Cum sunt jefuiți românii de către instituțiile de recuperări sau despre cum băncile încalcă în mod flagrant drepturile consumatorilor

Cum sunt jefuiți românii de către instituțiile de recuperări sau despre cum băncile încalcă în mod flagrant drepturile consumatorilor

A devenit obișnuință să auzim la fiecare colț de stradă despre cum românii se trezesc peste noapte cu apeluri la “negocieri”, din partea unor pretinși creditori, iar ulterior cu notificări de poprire, executare de bunuri mobile și imobile ș.a.m.d. Despre modalitatea ilegală în care se fac aceste executări, prea puțin se vorbește. Și prea puține sunt vocile care ies în față și își asumă afirmația “Kruk, Investcapital, ș.a.m.d. jefuiesc fățiș românii!”
Este o practică cunoscută a băncilor de a cesiona creanțele izvorâte din contracte de împrumut către aceste firme de recuperări creanțe. Asta, în contextul în care Directiva 93/13/CEE INTERZICE expres o asemenea cesionare fără acordul consumatorului. Directiva stipulează interdicția pentru vânzător sau furnizor de a-și transfera drepturile și obligațiile prevăzute în contract, fără acordul consumatorului, dacă prin acest transfer îi sunt reduse garanțiile acestuia din urmă. Or, nu știm niciun român care să fi fost notificat și nicio instituție bancară care măcar să fi notificat clientul cu privire la cesiunea ce va avea loc, dar cu atât mai puțin să-i solicite acordul cu privire la aceasta.

Prin ce sunt diminuate garanțiile consumatorului în urma cesionării creanței izvorând dintr-un astfel de contract?! Ei bine, băncile, instituții de credit, funcționează în baza anumitor autorizații, după norme imperative impuse de către BNR, dar și autoimpuse prin propriile regulamente, norme și autorizații care nu se aplică și nu sunt necesare instituțiilor de recuperare creanțe. Așa încât, ne găsim în situația în care doar instanțele judecătorești mai pot cenzura abuzurile acestor firme a căror activitate este dincolo de limita legală și în mod cert, la granița dintre moral și imoral.

Ulterior acestor ilegale cesiuni, care încalcă în mod fățiș dispozițiile obligatorii ale Directivei, ne găsim și în tragica situație în care aceste firme, ce au obiect recuperarea creanțelor, se folosesc în mod ilegal de prevederile contractului încheiat între consumator și bancă, percepând dobânzi, comisioane și penalități, drept rezervat exclusiv instituțiilor bancare, în speță banca parte la contract.
O atitudine pasivă a consumatorului nu face decât să dubleze sau chiar să tripleze sumele pretins datorate, în timp ce “băieții deștepți” se îmbogățesc pe seama acestei ignoranțe!