Firmele românești pot primi granturi de 150.000 de euro pentru pompe de căldură și panouri fotovoltaice

Firmele românești pot primi granturi de 150.000 de euro pentru pompe de căldură și panouri fotovoltaice

IMM-urile și microîntreprinderile din România vor putea să obțină granturi de până la 150.000 de euro prin programul Electric UP, derulat de Ministerul Energiei, pentru instalarea de pompe de căldură, panouri fotovoltaice și stații de încărcare a vehiculelor electrice. Măsura se aplică și pentru companiile din sectorul HoReCa, indiferent de dimensiune.

Ministerul Energiei a publicat, zilele trecute, ghidul de finanțare pentru programul Electric UP, care se adresează microîntreprinderilor și firmelor mici și mijlocii, precum și companiilor din domeniul HoReCa, indiferent de dimensiunea acestora.

Prin acest program, statul va finanța 75% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului, iar beneficiarul va trebui să acopere o cotă proprie de cofinanțare de 25%. Valoarea maximă a grantului este de 150.000 de euro per beneficiar.

Beneficiarii vor obține finanțări nerambursabile pentru a instala: sisteme de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică având o putere instalată cuprinsă între 27 kWp și 150 kWp necesară consumului propriu; sisteme de stocare a energiei produse; stații de reîncărcare pentru vehicule electrice și electrice hibrid plug-in, cu minim două porturi și o capacitate cumulate de cel puțin 22 kW; și sisteme alternative de încălzire/răcire, cum sunt pompele de căldură, potrivit datelor din ghidul de finanțare publicat zilele trecute de Ministerul Energiei.

Dacă panourile fotovoltaice erau eligibile și în alte programe de finanțare, precum Casa Verde, introducerea pompelor de căldură în acest ciclu de finanțare al Electric UP reprezintă o noutate. Decizia a fost salutată de către reprezentanții mediului de afaceri. „Decizia autorităților centrale de a încuraja folosirea unor sisteme nepoluante de încălzire/răcire este una lăudabilă. Pompele de căldură reprezintă o soluție sustenabilă și inovatoare pentru viitor, într-o lume care pune tot mai mult accent pe reducerea emisiilor de carbon. Spre deosebire de soluțiile convenționale, pompele de căldură nu poluează și nu depind de combustibili fosili, ceea ce le face o alegere ideală pentru cei preocupați de impactul ecologic. Mai mult, versatilitatea lor permite atât încălzirea, cât și răcirea spațiilor interioare, oferind confort pe tot parcursul anului”, a afirmat Sergiu Grigorescu, manager E-CALDURA

Programul Electric UP urmărește „creşterea gradului de utilizare a surselor regenerabile de energie și a eficienţei energetice, îmbunătăţirea calităţii aerului prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, prin utilizarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea și stocarea de energie electrică necesară consumului propriu, stimularea utilizării autovehiculelor electrice și electrice hibrid plug-in, dezvoltarea transportului ecologic cu emisii reduse de gaze cu efect de seră prin montarea staţiilor de reîncărcare pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in, precum și creșterea gradului de utilizare a energiei din surse regenerabile în încălzire și răcire prin instalarea sistemelor electrice alternative de încălzire/răcire”, potrivit datelor publicate în ghidul lansat de Ministerul Economiei.