Raportul de activitate al deputatului Roberta Anastase

În luna noiembrie, activitatea parlamentară a deputatului Roberta Anastase a urmărit două coordonate principale: demersuri întreprinse în cadrul şedinţelor de plen şi a comisiilor de specialitate şi acţiuni de reprezentare externă a Camerei Deputaţilor în cadrul evenimentelor găzduite de organismele politice internaţionale.

 

În plan legislativ,  deputatul Anastase a fost co – iniţiatorul următoarelor propuneri legislative:

  • BP555/07.11.2017 - Propunere legislativă pentru modificarea art.14 din Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice   

Obiect de reglementare:  eliminarea inechităţilor din actuala legislaţie.

 

  • BP560/08.11.2017 - Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap

Obiect de reglementare: introducerea obligativităţii ca persoanele nedeplasabile să fie evaluate/ reevaluate la domiciliu.

 

În cadrul şedinţelor dedicate întrebărilor şi interpelărilor adresate membrilor Guvernului, deputatul i-a solicitat public Ministrului Sănătăţii,  Florian Bodog, luarea de măsuri urgente pentru achiziţionarea dozelor vitale de imunoglobină destinate copiilor şi adulţilor ce suferă de imunodificienţe primare şi boli autoimune.

 

Pe linia acţiunilor de reprezentare externă a Camerei Deputaţilor, luna noiembrie a fost marcată de cea de-a 50 –a Adunare Generală a Adunării Parlamentare a Cooperării Economice a Mării Negre (APCEMN), organizată la Kiev. În cadrul alocuţiunii susţinute în plen, deputatul Roberta Anastase, Vicepreşedinte al APCEMN şi Preşedinte al Delegaţiei Parlamentului României, a atras atenţia cu privire la evoluţiile îngrijorătoare din bazinul Mării Negre, cu precădere a situaţiei dificile a mediului de securitate din estul Ucrainei. În acest context, doamna Anastase a subliniat importanţa dezvoltării unui mecanism eficient de gestionare a crizelor şi a reiterat angajamentul asumat de România în sprijinirea cooperării regionale în domeniul energiei. Totodată,  Anastase a prezidat a doua parte a lucrărilor Sesiunii plenare, în calitate de vicepreședinte al APCEMN.

 

Tot în luna noiembrie a avut loc şi Comisia pentru politică externă a Partidului Naţional Liberal. În cadrul intervenţiei sale, Anastase a subliniat rolul extrem de important pe care România îl va avea în prima decadă a anului 2019, moment în care ţara noastră va deţine Preşedinţia rotativă a Consiliului UE.

 

În cadrul dezbaterii organizate de Academia Oamenilor de Ştiinţă, ce a avut ca subiect “Buna guvernare, cale de creştere a rezilientei faţă de ameninţările hibride”,  Anastase a punctat aspectele importante întreprinse  de România în cadrul parteneriatului strategic cu SUA şi a evidenţiat modul în care buna guvernare trebuie să se reflecte în plan politic intern.

 

Cu prilejul evenimentului organizat de Fudaţia Hanns Seidel, la împlinirea a 25 de ani de prezenţă în România, deputatul Roberta Anastase a împărtăşit invitaţiilor prezenţi câteva opinii în legătură cu tema propusă de organizatori, şi anume : “Rolul femeii în politică”.