Bâlbele ministrului Educației pe tema întârzierilor salariale din învățământ VIDEO

Prezent la Vălenii de Munte pentru a inaugura una dintre cele mai moderne grădinițe din Prahova,ministrul Educației, Liviu Pop s-a bâlbâit în momentul în care a fost întrebat de motivul pentru care au existat sau există întârzieri salariale în învățământ.
Practic, reprezentantul Guvernului a dat dovadă că nu stăpânește deloc această problemă.
În primă fază, Liviu Pop a susținut că va exista o nouă rectificare de buget pentru plata salariilor, după care la un minut distanţă să susțină că  la ora actuală nu există cadre didactice care nu și-au primit banii.

„Toți profesorii din România își vor primi salariile sau și-au primit salariile și toți profesorii din România își vor primi peste 90% dintre sentințe... Sentințe care nu erau prinse în buget la începutul anului. Am făcut rectificare de buget. Inclusiv săptămâna viitoare, printr-o hotărâre de Guvern, vom da din fondul de rezervă al Ministerului Educației Naționale și din economiile pe care le-au realizat anumite inspectorate școlare vom redirecționa toți banii către plata sentințelor judecătorești. Vor fi județe în care aceste sentințe se vor achita 100%, dar vor fi județe în care se vor achita în jur de 90%, în funcție de cum și-au programat bugetul. Dar, toți profesorii vor lua, pe lângă drepturile salariale, aproape integral și sentințele judecătorești”, a precizat ministrul Liviu Pop.


Ministrul  Educației a susținut că vina întârzierilor salariale aparține în totalitate consiliilor locale care nu au făcut rectificări de buget.
Totuși, pe lângă declarațiile contradictorii, Liviu Pop a precizat că s-a găsit o soluție pentru a nu se mai întâmpina această problemă și anume aceea de a schimba circuitul banilor.
 „În Ordonanța de Urgență aprobată ieri, după discuțiile pe care le-am avut cu premierul României și, evident, cu președintele partidului, pentru că, prin Programul de Guvernare am asigurat România că respectăm anumite lucruri, una dintre modificările de ieri s-a produs și pe circuitul banilor. Tocmai pentru că sunt anumite consilii locale care întârzie rectificarea bugetară sau, atunci când sunt alegeri, nu constituie consiliul local și blochează salariile, într-un mod sau nu intenționat, începând cu 1 ianuarie 2018, circuitul banilor pentru plata profesorilor, repet pentru plata profesorilor, va fi minister, inspectorat - școală. Și-atunci nu vom avea aceste blocaje datorate rectificării bugetare pe care un anumit consiliu local nu a făcut-o”, a mai declarat Liviu Pop.