Mai multe analize necesare pentru cei ce vor să se căsătorească

Mai multe analize necesare pentru cei ce vor să se căsătorească

Certificatele medicale prenupțiale vor conține mai multe teste decât în prezent, potrivit unui proiect de lege ce va ajunge în curând la primul vot din Parlament, cel al senatorilor, cu propunere de adoptare. Astfel, cei ce vor să se căsătorească ar urma să facă, în mod obligatoriu, pe lângă teste pentru sifilis sau tuberculoză (TBC), ca în prezent, și teste pentru hepatită sau pentru stabilirea grupei de sânge.

Proiectul de lege de la Senat vizează, în esență, modificarea Legii nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă. Astfel, urmează să crească numărul testelor necesare obținerii certificatului medical prenupțial, document obligatoriu pentru cei ce vor să se căsătorească și care atestă starea de sănătate a celor doi parteneri.

Mai exact, pentru a obține un astfel de certificat, cei interesați vor trebui să facă dovada testării pentru:

  • virusul hepatitic B;
  • virusul hepatitic C;
  • grupul sanguin;
  • factorul Rh;
  • sifilis;
  • TBC.

În plus, dacă medicul de familie crede că-i necesar, cei ce vor să se căsătorească ar putea face și alte investigații pentru a obține un certificat medical prenupțial.

În prezent, acest document este eliberat de către medicul de familie pe baza rezultatelor unor analize medicale de sânge, și anume pentru depistarea infecției cu HIV sau a sifilisului și a radiografiei pulmonare pentru diagnosticarea tuberculozei.

Interesant este că scopul inițial al proiectului era de a elimina certificatul medical prenupțial din lista actelor necesare pentru căsătorie, dar comisiile de specialitate din Senat au introdus un amendament prin care lista testelor este extinsă, de fapt.

Atenție! Pentru a se aplica, proiectul de lege trebuie adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.

sursa:avocatnet.ro