Ministul Mediului, Graţiela Gavrilescu, despre colectarea selectivă a deşeurilor şi despre măsurile privind combaterea poluării

Veste alarmantă: omenirea va epuiza resursele planetei pe anul acesta încă din luna august. Începând de luna viitoare vom trăi din resursele pe anul viitor, anunţă ONG-ul Global Footprint Network. Este vorba despre resursele de apă, sol fertil şi lemn pe care ni le poate furniza Terra pe parcursul unui an, şi pe care le consumăm în fiecare an din ce în ce mai repede. Specialiştii pun fenomenul pe seama consumului excesiv, dar şi al risipei: o treime din alimentele produse ajung la gunoi. Soluţiile pentru a limita această tendinţă includ dezvoltarea energiei ecologice şi limitarea expansiunii demografice. Graţiela Gavrilescu a intervenit în direct la Antena 3, unde a vorbit despre fenomenul îngrijorător.

Ministrul Mediului Grațiela Gavrilescu, președintele ALDE Prahova,  a vorbit la Antena 3 despre o mai mare strictețe privind colectarea selectivă a deșeurilor și despre măsurile privind combaterea poluării, anunțând că se lucrează la o nouă formulă de calcul pentru o taxă de mediu la înmatricularea mașinilor.

”Este momentul bilanțului pentru actualul Guvern PSD-ALDE, pentru Ministerul Mediului și pentru mine, ca ministru.Sunt foarte multe lucruri de rezolvat în continuare. Noi, cei care reprezentăm Ministerul Mediului am încercat să rezolvăm o parte dintre problemele care erau nerezolvate de foarte mulți ani. Scopul Ministerului Mediului este ca în viitorul apropiat să dezmorțim această industrie de reciclare, să explicăm populației cum se colectează selectiv, ce înseamnă să plătești tarif diferențiat în funcție de cum colectezi selectiv, care este rolul fiecăruia în acțiunea de colectare selectivă și care este responsabilitatea fiecăruia. 
Eu m-am ținut de calendarul pe care mi l-am asumat atunci când am preluat acest mandat și începând cu luna septembrie vom avea patru luni de dezbateri în toată țara astfel încât să ne întâlnim cu cât mai mulți cetățeni pe care să-i facem să înțeleagă faptul că resursa naturală nu este neepuizabilă și că putem să fructificăm deșeul pentru propria noastră dezvoltare economică.(...) Vom scoate o formulă astfel încât noțiunea de poluatorul plătește să fie adevărată. Sper să fie gata până la sfârșitul anului, iar acesta să fie un termen destul de înțelept” a precizat Grațiela Gavrilescu.