Povestea Crăciunului în familia lui Cristian Ganea. Tradiții și obiceiuri

Povestea Crăciunului în familia lui Cristian Ganea. Tradiții și obiceiuri

Cu siguranță unele dintre cele mai frumoase povești din viața noastră sunt scrise în perioada Crăciunului.  Este perioada în care ne dedicăm timpul familiei, uitând cât se poate de stresul cotidian.

Cum tradițiile și obiceiurile dau culoare fiecărei povești în parte, astăzi vă vom prezenta povestea Crăciunului în familia consilierului local Cristian Ganea.

 

” Îmi aduc aminte cum, în ultima săptămână înaintea Crăciunului, era forfotă mare în casă. Făceam curățenie generală pentru că în Seara de Ajun, Moș Crăciun să vină și să ne aducă bradul, pe care îl împodobeam eu, mama și fratele meu. Tata a murit când aveam doar trei ani”, și-a început povestea consilierul local Cristian Ganea.

”Seara de Ajun era pentru mine cea mai lungă seară din an. După ce terminam treaba și împodobeam bradul, mergeam  cu colindatul. Era vremea în care primeam mere, nuci sau covrigi. Mai rar primeam bani. Veneam acasă, iar mama ne punea la culcare.  Nu puteam să dorm cu gândul la cadouri. Abia așteptam să ne trezim dimineața pentru a vedea ce ne-a adus Moșul. Îmi aduc aminte și acum cât de bucuros am fost când am găsit sub brad o tanchetă cu șenile care avea telecomandă. Mergea chiar și pe zăpadă sau gheață”, ne-a mai povestit acesta.

 

Masa de Crăciun avea un rol foarte important în familia lui Cristian Ganea în perioada copilăriei. Neapărat fața de masă trebuia să fie roșie, iar la gătirea bucatelor tradiționale trebuia să participe toată familia.

 

”Mama punea fața de masă roșie, după care aducea bucatele la care am muncit să le gătim zile întregi.

Și noi, eu și fratele meu, trebuia să ajutăm la gătit cu ce puteam. Curățam usturoiul, măcinam piperul și dădeam prin sită cimbrul ca să fie cât mai fin. Tăiam zarzavatul pentru salata de Boeuf și o ajutam pe mama la ornat cu maioneză și felii de gogoșari tăiați subțiri, albuș de ou și măsline. Era nelipsită de pe masa de Crăciun asemeni cozonacului. Și acum eu și soția folosim rețeta mamei de cozonaci. De altfel, printre bucatele care nu lipseau se numără sarmale, friptura de porc, roșiile umplute cu vinete, ardeiul gras umplut cu brânză și mărar, lebărul, tobă, șunca sau caltaboșul. Nu am suportat caltaboșul niciodată, însă nu lipsea nici el de pe masa de Crăciun” și-a continuat Ganea povestirea.

 

 Pornind de la gătirea cozonacului și până la masa de Crăciun, o parte din tradițiile din copilărie, Cristian Ganea le-a păstrat și acum.

” Salata de Boeuf, cozonacii și casa plină sunt o parte din lucrurile care au devenit tradiție în familia mea. Dacă atunci când eram mic împodobeam bradul în Seara de Ajun, acum a devenit tradiție să împodobesc bradul împreună cu soția și fiica mea pe 6 decembrie,  de Sfântul Nicolae. O altă tradiție o reprezintă ascultatul colindelor. Nu le ascultăm doar în seara de Crăciun, ci în toată această perioadă de sărbătoare.

 

Acum, ziua de Crăciun începe ca și în copilărie cu mersul la brad, pentru a vedea ce am primit de la Moș Crăciun. După care luăm mic dejunul,  eu și soția plecăm la cimitir să punem coronițe și să aprindem o lumânare celor care nu mai sunt printre noi. Pe urmă venim acasă și luăm masa cu familia și prietenii. Anul aceasta fiind unul  deosebit, cu restricții din cauza COVID, cu siguranță Crăciunul îl vom sărbători într-un număr restrâns”, ne-a mai povestit Cristian Ganea.

Legat de ce își dorește de la Moș Crăciun anul acesta, Ganea a spus că odată cu trecerea timpului a învățat că sănătatea este cel mai de preț lucru.

”Am ajuns la vârsta în care orice cadou mă bucură, însă am învățat de a lungul vremii că sănătatea este cel mai de preț lucru”, și-a încheiat Cristian Ganea povestea Crăciunului în familia sa.