Fenomen astronomic cu totul rar! Spectacol pe cer oferit de planeta Mercur

Fenomen astronomic cu totul rar! Spectacol pe cer oferit de planeta Mercur

Eveniment cu totul rar se va produce în cursul zilei de luni, 11 noiembrie, când va avea loc următoarea tranziție a planetei Mercur prin dreptul Soarelui. Un astfel de fenomen va mai avea loc tocmai în anul 2032.

 

Fenomenul astronomic va fi vizibil cu ajutorul telescoapelor de la observatoarele astronomice din toată țara în cursul zilei de luni, 11 noiembrie. Este vorba despre tranzitul planetei Mercur peste discul Soarelui.


Observațiile astronomice pentru acest eveniment vor avea loc în condițiile în care cerul va fi senin, fiind necesare instrumente speciale pentru protecție față de razele de soare. Specialiștii îi sfătuiesc pe oameni să nu încerce să observe fenomenul cu ochiul liber sau folosind improvizaţii, acest lucru putând avea efecte negative.

În România, tranzitul va începe destul de târziu, iar Soarele va fi din ce în ce mai apropiat de orizont, apunând înainte ca maximul fenomenului sa aibă loc.

După cel din anul 2019, următoarele tranzite ale planetei Mercur peste discul solar vor avea loc pe 13 noiembrie 2032, 7 noiembrie 2039 şi 07 mai 2049.

 

Mercur este palneta cea mai apropiată de Soare, înconjurându-l o dată la fiecare 88 zile pământene. Fizic, planeta Mercur este similară în aparență cu Luna, fiind împânzită de  cratere.