Parlamentul României a aprobat eliminarea pensiilor speciale ale senatorilor și deputaților

Parlamentul României a aprobat eliminarea pensiilor speciale ale senatorilor și deputaților

Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a adoptat miercuri inițiativa legislativă de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor. S-au înregistrat 357 de voturi ”pentru”, 0 abțineri și 0 voturi împotrivă. Cei 30 de parlamentari ai UDMR au spus că sunt prezenți, dar nu votează.În prezent, sunt aproximativ 800 de foști senatori și deputați care primesc pensii speciale în valoare de peste zece milioane de euro pe an. Pensia specială medie a unui fost parlamentar este de 5.843 de lei pe lună.

Plenul reunit al Parlamentului a votat, miercuri proiectul de lege al PSD privind eliminarea pensiilor speciale pentru deputați și senatori, după ce comisia de statut a respins cele două inițiative legislative ale PNL și USR. Cu 357 de voturi pentru și niciun vot împotrivă, proiectul PSD a fost adoptat. De precizat este că legea poate fi atacată la Curtea Constituțională după ce a fost introdusă o prevedere care taie și pensiile aflate în vigoare. De precizat este că, pe același principiu atacabil, în 2020 toate partidele parlamentare au adoptat un alt proiect de lege care elimina toate categoriile de pensii speciale iar Curtea Constituțională a anulat legea declarând-o neconstituțională.

În prezent, sunt aproximativ 800 de foști senatori și deputați care primesc pensii speciale în valoare de peste zece milioane de euro pe an. Pensia specială medie a unui fost parlamentar este de 5.843 de lei pe lună.

PSD a depus pe 9 februarie la Parlament proiectul de lege pentru tăierea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Inițiativa are un singur articol, care stipulează că "articolele 49 și 50 din Legea 96/2006 privind Statutul deputaților și senatorilor cu modificările și completările ulterioare se abrogă”.

"Este o decizie politică, și mie mi se pare corectă, că primii care renunta la aceste indemnizații speciale să fie parlamentarii Partidului Social democrat. Și încă o dată am dovedit că proiectul nostru a fost cel mai viabil pentru a intră cu el în plen.

Din acest moment nu mai există nicio scuză. Prin ordonanță de urgență Guvernul poate modifica aceste venituri. (...) Guvernul are această posibilitate. Singurele pe care nu le puteau modifica erau cele ale parlamentarilor pentru care trebuia lege distinctă prin Parlament pentru modificarea statutului. 

Mâine domnul Cîțu poate să dea ordonanță de urgență și să modifice aceste venituri. (...) Vom vedea dacă vor să facă dreptatea până la capăt.", a susținut Marcel Ciolacu, președintele PSD.