Criterii transparente pentru implementarea programului Start-Up Nation

Criterii transparente pentru implementarea programului Start-Up Nation

Competențele antreprenoriale dobândite în timp sau cursurile de formare sunt extrem de importante pentru a asigura dezvoltarea economică echitabilă în toate regiunile țării. În acest sens, programul Start-Up Nation este esențial. De aceea, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) a organizat două sesiuni de consultare pentru definitivarea procedurii de implementare a ediției 2024 a acestui program capital pentru antreprenori.

La dialog au participat 15 membri ai Comitetului Consultativ pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (CCDIMM) și peste 60 de reprezentanți ai firmelor de consultanță. Evenimentele au avut loc la sediul central instituției și la Academia de Studii Economice din București. 

Prezent la ambele evenimente, ministrul Ștefan-Radu Oprea a subliniat importanța dialogului pentru stabilirea unei proceduri de implementare optime, cu criterii de departajare clare și transparente. Oficialul a explicat importanța acestui program dar și etapele pentru Start-Up Nation 2024.

„La cinci ani de la lansarea primei ediții a programului Start-Up Nation, 91,5% dintre companiile care au beneficiat de finanțare continuau să funcționeze. În plus, aceste afaceri au generat o rentabilitate de 155%. Succesul, însă, nu se oprește aici. Și la cea de-a doua ediție, până la finalul perioadei de monitorizare, 96,2% dintre companii erau încă active. Ne dorim să continuăm și chiar să amplificăm aceste performanțe în noua etapă a programului, aflată în lucru. Și, pentru a ne îndeplini acest scop, consider că dialogul cu firmele de consultanță, care sunt permanent conectate la nevoile și provocările antreprenorilor, este esențial”, a declarat ministrul Ștefan-Radu Oprea, la Academia de Studii Economice din București. 

La reuniune au participat firme de consultanță, specializate în accesarea de fonduri guvernamentale și/sau europene, precum și furnizori de formarea profesională.

Printre temele discutate s-au numărat grila de punctaj, criteriile de eligibilitate, precum și modul de desfășurare a cursurilor pentru dobândirea de competențe antreprenoriale.

Noua ediție a programului Start-Up Nation va fi structurată pe două componente. Pilonul I se adresează persoanelor sub 30 de ani și vizează pregătirea antreprenorială pentru 25.000 de tineri, dintre care cel puțin 10% vor fi de etnie romă. Pilonul II, în schimb, își propune formarea competențelor antreprenoriale pentru un număr de 4.600 de persoane care au domiciliul în regiunile mai puțin dezvoltate ale țării. Acesta se adresează persoanelor cu vârste cuprinse între 30 și 35 de ani și șomerilor sau persoanelor dezavantajate pe piața muncii, fără limită de vârstă. 

În cadrul consultărilor, s-a subliniat faptul că TVA-ul va continua să fie considerat o cheltuială eligibilă în cadrul programului Start-Up Nation - ediția 2024. În perioada următoare, MEAT va publica și lista codurilor CAEN eligibile, care va include toate activitățile economice, strict cu excepția celor care nu sunt acceptate de legislația specifică ajutoarelor de minimis.

În data de 19 septembrie, ora 10.00, începe înscrierea pentru furnizorii de formare profesională care doresc să participe la programul Start-Up Nation România – ediția 2024. Apelul este deschis timp de 10 zile calendaristice, până la 30 septembrie, ora 20.00. 

Bugetul disponibil este de 450 de milioane de euro. Suma este finanțată din fonduri externe nerambursabile, prin Programul Educație și Ocupare 2021-2027. Din total, valoarea alocației financiare va fi de cel mult 250.000 lei/IMM și va acoperi până la 90% din valoarea cheltuielilor eligibile, beneficiarul având obligația de a crea minimum două locuri

de muncă.