Klaus Iohannis: Începând cu 1 iunie vom putea merge la plajă. Nu va mai fi nevoie de declarație la ieșirea din localitate

Klaus Iohannis: Începând cu 1 iunie vom putea merge la plajă. Nu va mai fi nevoie de declarație la ieșirea din localitate
Preşedintele Klaus Iohannis  a susținut o declarație de presă joi, la Cotroceni, la finalul ședinței cu premierul Ludovic Orban, cu secretarul de stat Raed Arafat şi cu miniştrii de Interne, Educaţiei, Sănătăţii, Economiei, Apărării şi Justiţiei, pe tema gestionării pandemiei de coronavirus. Ședința a avut loc în contextul în care autoritățile au anunțat că de la 1 iunie ar putea fi luate noi măsuri de relaxare a restricțiilor, una dintre acestea fiind redeschiderea teraselor.
 
Cele mai importante declarații:
 

”Am avut o ședință destul de lungă, am analizat situația în care ne aflăm și ce măsuri se impun în perioada imediat următoare. Nu putem să vorbim de o reducere semnificativă a epidemiei. În ce privește măsurile de relaxare, avem și câteva vești pozitive.  

Începând cu 1 iunie se redeschid terasele. Este clar că e nevoie de unele măsuri speciale și acestea vor fi comunicate. Mesele vor fi la 2 metri, vor putea să stea maxim patru persoane la o masă și lucrurile vor fi sub control.

De la 1 iunie se va putea merge la plajă, dar și aici e nevoie de păstrarea distanței de cel puțin doi metri între scaunele de plajă.

Tot de la 1 iunie vor deveni posibile spectacolele în aer liber. 

În ce privește deplasările în afara localității acestea vor fi libere. Nu va mai fi nevoie de declarație la ieșirea din localitate.

Examenele naționale vor avea loc fizic așa cum au fost planificate și anunțate de câteva săptămâni.

Este posibil să fie copii bolnavi când se dă bacalaureatul. Pentru acești copii am considerat că trebuie să găsim o soluție.

Pentru evaluarea națională, pentru copiii care sunt găsiți cu febră la intrarea în școală, pentru motive medicale și carantină, se organizează o a doua sesiune a examenului la sfârșitul lui iunie. 

În privința bacalaureatului, se va organiza, ca și în alți ani, o a doua sesiune de bacalaureat, în august.”