VIDEO Iulian Dumitrescu: Vom face în 4 luni ceea ce Transgaz nu poate face în 4 ani. CJ Prahova își asumă construcția racordului rețelei de gaze de pe Valea Slănicului la SNTGN

VIDEO Iulian Dumitrescu: Vom face în 4 luni ceea ce Transgaz nu poate face în 4 ani. CJ Prahova își asumă construcția racordului rețelei de gaze de pe Valea Slănicului la SNTGN

Consiliul Județean Prahova a aprobat joi, în cadrul unei ședințe extraordinare, includerea racordării la Sistemului Național de Transport al Gazelor Naturale (SNTGN) în proiectul ”Înființare rețea inteligentă de distribuție gaze naturale în județul Prahova - comunele Cocorăștii Mislii, Vâlcănești, Cosminele, Dumbrăvești, Vărbilău, Aluniș, Ștefești, Bertea și Orașul Slănic”.

„Le-am promis locuitorilor de pe Valea Slănicului că vor avea gaze și ne ținem de cuvânt. Proiectul de înființare a rețelei de gaze pe Valea Slănicului, care a început în martie și are termen de finalizare 31 decembrie 2023, este realizat în proporție de peste 95%. Prin hotărârea adoptată astăzi, legăm rețeaua de gaze de pe Valea Slănicului la SNTGN. Mai precis, CJ Prahova își asumă construcția celor aproximativ 22 de km de racord, după ce Transgaz ne-a anunțat, în 10 noiembrie, printr-o adresă oficială, că ar executa această lucrare în 2027. Dacă am reușit în 9 luni să introducem aproape 300 km de rețea de gaze în localitățile de pe Valea Slănicului și să facem aproape 8.000 de branșamente, estimez că vom reuși să finalizăm, până în primăvară, și cei 22 de km de racord”, a declarat Iulian Dumitrescu, președintele CJ Prahova.

În paralel, CJ Prahova va lansa procedura de concesiune a rețelei de distribuție de gaze naturale de pe Valea Slănicului, cu obligația explicită pentru concesionar de a extinde rețeaua în cele 9 localități din zonă și de a face noi branșamente gratuite pentru doritori. În acest fel, se va crea cadrul de extindere a numărului gospodăriilor branșate la gaze având în vedere că, în prezent, există cu mult mai multe cereri de branșare decât la momentul demarării proiectului. Din calculele administrației publice județene, concesiunea ar trebui să se finalizeze în aceeași perioadă în care se va finaliza și racordul la SNTGN.

„Cei care afirmau că pe Valea Slănicului vor fi construite niște țevi îngropate în pământ, prin care nu circulă gaze, sunt politicieni mărunți, fără viziune, care nu știu ce înseamnă cu adevărat să îţi ţii cuvântul dat.  În ultimii 30 de ani, oamenii s-au săturat, pe bună dreptate, să audă, de la Guvern, de la Consiliul Județean, de la Primărie, de ce nu se pot face anumite lucruri. Noi venim astăzi și le spunem oamenilor de pe Valea Slănicului că nu există obstacole pe care să nu le putem depăși pentru a face ce am promis. Demararea lucrărilor la Centura Comarnic, modernizările de la Spitalul Judeţean şi finalizarea acestui proiect de mare anvergură arată că „epoca lui NU se poate” a ajuns la sfârşit. Prahova este judeţul în care se poate. Eu vă spun că, în primăvara anului viitor, prahovenii de pe Valea Slănicului se vor putea încălzi cu gaze, nu cu lemne”, a concluzionat Iulian Dumitrescu.