Tabăra Națională de Sculptură Monumentală - România 100 -Ploieşti 2018

În cadrul manifestărilor culturale dedicate sărbătoririi Centenarului Marii Uniri de la 1918, Primăria Municipiului Ploiești și Consiliul Local al Municipiului Ploiești, Asociația cultural 24pharte, Casa de Cultură „Ion Luca Caragiale” a Municipiului Ploiești, în parteneriat cu UAP – Filiala Ploiești, Parc Municipal Vest, TCE, SGU, Filarmonica „Paul Constantinescu” Ploiești, Teatrul „Toma Caragiu” Ploiești organizează, în perioada 1 Octombrie - 31 Octombrie 2018, în Parcul Municipal Vest Ploieşti, Tabăra Națională de Sculptură Monumentală - România 100 -Ploieşti 2018, având ca motto: „Nu există patriotism fără patrimoniu!”, sub tema Centenarul Marii Uniri.

Comisarul de tabără, membru UAP Filiala Ploieşti, a fost desemnat de către Uniunea Artiştilor Plastici, filiala Ploieşti, în persoana artistului plastic Alice Neculea. Uniunea Artiştilor Plastici filiala Ploieşti,  împreună cu comisarul de tabără, au desemnat comisia de selecţie a celor şapte artişti prezenţi în Tabăra Națională de Sculptură Monumentală - România 100, Ploieşti 2018, fiind selectați următorii sculptori: Maxim Dumitraș, Alfred Dumitriu, Vasyl Dzhabraylov, Bogdan Hojbotă, Petre Virgil Mogoșanu, Eugen Petri, Ion Zderciuc.

Uniunea Artiştilor Plastici, filiala Ploieşti, reprezentată de preşedinte Marcel Bejgu, a stabilit ca materialul cu care se va lucra în Tabăra de creație să fie marmura românească de Rușchiţa, datorită durabilităţii, a faptului că se sculptează uşor şi că rezistă ruperii, fiind potrivită pentru sculptura decorativă.

Calendarul de organizare al Taberei:

17 septembrie 2018 - jurizarea ofertelor de participare, comunicarea rezultatelor, lansarea invitaţiilor oficiale către sculptorii selectaţi.

25 septembrie 2018 - confirmarea participării la tabără.

1 octombrie 2018 - sosirea sculptorilor, cazarea.

1 octombrie 2018, ora 16.00 - ceremonia de deschidere oficială a Taberei Naționale de Sculptură Monumentală -România 100, Ploieşti 2018.

2 octombrie - 30 octombrie 2018 - realizarea lucrărilor conform proiectului propus de fiecare artist la înscriere.

30 octombrie 2018, ora 16.00 - ceremonia de închidere şi acordarea de diplome participanţilor.

31 octombrie 2018, ora 12.00 - plecarea participanţilor.

Artiștii care participă la tabără vor aduce sau vor crea și 1-3 sculpturi de dimensiuni mici pentru o expoziție în sala multifuncţională a Parcului Vest, începând cu 15 octombrie până la finalul taberei. Aceste lucrări vor rămâne în proprietatea artistului sau vor fi donate de către acesta Casei de Cultură „Ion Luca Caragiale” a Municipiului Ploiești. În cazul în care vor fi donate Casei de Cultură „Ion Luca Caragiale” a Municipiului Ploiești lucrările vor fi evaluate de aceeaşi comisie, stabilită de către UAP, filiala Ploieşti împreună cu comisarul de tabără, şi vor intra în patrimoniul Casei de Cultură „Ion Luca Caragiale” a Municipiului Ploiești.

Comitetul de organizare al taberei este format din: viceprimar Cristian Ganea, consilier local Sorin Văduva, Gelu Ionescu, directorul Casei de Cultură „Ion Luca Caragiale” a Municipiului Ploieşti, prof. Eugen Petri – sculptor, Florin Manole, ziarist, vicepreşedinte Asociaţia Culturală 24 PH Arte.

Marea Unire a românilor de la 1918 reprezintă apogeul unei istorii milenare, este momentul de intrare a României în concertul marilor națiuni europene moderne. În cadrul acestui eveniment, pentru sărbătorirea Centenarului Marii Uniri, accentul este pus pe păstrarea identităţii naţionale, a tradiţiilor şi culturii românești.

În acest an unic pentru România, îi omagiem pe cei care, acum 100 ani, au reușit să realizeze un vis aparent imposibil: Unirea tuturor românilor. Este un motiv de sărbătoare, dar este și un prilej de gândire pentru fiecare român de azi. A omagia realizările înaintașilor este un fapt frumos, însă nu suficient. Pentru că moștenirea pe care ne-au lăsat-o nu este doar un cadou, ci și o datorie.

Sponsori: BES România, Cramele Bolgiu Urlați, Selgros, Apa Nova, Curtea Berarilor Timișoreana Ploiești