Consilierul local Simona Popescu (Uță): Proiectul ”Spitalul Municipal de Urgență Ploiești trebuie să se facă într-o transparență totală

Consilierul local Simona Popescu (Uță): Proiectul ”Spitalul Municipal de Urgență Ploiești trebuie să se facă într-o transparență totală

Realizarea documentației în ceea ce privește studiul de prefezabilitate al Spitalului Municipal de Urgență Ploiești a creat tensiuni în rândul administrației publice locale. Asta pentru că reprezentanții legislativului au fost înștiințați că trebuie să semneze un document de confidenţialitate, ceea ce a atras nenumărate reacții de nemulţumire în rândul consilierilor locali, indiferent de culoarea politică.

Primii care au reacționat au fost chiar liberalii. Potrivit consilierului local Simona Popescu (Uță), reprezentanții PNL din legislativul ploieștean își doresc transparență totală, ca ploieștenii să cunoască absolut tot ce va însemna demararea unui proiect de o asemenea anvergură precum ”Spitalul Municipal de Urgență Ploiești”.

”Nu, nu suntem de acord, așa cum ați văzut și în comunicatul de presă. Niciunul dintre consilierii locali PNL nu agreează ideea și nu va merge să semneze acea declarație sub incidența Codului Penal, așa cum este ea formulată, și asta nu dintr-o formă de încăpățânare, ci pur și simplu pentru că noi ne dorim ca acest proiect, de altfel cel mai important proiect al acestui mandat, trebuie să se facă  într-o transparență totală.

Fie că în acel raport se va vorbi de finanțare, de modul de finanțare, fie că se va vorbi strict de valoarea totală a proiectului, noi nu știm.  Noi nu știm exact ce ne va livra raportul, acesta este termenul folosit în contract, informații livrabile.

Dar orice informație din acel document trebuie dezbătută și adusă la cunoștința populației, pentru că ne dorim cu toții spitalul. Repet, este cel mai important proiect al acestui mandat. Aici toată lumea este de acord, dar nu putem să decidem fără să spunem populației ce decidem.  Dacă proiectul va costa 180-200 milioane de euro, dacă acești bani trebuie rambursaţi în rate egale, vom avea sau nu vom avea perioade de grație, îndatorăm Ploieștiul pe 30 de ani... Nu știm nimic! Și atunci nici nu putem lua decizia, presupunând un scenariu, noi știm, e secret, nu putem informa populația, nu putem crea dezbaterea. Ajungem în ședința de Consiliu Local și votăm ce? Votăm în secret?”, a susținut consilierul local PNL, Simona Popescu (Uță).

Totodată,  reprezentantul PNL din legislatibul ploieștean a ținut să puncteze faptul că decizia de a nu semna acel document de confindențialitate nu reprezintă o acțiune prin care liberalii se opun demarării proiectului, ci una prin care își doresc ca acest proiect să se realizeze cu o bună informare a ploieștenilor.

”Nu este vorba despre o acțiune de a ne opune proiectului. Repet este cel mai important proiect al acestui mandat. Avem șansa de a demara, că nu o să mai avem timp să și terminăm, lucrările la Spitalul Municipal de Urgență Ploiești. Este proiectul pe care l-au promis toți primarii sau candidații dinaintea noastră, pe care noi nu l-am promis, dar în interiorul nostru, în sufletul nostru am sperat să găsim soluția și să venim în fața ploieștenilor cu ea astfel încât să avem în sfârșit un spital municipal nou.

Ideea de a susține proiectul este un fir călăuzitor, ca să spun așa, cel care ne unește pe toți. În primul rând pe noi, cei care suntem în echipa domnului primar și care am candidat pe listele PNL, deci este un proiect politic. Dar eu sunt convinsă că toți consilierii, indiferent de culoarea politică, își doresc să avem un spital municipal nou. Sunt convinsă că toți ploieştenii își doresc acest lucru. Așadar vom susține mai departe proiectul ”Spitalul Municipal de Urgență Ploiești”. Vrem doar să avem spațiul de comunicare cu ploieștenii. Să ne adresăm, să le  spunem uitați am primit această soluție economică, administrativă,  de la Banca Mondială, putem face acest spital, dar ne costă 180 milioane euro, 200 milioane euro, cât or fi estimat domniile lor. Ce facem? Acceptăm, ne îndatorăm pe 30 de ani ? Sunteți de acord să facem cu toții un efort sau nu?”, a conchis consilierul local PNL, Simona Popescu (Uță).

Reamintim faptul că se ia în calcul ca viitoarea unitate sanitară să fie realizată printr-un parteneriat public – privat, cu implicare din partea Băncii Mondiale. Astfel a fost realizat acest studiul de prefezabilitate, pentru care municipalitatea pentru care Primăria Ploiești a achitat 100.000 de euro. După studiul de prefezabilitate urmează cel de fezabilitate, care va fi finanțat de Banca Mondială, apoi se vor derula proiectarea şi execuţia lucrărilor.

Primarul Andrei Volosevici va susține luni o conferință de presă, moment în care vom afla și punctul lui de vedere legat de acest subiect.