Unul dintre cele mai mari trusturi de presă din România cere bani de la guvern pentru site-uri locale fără angajați

Unul dintre cele mai mari trusturi de presă din România cere bani de la guvern pentru site-uri locale fără angajați

Guvernul României pune la bătaie 40 de milioane de euro, care vor fi dați pentru publicitate, potrivit Ordonanței de Urgență aprobate de către guvernul liberal în prima săptămână din luna mai.

Inițiativa executivului se vrea a fi una de sprijinire a presei din România în perioada pandemiei. Însă din cauza unui vid legislativ, totul poate lua o turnură la care guvernanții, probabil, nu s-au gândit.

Textul Ordonanței prevede că instituțiile mass-media trebuie să aibă ”un număr de cel puțin 2 angajați pe perioadă nedeterminată, cu timp integral sau parțial de lucru, sau contracte de drepturi de autor încheiate cu cel puțin 2 redactori colaboratori, pe perioada ultimelor 6 luni anterioare decretării stării de urgență”.

 

Iar de această prevedere legislativă se pare că marile trusturi de presă încearcă să profite și să păcălească sistemul pentru a obține sume frumoase de bani pe care însă nu le merită.

Un astfel de exemplu este trustul Realitatea Plus, care are în subordine mai multe site-uri naționale, dar și  peste 40 de site-uri locale înființate cu aproape doi ani în urmă.

 

În prezent, toate site-urile trustului Realitatea, mai nou Realitatea Plus, sunt trecute pe firma Prestige Media PHG SRL, după ce SC Realitatea Media SA a intrat în procedura de faliment.

Astfel, că societatea a decis să se înscrie în acest program cu toate site-urile pe care le deține.

La o primă vedere, noua firmă deținătoare a unuia dintre cele mai importante brand-uri din presa națională respectă Ordonanță de Urgență, având în vedere că are mai mult de doi angajați. Totuși, lucrurile nu stau deloc așa, dacă ne uităm cu atenție la site-urile din teritoriu.

Într-adevăr, în momentul în care a fost demarat proiectul privind înființarea de site-uri locale, fiecare dintre acestea avea un număr de doi angajați, dar, în timpul celor doi ani, majoritatea au rămas fie cu un singur angajat, fie cu niciunul.

Drept urmare, cel puțin teoretic, Realitatea Plus nu încalcă legea, prin solicitarea făcută, deoarece  pe firma respectivă figurează toți angajații rămași în schema Realității, implicit cei ai site-urilor locale.

Printre site-urile fără niciun angajat ale Realității se numără Realitatea de Teleorman, Realitatea de Bacău sau Realitatea de Tulcea. Iar celelalte site-uri locale au, în general, un singur angajat. Deci, teoretic, nu se înscriu în criteriile necesare primirii de bani de la guvern.

Practic, guvernanți nu s-au gândit la acest aspect, că o societate care deține mai multe site-uri să aibă minim doi angajați care să lucreze la fiecare dintre ele, ci au precizat doar doi angajați pe firmă.

 În acest context firma care administrează Realitatea Plus, solicitând acești bani, a profitat de acest vid legislativ și, practic, nu comite un act ilegal.

Totuși, putem spune că vorbim cu siguranță despre un gest profund imoral.