Pedeapsa capitală în societatea contemporană. Abuz, necesitate sau echitate?

Pedeapsa capitală în societatea contemporană. Abuz, necesitate sau echitate?

Pedeapsa cu moartea este o chestiune care m-a incitat întotdeauna și m-a împins spre lungi dezbateri puternic argumentate în orice împrejurare în care mi-am găsit un interlocutor cel puțin la fel de intrigat. Deși abolită în majoritatea statelor, ea încă există în numeroase țări, lăsând urme adânci în conștiința popoarelor. De altfel, Cesare Beccaria, descria în plan social recurgerea la pedeapsa capitală ca fiind „un război al națiunii cu un singur cetățean”.

Infracțiunile pentru săvârșirea cărora cetățenii sunt condamnați la pedeapsa capitală sunt însă unele care presupun un pericol social extrem de ridicat, precum traficul de droguri în țări numeroase, printre care Afganistan, China, Cuba etc. Infracțiunea de trădare este și ea una care atrage sancțiunea supremă în țări din Africa și Asia, dar și homosexualitatea, în state precum Iran, Irak, Nigeria sau Arabia Saudită, aceasta din urmă fiind un alt aspect larg dezbătut în prezent.

În fața unor opinii atât de diverse dezvoltate încă din antichitate și până în prezent, precum și a unor practici diferite, se naște întrebarea dacă această condamnare la moarte este sau nu necesară, dacă este utilă într-o societate modernă, precum și dacă aceasta este justă față de toți cei implicați. Un pas important este însă faptul că aceasta a fost abolită în toate statele membre ale Uniunii Europene, aceasta fiind chiar o condiție pentru ca un stat să poată adera la organizația internațională.