Tarif de 404 lei/ Gcal Ploiești, fără apă caldă și căldură! Decizie finală a Consiliului Local

Tarif de 404 lei/ Gcal  Ploiești, fără apă caldă și căldură! Decizie finală a Consiliului Local

Un nou proiect privind prelungirea cu trei ani a acordului cu Veolia Energie va fi  dezbătut joi, într-o ședință de îndată. Primarul Adrian Dobre va prezenta aleșilor locali rezultatul negocierilor cu operatorul de termoficare. Practic,  cu o săptămână înainte de expirarea contractului de termoficare din Ploieşti, autorităţile locale vor lua o decizie importantă, în sensul că fie vor vota  ca tariful să fie majorat considerabil, fie vor accepta ca ploieștenii să rămână fără apă caldă și căldură. 

 Acelaşi lucru s-ar putea întâmpla şi în Consiliul Judeţean Prahova. Situația este cu atât mai tensionată, cu cât  nu e sigur dacă se va ajunge la un acord. Asta în contextul în care mai mulţi consilieri au avertizat că nu vor vota actul adiţional propus dacă acesta va presupune o majorare substanţială a tarifului la gigacalorie.

 

Spiritele pe acest subiect s-au aprins încă de miercuri, atunci când,  în şedinţa extraordinară a Consiliului Local Ploieşti, a fost adus în discuţie acest subiect, la finalul şedinţei, de consilierul local Paul Palaș. Acesta  l-a întrebat pe primarul Dobre ce planuri are în acest domeniu. Adrian Dobre a răspuns că ia în calcul şi convocarea unei şedinţe comune alături de Consiliul Judeţean, afirmând că părţile au ajuns în mare măsură la un acord. El a explicat că miercuri a fost aşteptat şi avizul de la Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Deşi situaţia este disperată, autorităţile arătând că nu au altă opţiune în afară de cea a prelungirii actualului contract, sunt semne de întrebare cu privire la şansele de reuşită ale proiectului de hotărâre care ar urma să fie propus de primar. Asta pentru că mai mulţi consilieri au avertizat, de câteva zile, menţinându-şi şi astăzi poziţiile, că nu vor da un vot favorabil dacă acest proiect va propune o majorare substanţială de tarif.

 

Drept urma s-a ajuns într-o situație tensionată și cu două variate care ambele sunt în dezavantajul ploieștenilor cu toate că se ştia de ani buni că termenul final al contractului cu Veolia Energie este pe 1 mai 2019.

În tot acest timp conducerea Primăriei Ploieşti nu a demarat o nouă procedură de selecţie, dar nici nu s-a mişcat repede cu planurile pentru constituirea unei operator propriu.

Așadar, municipalitatea  a acceptat tacit ca operatorul să negocieze dintr-o poziţie de forţă care, în teorie cel puţin, îi permite să-şi impună condiţiile dorite, inclusiv în privinţa tarifului.

Vă reamintim faptul că, în nenumărate rânduri, Veolia Energie a anunţat că nu acceptă un tarif mai mic de 404 lei pe gigacalorie cu tot cu TVA, aproape dublu faţă de cel din prezent. Acum circa două săptămâni, conducerea Primăriei anunţa un succes al negocierilor şi ajungerea la un acord pe o sumă mult mai mică, însă ulterior Veolia Energie a declarat că nu s-a bătut palma pentru respectivul tarif.