Reacţia Laurei Codruţa Kovesi în scandalul ”Familia Cosma - DNA Ploieşti”

 În contextul acuzațiilor lansate în ultimele zile la adresa Direcția Națională Anticorupție, procurorul-șef Laura Codruța Kovesi a susținut miercuri seară o conferință de presă care a durat aproximativ două ore.

Aceasta a vorbit în special despre acuzațiile lansate de fostul deputat Vlad Cosma la adresa procurorilor DNA Ploiesti.

Iată ce a declarat Laura Codruța Kovesi:

-Am să fac cateva precizari pentru inceput si fiecare jurnalist va putea pune o intrebare pentru ca cetatenii sa inteleaga

-După apariția informațiilor apărute de duminică seara am cerut la DNA Ploiești un raport scris

-Raportul DNA Ploiești a fost primit azi

-Raportul a fost transmis si procurorului general

-La DNA Ploiești au fost mai multe dosare in care erau implicati Cosma Vlad, Cosma Mircea și Cosma Andreea ca inculpati si ca martori

-In prezent Cosma Vlad și Cosma Mircea au fost condamnați si isi vor afla sentintele satamana viitoare. Ei au primit condamnari cu puscarie, 8 tatăl și respectiv 5 ani fiul

-In cadrul procesului in camera preliminara exceptiile lor au fost respinse si s-a constatat ca probele procurorilor au fost legal administrate

-In Camera preliminară înainte să inceapa procesul se verifica legalitatea probelor și cereri si exceptii. Cei invocati au ridicat cereri si exceptii si le-au fost repines

-După ce au primit pedepsele la judecata de fond membrii Familiei Cosma au inceput demersuri pentru a obține o pedeapsa mai mica. Incercau sa obtina o hartie in acest sens

-Incepând de vineri au mers la DNA și au amenintat că vor merge in mass-media.

-Procurorilor li s-a transmis să cadă la pace și să se ajungă la întelegere. Procurorii nu au cedat și de duminică seara au apărut imaginile despre care fuseseră amenințați

-Procurorii și poliștii de la Ploiesti nu au cedat pentru ca stiau ca nu au incalcat legea

-Aceasta este cauza pentru care luni lui Cosma Vlad i s-a ridicat calitatea de martor protejat pentru ca s-a devoalat singur

-procurorii nu falsifică probe pentru că cel care verifică este judecătorul și în acest caz totul a fost verificat

-Inspectia Judiciară s-a sesizat de luni și mai mult decat atat cei doi colegi vehiculați în presă au solicitat chiar ei verificari de la Inspectia Judiciara

-cand am preluat mandatul de procuror-șef am declarat Toleanta ZERO la coruptia si la neprofesionist. In amndatul meu procurorii din DNA au fost trimisi in judecata si condamnati

-la primul semn ca un procuror din DNA nu și-a indeplinit atribuțiile am actionat. Avem mecanisme de autocuratare

-In ultimii ani am avut cele mai bune rezultate. Prim-ministrii, ministrii, senatori și deputati au fost trimisi in judecata si condamnati. Asta au facut procurorii DNA. Daca unii procurori au facut ceva nu trebuie generalizat. Dovada este ca se lucreaza profesionist și dovada stau condamnarile.

-Asistam in ultima perioada la un festival al inculpatilor care spun minciuni in media sau jumatati de adevar

-DNA nu este un om, este o instituție. Acest atac nu este despre Kovesi ci este despre stat de drept. Este un atac impotriva romanilor. Justitia este sub un asalt de peste un an de zile

-Ne atacă condamnați, ne ataca inculpati

- INTREBARI jurnalisti

Întrebare: De unde ati redat dialogurile de la inceput?

Răspuns: Din Raportul primit de vineri

Intrebare: Există un suport legal pentru acea inregistrare? O ordonanță de interceptare?

Raspuns: Nu vă confirm sau infirm dacă este o ordonanță. Va asigur că e o acțiune legală. In comunicarea publica respectam Ghidul CSM cu privire la asta. Cei care cred ca am incalcat legea se pot adresa CSM.

Intrebare: Se poate merge in instanta cu asta?

Rapuns: Procurorul decide cu ce probe merge si ce probe administreaza.

Intrebare: Procurorii Onea si Negulescu susțin că au venit la dvs cu probele falsificate si cereau avizul. Asa faceti cu toti?

Raspuns: de unde citați? Se vehiculeaza doar. Eu va spun că nu am avut astfel de discutii. Aceasta speculatie a aparut intr-o inregistrare care nu este facuta in sediul DNA. Inregistrarea e posibil să fie facuta in sediul Parchetului Curții de apel ploiesti cand Negulescu nu era in DNA.

Intrebare: A existat acea discutie cu procurorul Onea

Raspuns: E o speculație și nu am avut asemenea discutii nici cu Onea si nici cu Negulescu?

Intrebare: De cate ori a denuntat Vlad Cosma si a primit reducerea la jumatate a pedepsei. De ce a primit calitatea de martor cu identitate protejata și DOI - va dați demisia?

Raspuns: Inculpatul Vlad Cosma a facut mai multe denunțuri la DNA. Confirm că a venit din proprie initiativa si a facut aceste denunturi fata de persoane si fapte. Nu pot sa va confirm in cate dosare a primit identitate protejata. Precizare - la unele intrebari nu pot fi foarte exacta pentru ca exista anchete. Intr-un dosar, cel care a fost discutat in ultimele zile, Vlad Cosma a avut calitatea de martor protejat. El primește alt nume cu care apare in proces si este totul trecut la secret. Cat priveste a doua intrebare eu va spun că NU AM NICI UN MOTIV SĂ IMI DAU DEMISIA!. Am facut ceea ce trebuie

Întrebare: In ce priveste martorii cu identitate protejata... as intreba si de documentele care erau folosite (acele tabele...)

Răspuns: Totul scrie in lege... cum se obțin probe și restul și va asigur ca respectam legea. Cu privire la documentele la care se face vorbire eu va pot spune ca acum se verifica totul, in aceste zile.

Intrebare: Dar procurorul Negulescu...

Raspuns: Vreau să va spun ca la dosarul la cer se face referire nu a lucrat Mircea Negulescu ci alti doi procurori

Intrebare: Dar cum a ajuns un procuror ca Negulescu la DNA?

Raspuns: La momentul în care a venit în DNA avea peste 20 de ani in magistratura. Se presupunea ca fusese verificat și cand a venit nu avusese nici o cercetare disciplinară. În DNA se fac constant verificari disciplinare. Eu nu am primit nici un fel de plangere, dar din spatiul public au aparut probe ca erau probleme si atunci el si-a dat demisia si a urmat procedura care a dus la excluderea lui de către CSM din magistratura.

Intrebare: Multi politicieni vorbesc despre un raport al Ministrului Justitiei. despre ce raport e vorba?

Raspuns: Nu stiu si nu am vorbit cu el

Intrebare: Ar avea motive sa ceara revocarea dumneavoastra?

Rapuns: Nu stiu. Vreau sa va spun ca anul trecut DNA Ploiesti a fost verificat de Inspectia Judiciara si nu s-au constatat deficiente și nici propuneri revocari din funcție sau alte masuri.

Intrebare: In inregistrari a aparut un document despre campania electorala a fostului premier Victor Ponta. Este un document real?

Raspuns: Asta o va clarifica ancheta Inspectiei Judiciare. Nu pot sa confirm daca acel conform e real, dar Inspectia va lamuri totul - daca a fost transmis legal sau nu.

Intrebare: In ultimul timp domnul Ghita a spus ca ati fost prezent la domiciului lui, acasa la el. Va dați demisia daca vine Ghita cu probe.

Raspuns: Anul trecut pe vremea asta va spuneam că nu raspuns afirmatiilor inculpatilor. Imi rezerv acest drept.

Intrebare: In ultimul timp in mai toate dosarele, in mai toate parchetele se fac denunturi de persoane condamnate sau inculpate si ele sunt luate de bune.

Raspuns: Este dreptul fiecarui cetatean sa faca denunturi. Este obligatia procurorului de a verifica aceste denunturi, dar este dreptul inculpatului de a face denunturi, dar procurorul verifica si unele denunturi se confirma si altele nu.

Intrebare: Din spatiul public, din inregistrari se vorbeste de un dosar al campaniei lui Victor Ponta, un dosar care nu a fost trimis in judecata si deci nu a fost verificat de un judecator.

Raspuns: E o dubla incercare de a mai face sa vorbesc despre ce e in dosare. Nu vreau sa va infirm sau confirm existenta acestui dosar.

Intrebare: Este un dosar pentru ca este o comunicare publica a DNA despre existenta lui. Asta va intrebam pentru ca dosarul exista și el nu a fost verificat de un judecator un camera preliminara.

Raspuns: Eu va spuneam procedurile. La dosare trimise in judecata verifica judecatorul, iar la dosarele in curs verificarile le face Inspectia Judiciara, dar nu pot eu sa fac supozitii si sa raspuns in locul celor care au dreptul să faca verificarile.

Intrebare: Ati luat in calcul suspendarea vreunui procuror din funcție din cauza scandalului?

Raspuns: Legea nu imi prevede acest atribut.

Intrebare: Ati spus ca DNA Prahova e o unitate de elita, dar din spatiul public reiese altceva.

Raspuns: Deocamdata nu au aceasta certitudine ca asa ceva s-a intamplat. Oare intreaga activitate a DNA se rezuma la un dosar? Sunt toate evaluariel publice. Faptul ca un acuzat face supozitii nu inseamna ca ele sunt si adevarate.

Intrebare: Ati vorbit cu domnul Onea?

Raspuns: Sigur si este normal să vorbesc si de aceea am cerut si raport scris.

Intrebare: Cum a fost posibil ca Vlad Cosma să intre și să inregistreze in sediul DNA?

Raspuns: Noi facem un control de rutina și să prevenim autoranirile. Dar să fim seriosi că trăim in era informaționala și deci se poate să se ajungă și la inregistrări. Dar nouă nu ne este frica ca procurori să fim inregistrari pentru că respectam legea. Procedura prevede ca audierile sunt filmate audio  și video. Nu pot să le reproșez colegilor ca un inculpat a facut o inregistrare.

Intrebare: Dar despre Sebastian Ghiță...?

Raspuns: Am răspuns inca de anul trecut. Eu acum nu am ieșit să îi raspuns inculpatului Vlad Cosma, eu am ieșit să va spun că DNA nu falsifica probe. Eu am venit sa le spun oamenilor cinstiti din Romania ca asa ceva nu facem, nu sa le raspuns inculpatilor. Avem probleme cu procurori care nu respecta legea? Da, avem probleme, dar luam masuri imediat. Eu nu raspuns inculpaților, dar cand vezi un festival al inculpatilor care vin cu probe care nu sunt adevarate, atunci iesim si facem declaratii. Noi nu falsificam legea! Dacă s-ar intampla atunci judecatorii pot respinge - avem un dublu control, al Inspectiei Judiciare și al judecatorului.

Intrebare: Maine ministrul Tudorel Toader vine sa ia o decizie in ce va priveste. Va este teama de revocare?

Raspuns: Nu am avut o discutie cu domnului ministru și nu mi-a cerut nimic. Am vorbit doar cu procurorul general caruia i-am transmis informarea. Domnul ministru are competenta solicitarii revocarii.

Intrebare: Daca domnul Vlad Cosma a facut plangerea penala impotriva procurorilor ce sens mai avea sa faca santajul?

Raspuns: Asta intrebati-l pe el. E un dosar de anul trecut care a fost reunit cu unul deja existent la DNA Central.

Intrebare: Acele probe au stat la baza dosarului de revocare a lui Sebastian Ghiță?

Raspuns: Asta știe doar procurorul de caz.

Intrebare: Ati vorbit cu presedintele Romaniei?

Raspuns: Am spus ca am vorbit cu procurorul general.

Intrebare: Deci nu ati vorbit cu presedintele?

Raspuns: Aici nu e vorba de mine ci de asaltul asupra justitiei.

Intrebare: Ati vorbit cu presedintele?

Raspuns: Nu am vorbit cu presedintele!

Intrebare: Ați fost in sufrageria lui Gabriel Oprea?

Raspuns: Nu sunt aici să raspund la asta

Intrebare: Ati facut un obicei de a critica deciziile CCR, dar criticati pe cei care va critica activitatea.

Raspuns: Nu am criticat ci am vorbit de efectele unor decizii CCR.

Intrebare: Doamna Moraru Iorga a spus ca ati cerut sa se faca un dosar despre un anumit ministru.

Raspuns: Nu am avut o asa discutie cu doamna Iorga. Eu cand am avut discutii cu ei am cerut solutionarea dosarelor vechi, dar nu am cerut solutionarea mai repede a unui dosar.

Intrebare: Ati avut vreo discutie despre pasiunea dlui Negulescu pentru doamna Cosma?

Raspuns: NU am discutii despre viața personala cu procurorii. Am aflat despre  conduita lui din primele inregistrari publice si am si luat masuri.

Intrebare: Astazi ministrul de Interne a cerut incetarea activitatii unor politisti depolitie judiciara la DNA. Cum actionati?

Raspuns: Pana la aceasta ora nu am primit o asemenea solicitare, dar am luat act de ea din spatiul public. Ii voi raspunde instituțional doameni ministru.

Intrebare: La ce va referiti la festivalul inculpatilor?

Raspuns: Sunt in fiecare seara sunt la TV si spun ceea ce spun.

Intrebare: Sunt situatii ca Ghita, Adamescu si altii. Ce faceti?

Raspuns: Noi am sesizat instituțiile abilitate. Nu putem face asa ceva. Poliția e cea mai in masura sa ne spuna cum inculpati care au control judiciar pleaca din tara.

Intrebare: Ati spus ca ati vorbit cu domnul Onea. A recunoscut ca era in acea inregistrarea?

Raspuns: Eu nu am avut nici un fel de discutie cu dl Negulescu, eu am vorbit doar cu dl Onea si colegii de la Ploiesti.

Intrebare: Dar domnul Onea a recunoscut?

Raspuns: A spus si el in conferinta de presa ca era vocea lui pe anumite pasaje. Ramane sa dea explicatii Inspectiei Judiciare.

Intrebare: Cum comentati solicitarile din parlament?

Raspuns: NU raspuns comentariilor politicienilor.

Intrebare: Vorbiti de un asalt. Ce veti face in continuare?

Raspuns: Noi mergem inainte si nu ne intimidam. 

Intrebare: Exista o discrepanță cu privire la procurorul Negulescu.

Raspuns: E o confuzie. Nu am cerut niciodata apărarea procurorului Negulescu ci al sistemului. L-am intrebat si prima data a negat și apoi ati vazut ca a plecat. Eu nu am cerut niciodata nici pentru mine apărarea reputației profesionale.

Intrebare: CSM are trei verificari despre domnul Negulescu si a gasit probleme.

Raspuns: Cand am vorbit dee raportul de la DNA Ploiesti ma refeream la procurorii și polițistii de la Ploiesti fara Negulescu care era cercetat separat de Inspectia Judiciara. Unul din punctele raportului a fost si ce masuri au fost luata vis-a-vis de Negulescu și s-a constatat ca toate masurile legale fuseseră luate.

Intrebare: Dar fata de procurorul Onea ati luat vreo masură după ce au apărut acele inregistrari? Ce ati facut dupa ce dl Negulescu a fost exclus din magistratura. Lui Negulescu i-ati cerut sa plece.

Raspuns: Da i-am cerut acest lucru, dar eu nu stiu ce fac toti procurorii in timpul lor liber. Haideți să nu comparam pe Negulescu cu Onea. DNA nu a insemna numai Negulescu. În acest moment nu am probele necesare să îi cer domnului Onea să plece.

Intrebare: Dar lui Negulescu ati cerut acest lucru?

Raspuns: Haideți să asteptam raportul Inspectiei Judiciare.

Intreare: Dar acum stati dupa un raport al IJ?

Raspuns: Eu nu pot deschide o ancheta in paralel cu IJ. Eu nu ma pot suprapune cu aceasta ancheta. Voi reactiona atunci cand am datele necesare. Am avut o problema anul trecut cu acest procuror, am avut si cu altii, dar asta nu inseamna ca DNA trebuie desfiintata. Am luat masuri si inainte, dar nu pot fi langa fiecare procuror acasa cand vorbeste cu denuntatorii sau are un comportament inadecvat. Daca a luat achitare vreun procuror, daca instanța i-a respins probe. DNA este o instituție de elita plina de oameni curajosi și oameni integri. Cu aceasa echipa de oameni am obținut cele mai bune performante. Am luat masuri si vom lua masuri.

Intrebare: Ce spuneti de propunerea ca orice discutie dintre inculpat si procuror sa fie inregistrate?

Raspuns: Unii procurori prefera sa dea drumul la camera imediat ce intra pe usa, altii doar cand incepe declaratia. Ei oricum vin cu avocatii si este o regula. Vom vedea in aceasta cauza ce s-a intamplat.

Intrebare: Pe o scara de la 1 la 5 ce impact a avut imaginile asupra credibilitatii DNA?

Rapuns: Nu sunt sociolog și nu e rolul meu sa fiu simpatica. Eu conduc si cetatenii judeca. Rolul meu e sa le explic cetatenilor ca ne facem treaba si ca nu falsificam treaba.

Intrebare: Cand un procuror colaboreaza cu cineva raporteaza ierarhic?

Raspuns: Se noteaza acest lucru și se raportează. De obicei pe mine ma anuntau atunci cand aduceau la cunostinta invinuiri sau flagrant. Ei trebuie sa ceara aprobare pentru ca avem un fond de flagrant si trebuie sa faca un raport.

Intrebare: Dar așa in general cand cineva poate deveni colaborator?

Raspuns: Sunt proceduri clar care sunt urmate.

Intrebare: Cum vedeti ceea ce anunta periodic ministrul Justitiției cu privire le dvs?

Raspuns: Pana acum nu mi-a spus nimic si eu imi voi face treaba

Intrebare: A fost cineva a venit să ceară pace?

Raspuns: Nimeni

Intrebare: Nici in aceasta perioada?

Raspuns: Nu

Intrebare: Dar ce s-a intamplat acum la Ploiești ati verificat?

Raspuns: Evident ca intai am intrebat la domnul Onea care si-a asumat ceea ce a scris.

Intrebare: Și l-ați crezut?

Raspuns: Nu e sa cred sau nu, e un raport si el a fost inaintat si procurorului general.

Intrebare: Ce veti face daca se va cere revocare?

Raspuns: Preluați si dvs metodele procurorilor. Nu va spun. Imi continui munca

Intrebare: Intrati in politica?

Raspuns: Pentru linistea multora, NU voi intra in politica.

Intrebare: Erau niste inregistrari cu Să decapam si sa Ajungem la ministri?

Raspuns: Inspectia Judiciara a spus ca asa ceva nu a existat. Daca va puneti castile o sa vedeti ca se vede altceva. Daca as avea aici un laptop as putea lua din sincroanele dvs si din critica pentru DNA poate iesi o laud pentru DNA. Expertiza sustine ca au fost modificari si falsuri.

Intrebare: Dar acea scrisoare care a fost transmisa procurorilor in care ii faceti mincinosi? Dar mail? Niciodata nu am fost cercetata in atatia ani. Dar brusc de anul trecut am fost verificata odata cu acest asalt. Foarte bine pentru ca nu imi este frica pentru ca am respectat legea.

Raspuns: Nu am trimis nici o scrisoare. Trimit zeci de mail-uri, dar nu am trimis un astfeld e mail.

Intrebare: Au apărut in aparut in spatiul public vorbiri despre comasari de parchete.

Raspuns: Nu am vazut nimic. Daca va exista un proiect atunci voi comenta.

Intrebare: Domnul Dragnea susține că nu are acees la dosar in format electronic.

Raspuns: Nu raspund inculpatilor. Toate persoanele suspecte pot cere. Tariful e clarificat printr-un ordin intern.

Intrebare: Ati fost criticata pentru politica de cadre. E normal ca intr-o unitate de elita sa vine procurori cu rang de judecatorie?

Raspuns: Noi avem filtre clar, evaluari profesionale, interviuri.

Intrebare: De la Bruxelles au fost ingrijorari cu privire la legile justitiei, Ati fost contactata?

Raspuns: Punctul nostru de vedere oficial este pe site. Nu am fost contactata de nimeni.