Scandal în cazul mașinii ”M..E PSD”. Poliția a confiscat plăcuțele de înmatriculare fără a avea o bază legală

Scandalul pe tema plăcuțelor de înmatriculare cu numărul M..EPSD este pe departe de a se încheia. Decizia Poliției Române de a-l sancționa pe Răzvan Ștefănescu, celebrul șofer al unui Audi înmatriculat în Suedia cu numerele respective se pare că a fost una în afara legi.

Poliția rutieră din București a invocat luni, în sprijinul deciziei de a-l sancționa pe șoferul mașinii cu numărul M..E PSD, o Convenție ONU din 1968 care stipula la momentul ratificării de către România (1980) că numerele de înmatriculare trebuie să aibă în componență neapărat și cifre. Polițiștii reclamau că utilizarea numărului folosit de mașina înmatriculată în Suedia ar încălca această convenție, dat fiind că e format doar din litere. Numai că această convenție a fost modificată în 2016, iar modificarea permite ca numerele de înmatriculare să poată fi formate  doar din litere.

Ce spune Poliția rutieră în comunicatul de luni:

”Totodată, art. 36, alin. (3) cu trimitere la pct. 1 din Anexa nr. 2 din Convenţia de la Viena (8 noiembrie 1968) ratificată de România prin Decretul nr. 318 din 1980, stipulează că „numărul de înmatriculare prevăzut la art. 35 şi 36 ale Convenţiei trebuie să fie compus fie din cifre, fie din cifre şi litere (…)” context în care se confirmă lipsa de valabilitate a numărului aplicat pe autoturism şi astfel permisiunea de a folosi, pe teritoriul României, doar numărul permanent, care figurează și în bazele de date”.

Și comisarul Andrei Lința, directorul centrului de cooperare poliținească internațională, a reluat luni într-o conferință de presă acest argument. Întrebat direct despre modificarea Convenției, în sensul permiterii numerelor de înmatriculare formate doar din litere, Lința a evitat un răspuns, dând senzația că nu cunoaște subiectul.

Cum a fost modificată Convenția de la Viena:

În 2014, Guvernul Belgiei a cerut amendarea Convenției, astfel încât numerele de înmatriculare să poată fi formate din cifre, litere, cifre și litere. Practic, Belgia a vrut să adauge și posibilitatea ca numerele de înmatriculare să poată fi formate exclusiv din litere, ceea ce până la acel moment era interzis.

Ce spune Ambasada Suediei de la București

Într-un mesaj postat duminică pe Facebook Ambasada Suediei la Bucureşti dezminte informaţiile apărute în presa românească, conform cărora plăcuţele personalizate de înmatriculare din Suedia nu ar fi permise în afara graniţelor statului nordic.

„În acest weekend, câteva site-uri din presa românească au spus că plăcuţele de înmatriculare personalizate suedeze nu sunt permise în afara graniţelor Suediei. Aceste informaţii făceau referire la o maşină înmatriculată în Suedia, cu plăcuţe de maşină personalizate, care a fost în centrul atenţiei presei în ultimele săptămâni. Articolele s-au răspândit pe canalele social media şi prin intermediul unor site-uri de presă care nu au verificat corectitudinea informaţiei. Ulterior,  unele dintre site-uri şi-au şters sau modificat respectivele articole.

Ambasada Suediei în România vrea să clarifice faptul că plăcuţele de înmatriculare personalizate, emise de Agenţia suedeză de Transport, sunt valide pentru călătoriile în Uniunea Europeană. Numerele personalizate ar trebui să fie mereu însoţite de documentele oficiale atât ale plăcuţelor originale, cât şi ale celor personalizate”, a scris Ambasada Suediei.

Singurul semn de întrebare este dacă modificarea Convenției mai trebuia transpusă printr-o lege internă de ratificare. Potrivit unor juriști consultați de G4Media.ro, nu mai era nevoie de ratificarea modificării, mai ales că România a fost reprezentată la ședința în care s-a operat modificarea la Convenție.

De regulă, orice modificare la o convenție devine opozabilă statelor membre și automat li se aplică, au declarat alți juriști pentru G4Media.ro.

Până la clarificarea acestei situații, Răzvan Ștefănescu s-a ales cu dosar penal pentru conducerea unei mașini fără a avea înmatrimaculare valabilă în România, dar și cu permisul suspendat și plăcuțele de înmatriculare confiscate.