Gastronomie tradițională, parada în port popular și Botgros, o parte dintre surprizele Festivalului ”Prahova iubește Basarabia”

Vineri, 24.08.2018, ora 17:30,  pe Esplanada Palatului Culturii din Ploiești are loc deschiderea oficială a  Festivalului Folcloric „Prahova iubește Basarabia”, ediție dedicată Centenarului Marii Uniri.

                            ” Evenimentul este organizat  de Consiliul Judeţean Prahova, în parteneriat  cu  Centrul Județean de Cultură Prahova şi se va desfăşura în perioada 24-26 august 2018.

Festivalul “PrahovaIubește Basarabia” a ajuns la cea de a patra ediție. Acest proiect, după cum zice și titlul, a pornitde la dragostea prahovenilor pentru Basarabia. Să nu uităm că peste 80% din localitățile prahovene au înfrățiri peste Prut iar Consiliul Județean este “fruncea” în acțiunile din Basarabia.

An de an acest proiect a crescut și a crescut frumos. Am avut și avem în fiecare an participanți din Moldova de peste Prut, din Cernăuți și de la noi, din Prahova.

Anul acesta vor participa artiști din Raioanele Leova, Hâncești, Cimișlia, Strășeni, Călărași, Glodeni, Cahul precum și grupul folcloric “Perla” de la Cernăuți.

Recitalurile care vor încheia cele trei zile de spectacol sunt de foarte înalt nivel. Ne vom bucura de prezența maestrului Nicolae Botgros și a lui Ion Paladi, de a lui Florin Vasilică și a ansamblului “Teleormanul” precum și de prezența doamnei MioaraVelicu.

De asemenea, fanfare Consiliului Județean Prahova va deschide festivalul și va însoți parade portului popular de sâmbătă, 25 august.

Anul acesta venim și cu o noutate, în sensul în care vom amenaja  o parte din parcarea aflată în fața Palatului Administrativ, într-o zonă cu gastronomie tradițională, o zonă care să facă “Unirea prin bucate”.

Vă așteptăm cu toții, cu mic, cu mare, să sărbătorim împreună trei zile cu cântec, joc și voie bună, deoarece “Prahova Iubește Basarabia”!”, a declarat Ludmila Sfârloagă, vicepreședintele Consiliului Județean Prahova.

         

                             Ediția din  acest an va reuni aproximativ 400 de participanti, soliști și ansambluri folclorice din județul Prahova, precum şi din  Cernăuți - Ucraina și  Republica Moldova,  raioanele: Leova, Hîncești, Cimișlia, Strășeni, Călărași, Glodeni și Cahul.

 

                   

      

   Programul   activităților :

 

Vineri, 24 august, interval orar 17.30 - 22.00, esplanada Palatului Culturii

- 17.30 - 17.45 Deschiderea oficială a festivalului (Fanfara „Prahova”)

-17.45 – 21.00 Spectacol folcloric susținut de ansambluri folclorice din Republica Moldova, Cernăuți Ucraina și județul Prahova

- 21.00 – 22.00 Concert susținut de Ion Paladi și Orchestra „Lăutarii”, dirijor maestrul Nicolae Botgros

 

 

Sâmbătă, 25 august, interval orar 17.00-17.30, Parada portului popular pe traseul Statuia Domnitorului Mihai Viteazul – Bulevardul Republicii – Palatul Culturii

 

                               Interval orar 17.30 - 22.00, esplanada Palatului Culturii

           -  17.30 – 21.00    Spectacol folcloric susținut de ansambluri folclorice din Republica Moldova și județul Prahova

 -     21.00  -   22.00        Concert susținut de Florin Vasilică și Grupul „Teleormanul”

 

Duminică, 26 august, interval orar 17.30 - 22.00, esplanada Palatului Culturii

-17.30 – 21.00 Spectacol folcloric susținut de ansambluri folclorice din Republica Moldova, Cernăuți - Ucraina și județul Prahova

- 21.00 – 22.00 Concert susținut de Mioara Velicu

 

             În cadrul evenimentului se va organiza și o zonă cu produse culinare și gastronomie tradițională.