Deputatul PSD Prahova, Simona-Maya Teodoroiu: Unanimitate de voturi în plenul Senatului pentru proiectul "Zero Toleranță Pentru Hărțuirea Sexuală în Școli și Universități

Deputatul PSD Prahova, Simona-Maya Teodoroiu: Unanimitate de voturi în plenul Senatului pentru proiectul "Zero Toleranță Pentru Hărțuirea Sexuală în Școli și Universități

Unanimitate de voturi în plenul Senatului pentru proiectul "Zero Toleranță Pentru Hărțuirea Sexuală în Școli și Universități!" . Co-inițiator al acestui proiect extremde important este deputatul PSD Prahova, Simona – Maya Teodoroiu.

Proiectul de lege instituie răspunderea penală pentru hărțuirea sexuală în mediul școlar și universitar.

”Unanimitate de voturi în plenul Senatului pentru proiectul "Zero Toleranță Pentru Hărțuirea Sexuală în Școli și Universități!”
Proiectul de lege instituie răspunderea penală pentru hărțuirea sexuală în mediul școlar și universitar
Acest proiect de lege răspunde unei realități de multe ori trecute sub tăcere de victime - hărțuirea sexuală în școli și universități -, dar în raport cu care mediul academic, asociațiile studențești, reprezentanții societății civile - peste 180 de organizații din România și Europa, cer să fie adoptate măsuri corespunzătoare de prevenire și combatere. Este un pas important nu numai în a recunoaște că acest fenomen există în școlile și universitățile românești, dar și în identificarea unor măsuri legislative adecvate pentru a-l împiedica.
Eficiența și sustenabilitatea normelor legale se va vedea odată cu aplicarea lor, fiind, desigur, perfectibile, odată cu evoluția raporturilor interumane pe care le reglementează. Ceea ce este extrem de important, însă, este că avem acum pentru prima dată un punct de pornire, un „milestone”, o piatră de hotar, pentru a spune "NU" acestor forme de hărțuire și discriminare de gen, la elaborarea căruia au colaborat exemplar co-inițiatorii - reprezentanți ai mai multor partide parlamentare din Camera Deputaților : Olivia Diana Morar, deputat PNL, Oana Murariu, deputat USR, Cătălin Teniță, deputat REPER, Simona-Maya Teodoroiu, deputat PSD.
Proiectul de lege a fost depus pe 8 iunie anul acesta, de către cei patru coinițiatori, aparținând unor partide parlamentare diferite, mai-sus menționați, și a fost semnat de peste 30 de deputați și senatori, de la majoritatea partidelor politice parlamentare. Inițiativa este foarte importantă deoarece acoperă o lacună a legii penale și apropie reglementarea națională de normele și practicile diferitelor state europene, precum și de cele internaționale.
De lege lata, hărțuirea sexuală este circumscrisă situațiilor în care există o „relație de muncă sau similară”, între victimă și agresor, astfel încât, până acum, hărțuirea sexuală în mediul școlar sau universitar, în relațiile dintre profesori și elevele/elevii sau studentele/studenții lor, nu putea fi sancționată în mod adecvat.
Proiectul de lege schimbă acest lucru, reglementând expres în Codul penal, articolul 299 - Folosirea abuzivă a funcție în scop sexual, situația în care fapta de hărțuire sexuală are loc în mediul școlar și universitar.
Un aspect foarte important este acela că fapta de a cere sau a obține favoruri sexuale în mediul școlar și academic poate fi considerată infracțiune chiar și dacă se întâmplă o singură dată, fără a fi necesară repetarea acestei acțiuni, condiție inerentă infracțiunilor de obicei sau din obișnuință.
În calitate de co-inițiator al legii, le mulțumesc tuturor colegilor parlamentari, care și-au exprimat ferm angajamentul de a-i sancționa drastic pe cei care abuzează și hărțuiesc sexual copiii și tinerii, în mediul școlar și academic. De asemenea, în mod special mulțumesc Ministerului Justiției care, prin ministra Alina Gorghiu, a avut o reală contribuție la armonizarea eforturilor legislativului și executivului, în vederea protejării tinerilor împotriva acestor practici și acte care trebuie să fie corespunzător, eficient și corect sancționate de legea penală română.