii UE, libera circulaţie în spaţiul Schengen, care, pentru România, nu este un cadou, ci un drept, pe care românii l-aucâştigat pe banii şi munca lor etc.

Deci, DA, mă voi duce să votez poziția 6- ALDE- pentru Parlamentul European și, categoric, NU voi vota la referendum!