Poveste de viață| Bianca Patrichi, de la persoana din spatele omului politic de succes, la candidat pentru Senat

Poveste de viață| Bianca Patrichi, de la persoana din spatele omului politic de succes, la candidat pentru Senat

După aproximativ 18 ani de când s-a ocupat de imaginea unor oameni politici, dar și a mai multor instituții din Prahova, Bianca Patrichi a decis să pornească pe un nou drum, o nouă carieră, cea de politician.

Acum, omul care a fost ”creierul” mai multor campanii electorale duse în Prahova  a intrat cu pași siguri și  încrezători pe scena politică și candidează din partea Partidului Național Liberal pentru funcția de senator în Parlamentul României.

Bianca Patrichi  este absolventă a Facultății de Științe Politice - Universitatea București  și a unui master în Administrație Publică și Integrare Europeană, absolvit la UPG Ploiești.

Este implicată în politica prahoveană din anul 2001, atunci cand a devenit membru al Partidului Național Liberal.

Cu calmul ei desăvârșit și cu o ambiție puternică, Bianca crede cu tărie în firescul care trebuie să revină în politica din România, așa cum crede că orice om ales intr-o funcție publică are obligația de a se implica în comunitatea pe care o reprezintă cu tot ce poate și îi este permis din punct de vedere legal.

Aceasta este de părere că, dacă ne dorim dezvoltare în România, avem datoria să ne implicăm și să renunțăm la postura confortabilă "de pe margine". Practic acesta a fost și motivul pentru care acum se implică activ în ceea ce privește politica autohtonă.

 

Pentru a o cunoaște mai bine pe Bianca-Maria Patrichi, vă intăm să citiți interviul acordat pentru deprahova.ro.

 

Reporter: Pentru început îți propun să ne povestești, pe scurt, povestea de viață a consultantului politic, Bianca Patrichi, pornind de la începutul carierei tale, schimbările pe care le-ai făcut și până în prezent.

Bianca Patrichi: Sunt implicată în viața politică prahoveană din anul 2001, atunci când am intrat in Partidul Național Liberal. Eram studentă a Facultății de Științe Politice și am decis, la indrumarea profesorilor, că trebuie să înțeleg cum funcționează clasa politică în România. Trebuia să corelez informațiile teoretice, pe care le asimilam atunci la școală,cu realitățile și practicile momentului. Așa că am depus o cerere de adeziune fără să cunosc pe nimeni acolo și fără să am un alt obiectiv în afara celui amintit anterior. Am învățat foarte multe în acea perioadă, pornind de la organizare, importanța spiritului de echipă și ce responsabilitate implică acest fapt, indiferent de poziția pe care o ocupi, și până la disciplina și atenția la detalii, absolut obligatorii atunci când vrei să nu îi dezamăgești pe cei din jurul tau. Ulterior, mi-am centrat interesul către zona de comunicare. Fiecare experiență profesională, fiecare greșeală făcută și fiecare succes obținut m-au învățat cât de important este echilibrul pentru a evita greșeli majore. Cel mai important lucru pe care l- am învățat și care mi- a marcat ulterior toată cariera a fost că trebuie să ofer respect, dacă îmi doresc să fiu respectată. Acestea sunt dezideratele de la care încerc să nu mă abat, indiferent de conjunctura în care ma aflu.

R: Când suntem tineri, de cele mai multe ori, aspectele care țin de formarea noastră, fie ea profesională, spirituală sau  educațională, au legătură cu o persoană pe care o admirăm.  Există o astfel de persoană în viața ta? Dacă da, cum ați descrie-o?

Bianca Patrichi: Am avut onoarea să cunosc oameni de exceptie, să lucrez cu oameni deosebiți și să am prieteni cu care  mă mândresc. De la fiecare am avut câte ceva de învățat. Un exemplu… de la Mircea Ionescu Quintus am învățat lecția modestiei. Un om atât de mare, cu o atitudine atât de smerită! Admirabil!

Educația de bază, evident, provine din familie. De la mama, apoi de la bunica, cea care pentru mine reprezintă un model de decență și echilibru. 

R: Cum ai trăit această schimbare? După ce ai stat în spatele scenei politice, acum să fii în prim-plan?

Bianca Patrichi: Propunerea, venită din partea președintelui PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, precum și votul conducerii județene a PNL, mă onorează și mă obligă, în același timp, să îmi depășesc tracul inerent, aferent unei astfel de schimbari. Era, probabil, momentul să experimentez multe din trăirile oamenilor politici pe care i-am consiliat de-a lungul timpului.

R: Care a fost pentru tine cea mai frumoasă campanie electorală in care ai fost implicata?

Bianca Patrichi: Evident, prima campanie electorală care îmi vine în minte, și prin prisma rezultatelor obținute, este cea mai recentă, aferentă alegerilor locale din 27 septembrie. Prahova are, în sfârșit, președinte de Consiliu Județean liberal, iar ploieștenii au reparat, prin votul lor, o nedreptate făcută cu patru ani în urma, iar Andrei Volosevici este din nou primarul lor.

R: Ești ploieșteancă. Ce înseamnă pentru tine Ploieștiul?

Bianca Patrichi: Ploieștiul este orașul meu, este locul în care am trait cele mai importante evenimente din viață. Aici am familia, colegii și prietenii. Este orasul caruia ii apartin.

R:  A fost vreun moment în care ai simțit nevoia să-l părăsești, să uiți de el?

Bianca Patrichi: Am fost nevoită pentru o perioadă să plec din Ploiești, atunci cand eram studentă și am locuit în București. Am avut oportunitatea să rămân în București, dar am luat decizia să mă întorc. Cu acest exemplu cred că am răspuns la întrebarea dumneavoastră.

R: Care a fost, din punctul tău de vedere, cea mai prosperă perioadă a Ploieștiului?

Bianca Patrichi: Dacă ne referim la perioada de după 1989, Ploieștiul, cu siguranță, a aratat cel mai bine între 2008 si 2012. Și aici nu ma refer doar la aspectul exterior al orașului, ci și la starea de spirit și la civismul de atunci al ploieștenilor, care au contribuit foarte mult la schimbarea din acea perioadă. Votul din 27 septembrie confirmă cele spuse anterior și, iată că, după o perioadă de amorțeală de câțiva ani, ploieștenii sunt din nou atenți și receptivi la tot ce se întâmplă în oraș, fapt evident pe toate rețelele de socializare. Laudă, critică, atenționează! Toate acestea sunt semnele că Ploieștiul își revine încet, încet. 

R: Acum ne aflăm în punctul în care ai decis să te implici direct în viața politică. Ai decis să candidezi pe listele PNL pentru un loc în Senat.  Ce te-a convins să faci acest pas?

Bianca Patrichi: Consider că e datoria fiecăruia dintre noi să ne implicăm atunci când ni se oferă oportunitatea, să renunțăm la poziția confortabilă “de pe margine”, pentru a da comunității din care facem parte tot ce putem mai bun. Cu fiecare contribuție, mai mică sau mai mare, dar cu bunăvoință si interes, schimbăm lucruri și, mai important, schimbăm mentalități.

R: Există vreun proiect legislativ al tău de suflet pentru care te vei lupta în Parlament?

Bianca Patrichi: Anul acesta a oferit o lecție dură întregii lumi: coronavirusul și efectele sale devastatoare. Ne confruntăm cu pandemia, tuturor ne e din ce în ce mai greu și ne temem pentru sănătatea celor din jur. Din Europa și până în America ascultăm, neputincioși, statistici, cifre care dau numarul bolnavilor și al celor decedați cu COVID. În aceste condiții, sistemele de sănătate din toată lumea sunt suprasolicitate și, de multe ori, depășite. Știm că cele mai multe cazuri grave și decese au fost în cazul persoanelor care aveau alte boli asociate. Acum, poate mai mult decât oricând, am realizat cât de importantă este sănătatea. Specialiștii din România vorbesc despre numarul mare de cazuri de persoane infectate cu COVID, care odată ajunse la spital își descoperă și alte boli cronice de care nu știau. Având în vedere aceste aspecte, îmi doresc foarte mult promovarea unui proiect legislativ, aliniat la standarde europene, care să vizeze profilaxia. Este mult mai usor să prevenim decât să tratăm, așa cum un om sănătos trece mai ușor peste infectarea cu virus, față de o persoană care are alte boli asociate. Cred că și în țara noastră trebuie să existe un pachet minim de investigații realizate anual, gratuit și obligatoriu, adaptat la incidența bolilor în România. Este convingerea mea fermă că, odată adoptat acest proiect, vor fi salvate foarte multe vieți. Avem specialiști desăvârșiți, sunt studii în domeniu și consider că, dupa consultarea decidenților din domeniul sanitar și dupa studierea legislațiilor din alte țări mult mai avansate în acest domeniu, am putea avea o lege bună care să salveze multe vieți .

R: Cum vezi campania care tocmai se desfășoară? Este una atipică, asta este clar, având în vedere contextul în care ne aflăm. Se mizează extrem de mult pe mediul online. Dar oare este suficient pentru a ajunge în inima prahovenilor?

Bianca Patrichi: Este o campanie atipică, așa cum sunt și vremurile pe care le trăim. Așa cum intreaga lume s-a adaptat, și noi suntem datori să respectam principala regulă împotriva răspândirii COVID: distanțarea socială. În aceste condiții, PNL își promovează candidații și proiectele prin intermediul tuturor metodelor care să nu pună pe nimeni în pericol , fie că vorbim de candidați , militanți sau susținători . Folosim atât materialele  tiparite cât și prezența în media sau în spațiul online, astfel încât persoanele interesate să își poată obține toate informațiile de care au nevoie pentru a stabili cui vor da votul pe 6 Decembrie . Pentru noi toți, candidați sau alegători,  sănătatea este cea mai importantă!

 

O&A

R: Ce te face fericită?

Prezența celor dragi.

 

R: Ce te întristează?

Minciuna și răutatea gratuită.

 

R: Ce te deranjează?

Ipocrizia.

 

R: Ce îți dă speranță?

Orice rău îndreptat și orice greșeală recunoscută.

 

R: Cum descrii Ploieștiul?

Orașul lui Caragiale, orașul aurului negru, orașul lui Moș Ploae, un oraș nerespectat în ultimii 8 ani, care acum revine la normalitate și, curând, va străluci din nou, recăpătându-și aspectul și locul cuvenit.

 

R: Cum descrii Prahova?

Un județ cu un potențial uriaș, care știu că peste patru ani se va afla între județele fruntașe ale țării în ceea ce privește dezvoltarea economică.

R: Care este pentru tine cel mai frumos loc din Ploiești? Dar din Prahova?

Bulevardul Castanilor este locul din Ploiești cu o încărcătura  sentimentală specială pentru mine.  Iar Castelul Peleș din Sinaia, prin încărcatura emoțională pe care i-o conferă tradiția Casei  Regale, dar și prin splendoarea arhitecturală  este, în opinia mea , cea mai reprezentativă imagine a județului .