Mai închide, te rog eu, televizorul ăla!

Da, cu tine vorbesc . Cu cel care citeşti acest editorial.  Să nu poţi spune că nu ţi-ai dat seama şi că  nu te-a avertizat nimeni. Uite, iţi spun eu acum. Şi îţi explic şi de ce.

Am ajuns acasă de la job. În timp ce ne schimbăm în hainele de casă, robotic, deschidem televizorul. Butonăm puţin, oricum nu ne interesează ceva anume. Important e să funcţioneze şi să auzim ceva pe fundal în timp ce desfăşurăm activitaţile casnice. Dacă găsim ceva interesant, mai ramanem aţintiţi câteva minute în faţa televizorului , apoi revenim la ce avem de făcut.

Mergem în bucătărie. Gătim sau mâncăm. Dacă avem televizor şi acolo, îl deschidem de îndată. Să mai auzim una, alta, între timp, să mai vedem ce s-a  întâmplat peste zi.

Dacă luăm masa cu ceilalalţi membri ai familiei, preferăm să ne uităm la televizor în loc să ne privim şi ascultăm reciproc.

Terminăm treaba. În sfârşit, un moment de relaxare după o zi agitată. Cum  ne relaxăm ? Deschidem televizorul!

Ne ducem  la culcare. Eventual,  cu persoana iubită. Înainte de a adormi, ne mai uităm puţin la televizor.

A doua zi povestim cu colegii de la job. Despre ? Despre ce am văzut la televizor.

Weekend, hai să ne relaxăm . Cum ? Televizor!

Vin prietenii în vizită, tocmai la timp, începe emisiunea preferată. Ne putem uita împreună  la televizor.

 

Oameni buni , chiar am înnebunit cu toţii? Ce e în neregulă cu noi?

Nu mai avem timp să vorbim cu ceilalţi, nu mai avem timp să facem ce ne place, ne plângem că jobul ne ocupă prea mult timp, dar irosim atât de multe clipe din viaţa noastră uitându-ne la televizor!

Şi cu ce folos ?

Devenim mai inteligenţi ? Mă îndoiesc.

Suntem mai informaţi ? Nu zice nimeni să traieşti în ignoranţă, dar e suficient să te uiţi puţin pe un site de ştiri sau să urmăreşti un buletin informativ ca să iţi faci o idee despre ce s-a întâmplat peste zi.

Ne relaxăm ? Eu zic că mai degrabă ne enervăm şi ne încărcăm cu energii negative. Plus ca există multe alte modalităţi de relaxare.

Nu am zis ca televizorul e 100% nociv. Doar că ne ocupă mult prea mult timp din viaţa noastră, viaţă şi aşa foarte ocupată. Şi ne face să uităm că trăim. Trăim vieţile altora, uitându-ne la televizor. Uităm de pasiunile noastre.

Şi, deşi poate părea exagerat, aşa trec anii. Ne vom întreba unde s-au dus şi tare mi-e că mulţi dintre noi vom regreta că am irosit atât de mult timp uitându-ne la televizor.

Sunt atâtea lucruri interesante de făcut în afară de televizor. Gândeşte -te cărei pasiuni din viaţa ta i -ai alocat atâta timp. Gândeşte-te cât timp iroseşti săptămânal uitându-te la televizor şi câte ai fi putut să faci în timpul acela. Pentru câte te-ai plans că nu ai timp.

La 80 de ani vei mai putea, de exemplu, să dansezi, să înnoţi sau să urci pe munte? Destul de dificil...dar o să ai tot timpul pentru a te uita la televizor.

Atunci când ajungi acasă, e un moment prielnic să îi asculţi şi să-i priveşti pe ceilalţi, şi nu televizorul. De ce simţi nevoia să mai existe o voce pe fundal atunci când vorbeşti cu ei?

De ce deschizi televizorul cand eşti în dormitor cu iubita sau iubitul tău? E unul dintre puţinele momente dintr-o zi când sunteţi doar voi doi, aşa că bucuraţi-vă de el.

Şi bucură-te şi de linişte. Nu trebuie să auzi tot timpul pe cineva vorbind. E nevoie să ai momente în care să poţi să îţi asculţi propriile gânduri. Sau ţi-e frică de asta ? Da, liniştea sperie, dar despre acest subiect voi scrie altădată.

Fă un exerciţiu. Nu deschide o saptamană televizorul. Sau măcar o zi. Sau cât vrei tu.  Dacă l-ai deschis deja , te rog eu mult, închide-l şi trăieşte -ţi viaţa.