INTERVIU| Bogdan Toader, președintele PSD Prahova: PSD şi PNL sunt la egalitate cu un scor de aproximativ 30-31% la nivelul judeţului Prahova

INTERVIU| Bogdan Toader, președintele PSD Prahova: PSD şi PNL sunt la egalitate cu un scor de aproximativ 30-31% la nivelul judeţului Prahova

Președintele PSD Prahova, Bogdan Toader, a vorbit într-un scurt interviu despre ultimele evenimente, unele plăcute, altele mai puțin plăcute sau chiar tragice, care au avut loc în interior organizației județene, dar și despre lupta pe care o va duce pentru a câștiga un nou mandat de președinte al Consiliului Județean.

Totodată, liderul social-democraților prahoveni a prezentat și estimări în ceea ce privește rezultatele pe care principalele formațiuni politice le vor obține în județ Prahova.

 

Reporter: Domnule președinte Bogdan Toader, a început numărătoarea inversă până la ziua alegerilor locale, care, teoretic, vor avea loc la sfârșitul lunii septembrie. În acest context, vă propun să vorbim despre ultimele evenimente, unele plăcute, altele mai puțin plăcute sau chiar tragice, în interiorul PSD Prahova.

În primul rând vă rog să-mi spuneți ce diferențe există între Bogdan Toader, candidatul PSD la șefia CJ Prahova din 2016, și Bogdan Toader de astăzi.  Care au fost aspectele sau evenimentele care au dus la aceste schimbări, dacă le putem numi astfel?

 

Bogdan Toader:  Vă daţi seama că în primul rând există o maturizare în toată activitatea pe care o desfăşor, atât cea administrativă, cât şi cea politică. Normal că am reuşit în acest timp, în aceşti 4 ani de zile, să-mi încheg o echipă cu care, bineînţeles, am dialog permanent şi care mă sprijină, căci în orice proiect este vorba despre o muncă de echipă, nu pot să-mi asum eu toate meritele. Deci un aspect ar fi echipa, ca să sintetizăm, un alt aspect important ar fi faptul că am reuşit, împreună cu această echipă, cel puţin cea de la Consiliul Judeţean, să accesez foarte multe fonduri europene pe care acum le avem în diferite stadii: unele sunt în implementare, unele sunt în faza de licitaţie; şi ultimul aspect ar fi credibilitatea pe care o am în acest moment în faţa, atât a primarilor, din punct de vedere politic, cât şi a colegilor, din punct de vedere administrativ.

Într-un sens, am confirmat şi nu am dezamăgit şi nu sunt oameni care să spună că sunt dezamăgiţi de colaborarea cu mine, ceea ce este un lucru important. Toţi cu care am colaborat au doar cuvinte bune despre colaborarea atât instituţională cât şi personală. Cam asta ar fi diferenţa. Dacă atunci eram o tânără speranţă, acum sunt deja un om care a confirmat, prin rezultate.

 

R: Candidați pentru un nou mandat la șefia CJ Prahova. Sunt decizii pe care vi le reproșați acum, la mai bine de patru ani de când ați fost numit președinte al executivului județean, și pe care,dacă ar fi să dați timpul înapoi, le-ați schimba?

 

B.T.: Întotdeauna îmi place în viaţa să nu am regrete şi chiar nu regret anumite aspecte.  Și dacă am luat anumite decizii, mi le-am asumat. Nici înainte de a veni în executivul prahovean nu am trăit cu anumite regrete.

 Trebuie să ne uităm doar înainte din punctul meu de vedere. Sunt multe decizii care au influenţat într-un fel sau altul, atât activitatea Consiliului Județean Prahova, cât şi, poate, activitatea politică. Dar vă spun că nu am de gând să stau să mă uit în trecut, ci doar să mă gândesc cum facem să fie mai bine în viiitor. În această speţă aş zice că nu sunt decizii pe care mi le reproşez.

 

R: În ce procent ați reușit să realizați proiectele sau promisiunile cu care ați venit în fața electoratului în 2016?

 

B.T: În privinţa proiectelor şi propunerilor pe care le-am avut atunci, acestea sunt indepinite în proporţie de 50, chiar 60%. Sunt foarte multe lucruri care acum sunt în implementare şi pe care o să le prezint, dar trebuie să recunosc că au fost câteva proiecte la care am ţinut şi unde nu am reuşit să rezolv situaţia aşa cum mi-aş fi dorit eu, să existe o rezolvare 100%, cum ar fi Salina Slănic. Îmi doream foarte mult să o preiau în patrimoniul Consiliului Județean. Din păcate, şi aici nu contează cine a fost la guvernare sau cine este, ci oamenii care au fost acolo temporar numiţi pe funcţii de conducere, nu au dat curs iniţiativelor noastre şi este unul din proiectele pe care le-am propus.  În aceiaşi măsură, demararea lucrărilor pentru reţeaua de gaze. Am avansat, dar nu în ritmul în care îmi doream. Acum îmi doream să fim în faza de execuţie. Suntem în faza de licitaţie Astea ar fi două dintre ele, dar ca şi procent cam 60%. Sunt şi multe lucruri pe care le-am finalizat, le-am iniţiat şi care nu au fost scrise în proiectul electoral, dar ca şi procent undeva la 60% cred că am reuşit să îmi îndeplinesc cel puţin targeturile mele.

 

R:  Pentru că sunteți președintele PSD Prahova, vă propun să vorbim despre ultimele evenimente care au avut loc în interiorul partidului.  A fost și este cu adevărat o perioadă tumultoasă. Au fost colegi care au părăsit partidul, au venit colegi noi și a avut loc acel eveniment tragic, decesul primarului Vasilică Neacșu.  Cum ați descrie această perioadă? Este pregătit PSD Prahova de alegerile locale sau încă mai este nevoie de timp pentru ca toate lucrurile să se așeze și să creați echipa cu care veți intra în lupta electorală?

 

B.T. : Cred că am spus-o de foarte multe ori şi o să mă repet în această privinţă: totuşi noi suntem văzuţi că o echipă serioasă şi un partid serios şi suntem văzuţi că cel mai important partid de pe scenă politică. Din acest punct de vedere, nu contează că plouă afară, nu contează că terenul este mlăştinos, contează cum evoluăm noi în această competiţie şi PSD este pregătit ca întotdeauna să intre în competiţie şi să o câştige. Şi aceste evenimente, din păcate evenimentul tragic, da, chiar este o pierdere. Restul, colegi care vin, colegi care pleacă...baza este atât de solidă încât nu stăm într-un om sau altul care părăseşte pentru binele personal, pentru interese personale, echipă. Nu stau să mă gândesc. Forţa PSD  stă în echipă şi în oameni. Și da, noi avem cei mai mulţi oameni, şi reprezentăm cei mai mulţi oameni şi din acest motiv întotdeauna suntem pregătiţi pentru o competiţie electorală

 

R: Vă propun să vorbim puțin și despre plecarea președintelui PSD Ploiești, viceprimarul Cristian Ganea. V-ați așteptat să ia această decizie? Cât de mult a fost a fost afectată organizația locală și ce se întâmplă acum în PSD Ploiești? Vă așteptați să  existe persoane care să-l urmeze pe viceprimarul Ganea?

 

 B.T.:  Da, aici este o discuţie un pic mai amplă. Eu îl respect foarte mult ca şi prieten, ca şi coleg şi trebuie să recunosc că am avut nenumărate discuţii cu dumnealui pe această temă, pe tema candidaturii. Nu pot decât să îi urez succes în ceea ce dumnealui şi-a propus. Am avut  o discuţie  cu Biroul Executiv al organizaţiei şi am discutat toate aceste aspecte. Concluzia a fost că exact cum a procedat şi domnul Ponta, şi-a dat demisia pe Facebook, nu cred că este un gest de colegialitate, nu cred că este un gest onorabil pentru un om pe care noi l-am apreciat tare mult, dar viaţa de partid continuă. Domnul Radu Oprea a fost votat  preşedinte interimar, domnul Botez preşedinte executiv interimar de asemenea.

Avem o campanie frumoasă, o campanie decentă, bazată pe proiecte şi chiar sperăm că vom câştiga primăria Ploieşti pentru că avem şi echipă mai bună şi candidatul care chiar a demonstrat prin funcţiile pe care le-a deţinut, şi aici vorbim de ministru al Ministerului Antreprenoriatului şi Comerțului, şi prin activitatea sa de până acum că poate gestiona probleme cum sunt problemele din acest moment din municipiul Poiesti.

 Plecarea domnului Ganea nu putem să o interpretăm decât ca pe o frustrare şi ca pe o dorinţă foarte mare de a fi candidat. Nu ştim ce avantaje, ce urmăreşte, nu am discutat cu dumnealui, dar cred că cel mai frumos lucru şi cel mai elegant lucru este să îi dorim succes, să-i spunem că rămânem întotdeauna aceiaşi colegi deschişi, prietenoşi, cum am făcut-o şi altă dată cu alţi colegi care nu s-au mai regăsit alături de idologia social-democrată şi de principiile care ne ghidează

 

R: Cum vedeți  campania electorală din acest an? Va fi una dură și presărată cu atacuri la persoană sau va fi una în care va exista o luptă a proiectelor și a programului politic?

 B.T.:  Sper să fie una bazată pe proiecte, pe dezbatere, pe program electoral. Cum văd eu că se poate desfăşura o astfel de campanie electorală într-o perioadă de pandemie, este un pic mai dificil, trebuie să intrăm în contact, să dialogăm, să discutăm cu cetăţenii ploieşteni, prahoveni, lucru care va fi foarte dificil din punctul meu de vedere ținând cont că ne aflăm în plină pandemie de coronavirus. Dar, în acelsi timp, mă aştept ca aversarii politici să folosească toate mijloacele pe care le au la dispoziţie și să atace partidul pe care îl reprezint. Voi răspunde atacurilor sub aceiaşi formă pentru că acest lucru mă reprezintă şi nu mă voi schimba acum doar de dragul de a fi în această competiţie. Cred că cel mai bine pentru oameni, ca să îşi facă o idee, ar fi cel mai bine să aleagă pe baza propunerilor făcute, ar fi foarte normal să se întâmple astfel.

 Totuși, nu ştiu dacă în perioada următoare vor exista dezbateri pe proiectele pe care le propunem, atât pe municipiu, cât şi pe judeţ, dar eu sper să ne prezentăm cât mai bine electoral, şi bineînţeles candidaţii, care sunt nişte vectori de imagine şi care au cunostiinta şi aprecierea cetăţenilor din jurul lor. Am încercat să avem de această dată o echipă foarte, foarte bună pentru fiecare localitate.

 

R: S-a tot vorbit în ultima periodă despre faptul  că PSD va forma o nouă alianță politică și că vor exista liste comune. Există astfel de discuții în acest sens? Dacă da, cu ce partide?

 

B.T.: Da, încă ne dorim să existe alianţe puternice de stânga, pentru că  suntem foarte conştienţi că cei care îşi doresc să reprezinte oamenii şi să fie alături de oameni trebuie să fie uniţi pentru că doar în acest fel vom avea câştig de cauză. Sunt foarte conştient că orice partid are simpatizanţii lui şi cred că împreună putem avea un rezultat care să ne ajute să ne îndeplinim o mare parte din programul electoral. Este normal să nu fim izolaţi, este normal să avem deschidere către toate partidele de strângă, şi aici vorbim despre ce înseamnă PRO România, ce înseamnă PP-USL şi bineînţeles am avut discuţii şi cu Partidul România Mare care este tot un partid de stânga, partid naţionalist, dar sunt discuţii incipiente cu toate partidele, cu toate aceste formaţiuni, iar atunci când vom avea o decizie finală, atunci bineînţeles că vă vom anunţa cu siguranţă pe toţi cei din Mass-Media.

 

R:  Ce rezultat v-ați propus să obțineți la aceste alegeri și care este targetul pe care l-ați impus organizațiilor?

 

B.T.:  Bineînţeles că ne dorim să câştigăm aceste alegeri, atât la Consiliul Județean Prahova, cât şi la Municipiul Ploieşti. Bineînțeles că ne-am făcut şi o strategie şi avem nişte targeturi propuse pe fiecare localitate, dar victoria este principalul target.

Dacă mă întrebaţi de scoruri electorare, de sondaje, vă pot spune că avem în acest moment un sondaj actualizat care ne prezintă nişte cifre reale, doar că toate aceste cifre pot fi răsturnate din cauza COVID-19, a prezenţei la vot.

Vă daţi seama, sunt nişte estimări de prezenţă la vot care se situează undeva de 50%, care dacă lucrurile evoluează pe un trend negativ, aşa cum vedem că se întâmplă, poate ajunge undeva la 35% ,care poate însemna ori un scor mai mare, ori un scor mai mic, depinzând de oamenii care se vor prezenta la vot.

 În acest moment, partidele politice PSD şi PNL sunt la egalitate cu un scor de aproximativ 30-31% la nivelul judeţului Prahova, USR este undeva la 20%, un scor foarte, foarte mare din punctul meu de vedere, 19-20% pe Ploieşti, ceea ce îi face un partid destul de bine împâmntenit în electoratul ploieştean şi prahovean, unde trebuie să recunoaştem, este o zonă urbană destul de mare, cel puţin ştiu câteva localităţi unde principalul adversar politic este USR. Iar ca şi target este obţinerea unui număr de 60 de primarii, acolo unde credem că putem câştiga având în vedere sondajele, având în vedere echipele, având în vedere campania desfăşurată, iar principalele două ţinte sunt Consiliul Județean Prahova, unde avem prima şansă având în vedere o canditatura uninominală şi bineînţeles municipiul Ploieşti, unde sperăm să câștigăm atât lupta politică pentru funcția de primarul, cât şi să obținem un număr de 11 consilieri. La aceşti 11 consilieri este vorba de votul politic evidenţiat la nivelul municipiului care v-am spus este de 30%

 

 R:  În final, vă rog să transmiteți un mesaj electoratului PSD.

 

B.T:  În primul rând să aveţi grijă de voi, pentru că este foarte important în această perioadă să daţi dovadă de responsabilitate şi nu în ultimul rând să ne susţineţi aşa cum aţi făcut-o întotdeauna, iar noi vă asigurăm că vom susţine interesele tuturor cetăţenilor şi tuturor membrilor, atunci când este vorba de administrare, de proiecte pe care le avem pentru cetăţeni. Am zis  întotdeauna că PSD este partidul celor mulţi, partidul alături de oameni şi vom rămâne în aceiaşi măsură.