Dezbaterea de la BCU: Radio Erevan sau paradoxuri zen?

Dezbaterea de la BCU: Radio Erevan sau paradoxuri zen?

Răspuns aiuritor al președintelui în timpul dezbaterii la o întrebare legată de costurile sociale ale digitalizării - răspuns care dovedește fie că Iohannis are sincope de concentrare, fie că a început să vorbească în pilde în dungă, ca știriștii de la Radio Erevan. 

Discrepanța a fost sesizată de Ștefan Radu Oprea, fostul ministru al Comerțului, într-o postare pe Facebook:

„La <<dezbaterea>> de la BCU, o studentă la SNSPA a adresat candidatului Iohannis o intrebare despre locurile de muncă care vor fi pierdute din cauza digitalizării (robotizării), ce măsuri are in vedere pentru oamenii care vor fi în această situație?

Răspunsul lui Iohannis a fost pe lângă subiect, domnia sa vorbind despre digitalizarea instituțiilor de stat. Este îngrijorător că nu s-a referit deloc la oameni dar și relevant pentru felul de a fi al domnului Iohannis: nepăsător și rece.”

Adică digitalizarea rezolvă disponibilizările generate de digitalizare. E ca-n bancul cu diferența dintre comunism și capitalism, când Radio Erevan răspunde că într-o societate capitalistă omul exploatează omul, câtă vreme în cea socialistă este exact invers. Doar că fără poantă și practic imposibil de înțeles, ca paradoxurile zen.

În fapt, întrebarea, observă același Ștefan Radu Oprea, își conținea și răspunsul, „o bază universală de subvenționare”, pe scurt, acel straniu concept de venit minim garantat care să ajute oamenii afectați de disponibilizări să treacă peste impasul economic până la obținerea unei alte calificări:

„Este a doua oară când dl. Iohannis evită un răspuns referitor la venitul minim garantat. Vă aduc aminte că a mai fost întrebat despre Universal Basic Income (venitul minim garantat) de către o absolventă de clasa a XII-a, in timpul dialogului cu Liga studentilor din străinătate. Atunci Iohannis a răspuns doct că subiectul <<excede sfera preocupărilor sale concrete>>".

Dacă la o dezbatere aranjată la milimetru președintele o dă în bară, stai să te întrebi - oare ce întrebări nu depășesc sfera preocupărilor concrete ale președintelui? Pescuit, sporturi de iarnă, durerile articulare cauzate de schimbarea vremii?

Sau poate că, așa cum remarcă fostul ministru al comerțului, e doar aroganță: „Să fii atât de indiferent la temele puse in discuție de către studenți, să nu ai minima curiozitate să afli răspunsul la o intrebare care a fost încuietoare, asta da aroganță.”