Judecătorii ÎCCJ au decis: Dosarul familiei Cosma se rejudecă de la ZERO

Instanţa a decis, luni, rejudecarea dosarului în care fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma a fost condamnat în primă instanţă la opt ani închisoare, iar fiul acestuia, fostul deputat Vlad Cosma, a primit cinci ani închisoare. Ei sunt acuzaţi de procurorii DNA că ar fi primit de la administratorii unor firme aproximativ un milion de euro pentru acordarea unor contracte de lucrări în care beneficiar era Consiliul Judeţean.

La ultimul termen al procesului de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a avut loc în 19 februarie, Mircea Cosma a negat toate acuzaţiile şi le-a prezentat magistraţilor planşe cu banii pe care i-ar fi economisit la derularea contractelor de la Consiliul Judeţean Prahova.

Iată decizia ÎCCJ:

Cu majoritateAdmite apelurile declarate de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie si de inculpatii Alixandrescu Daniel Adrian, Alexe Razvan, Cosma Vlad Alexandru si Cosma Mircea impotriva sentintei penale nr.978 din data de 01 noiembrie 2016 pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia penala, in dosarul nr.1547/1/2014Desfiinteaza sentinta penala apelata si trimite cauza spre rejudecare la Sectia Penala a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

In baza art. 275 alin.(3) Cod procedura penala cheltuielile ocazionate de solutionarea apelurilor Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie si a inculpatilor Alixandrescu Daniel Adrian, Alexe Razvan, Cosma Vlad Alexandru si Cosma Mircea raman in sarcina statului.

In baza art.275 alin. (6) Cod procedura penala onorariile cuvenite aparatorilor desemnati din oficiu pana la prezentarea aparatorilor alesi pentru apelantii intimati inculpati, in suma de cate 90 lei, se suporta din fondurile Ministerului Justitiei. Definitiva. Pronuntata, in şedinta publica, astazi 26 martie 2018.

Cu opinia separata, in sensul admiterii apelului inculpatului Cosma Vlad Alexandru numai sub aspectul constatarii incidentei art. 19 din OUG nr. 43/2002 si a respingerii apelurile Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie si a inculpatilor Alixandrescu Daniel Adrian, Alexe Razvan si Cosma Mircea”.