PNL Prahova

VIDEO| Consiliul Județean Prahova a aprobat reducerea cu 101 posturi. Contre între PSD și USR

VIDEO| Consiliul Județean Prahova a aprobat reducerea cu 101 posturi. Contre între PSD și USR

Consiliul Județean Prahova a aprobat reducerea cu 101 posturi a aparatului propriu al administrației publice județene. Măsura se va aplica de la 1 ianuarie, termen până la care salariaţii vor fi evaluaţi, a anunţat noul preşedinte al CJ, Iulian Dumitrescu.Astfel, în curând, vor fi desființate două direcții din subordinea CJ Prahova, Direcția de Pază și Direcția Plante și Întreținere Drumuri Județene.

Începând cu data de 1 ianuarie 2021, Consiliului Județean Prahova va avea, în aparatul propriu, un număr de 146 de posturi, față de 247 câte sunt în prezent.

În ședința de astăzi, 13.11.2020, consilierii județeni din Prahova au aprobat, cu largă majoritate, proiectul inițiat de președintele Iulian Dumitrescu privind reorganizarea și stabilirea numărului de posturi pentru aparatul de specialitate al Consiliului Județean Prahova și aprobarea organigramei, a statului de funcții și a regulamentului de organizare și funcționare ale acestuia.

Organigrama nouă are prevăzute un număr de 146 de posturi în aparatul propriu al CJ, față de 247 câte sunt în prezent. Asta înseamnă o reducere cu 101 posturi. Posturile din noua organigramă vor fi ocupate conform prevederilor legale, pe bază de concurs.

Potrivit proiectului aprobat, restructurarea determină o economie la bugetul instituției previzionat pentru anii 2021-2024 în sumă de circa 48.000 mii lei , respectiv 12.000 mii lei anual.

Președintele Consiliului Județean Prahova, Iulian Dumitrescu, a anunțat că urmează desființarea a două direcții ale Consiliului Județean, acestea însumând alte 164 de posturi, și evaluarea celorlalte structuri și instituții ale administrației publice județene.

„Restructurarea are drept scop gestionarea eficientă a resurselor financiare limitate și reducerea cheltuielilor de personal, precum și îmbunătățirea și eficientizarea funcționalității activității aparatului de specialitate al Consiliului Județean Prahova prin aplicarea principiilor meritocrației și responsabilității”, a precizat de Iulian Dumitrescu, președintele Consiliului Județean Prahova.

Fostul șef al CJ, Bogdan Toader, a contestat măsura, reclamând că economiile reale la buget vor fi mult mai mici decât cele estimate, pentru că eliminarea unor posturi va presupune externalizarea unor servicii.

„Din referatul de aprobare semnat de domnul preşedinte reiese că unul din motivele propunerii acestui proiect este principiul meritocraţiei. Este un principiu foarte corect, cred că toţi ni-l dorim aplicat, dar nu ştiu cum, într-o singură săptămână de la preluarea mandatului, a reuşit noua conducere să evalueze personalul, să stabilească acest criteriu. Cum poate fi invocat fără evaluarea fiecărei fişe de post? Dacă nu, se putea angaja o societate, sunt atâtea societăţi specializate care pot face această evaluare. Când am depus jurământul cu toţii am spus că vom face cu bună-credinţă tot ceea ce stă în puterea şi priceperea noastră. Acest lucru nu ştiu unde poate fi invocat, când pe de o parte sunt disponibilizaţi oameni, iar pe de altă parte sunt făcute mai multe transferuri în această instituţie, vreo trei-patru-cinci”, a declarat Bogdan Toader.

 

„O singură persoană rămâne pentru ceea ce înseamnă aparatul de specialitate. Gândiţi-vă că avem o perioadă plină de probleme, calamităţile sunt la ordinea zilei şi mai multe echipaje trebuie să meargă în teren să facă evaluarea acestor calamităţi, sau la bancă, personalul care merge pentru ridicarea de numerar trebuie însoţit”, a mai adăugat Toader.

 

Consilierul județean USR Mihai Neagu a avut o replică acidă, în acelaşi ton anti-PSD promovat încă din campanie.

 ”Consiliul Județean a fost condus de dumneavoastră, de familia Cosma și de PSD în ultimii foarte, foarte mulți ani. De câte ori s-a folosit o astfel de firmă pentru angajarea acestui personal? Este foarte ușor să invocați faptul că nu au fost solicitate serviciile unei firme de specialitate, dar de câte ori în acești ani ați folosit serviciile unei astfel de firme. În al doilea rând, domnule Toader, ne-ați spus că economia care rezultă din această disponibilizare este, după contractarea unor servicii externalizate de 1,5%-1,7%. Vin și vă întreb, cum va arăta acești bani pentru educație?”, a susținu Mihai Neagu.

În replică, Bogdan Toader a susținut că ” în cei patru ani cât am deținut funcția de președinte nu cred că au fost mai mult de 15 posturi scoase la concurs. În al doilea rând am spus că eu sunt un om de administrație și eu cunosc administrație. Discursul meu nu a fost unul politic. Dacă doreați un discurs politic, începeam prin a spune faptul că PNL ascunde haosul din țară sub această perdea, pentru că nu mai sunt bani, pentru că ne împrumutăm zilnic și aparatele bugetare de la nivelul întregii țări nu mai pot fi susținute și vor urma disponibilizări la ISU, la Poliție și unde doriți dumneavoastră. Eu vă spun că acel discurs a fost al unui om venit din administrație, care cunoaște ceea ce înseamnă administrația ca și domnul Tudone, pe care îl respect pentru că dumnealui cunoaște administrația foarte bine”.

 

Un singur angajat al Consiliului Judeţean a luat cuvântul în timpul dezbaterilor, o doamnă de la Informatic, angajată de ani buni în instituţie, care, printre emoţii şi supărare, a explicat cu ce se ocupă ea şi colegii, arătând că întreaga activitate nu va putea fi asigurată de doi salariaţi, aşa cum prevede noua organigramă. La finalul şedinţei au mai fost şi alţii care au prins curaj să critice, pe principiul „ar fi trebuit să le zic eu câteva...”. Dar în timpul dezbaterilor nu le-au zis.

Proiectul de hotărâre a fost aprobat de consilierii de la PNL, USR-PLUS, Pro România şi ALDE, în timp ce reprezentanţii alianţei PSD - PPU(SL) au decis să nu participe la vot.