Spitalul CFR Ploiești, motiv de scandal în Consiliul Local Ploiești

Spitalul CFR Ploiești, motiv de scandal în Consiliul Local Ploiești

A fost din nou scandal  în ședința Consiliului Local Ploiești de marți. Protagoniștii au fost și de această dată primarul Andrei Volosevici și consilierii locali PNL, iar tema disputei a fost legată de preluarea în patrimoniul municipalităţii a Spitalului CFR. Cum proiectul a fost prorogat la solicitarea viceprimarului liberal Daniel Nicodim, ședința a fost urmată de o serie de declarații de presă susținute atât de consilierii PNL , cât și de edilul șef. 

Proiectul de Hotărâre inițiat de primarul Andrei Volosevici privind de preluarea în patrimoniul Ploieștiului a Spitalului CFR de către municipalitate a generat discuții aprinse între șeful executivului ploieștean și consilierii locali PNL.

„Ca să fixăm exact în ce situație ne aflăm. În 24 mai a fost aprobată o ordonanță de urgență care reglementa preluarea spitalelor aflate în administrarea Ministerului Transporturilor. Această ordonanță prevede documentele și condițiile care trebuie prezentate pentru a solicita o astfel de preluare. În 18 iulie a apărut un anunț adresat, firește, UAT-urilor interesate de preluare, anunț în care se precizează<<cererile entităților de preluare a unităților sanitare și documentele din care rezultă îndeplinirea criteriilor trebuie depuse până la data de 31 august 2023>>. Cu tot respectul vă aduc la cunoştinţă că astăzi suntem în 7 noiembrie, cu 68 de zile mai târziu decât ultima dată pe care ați avut-o la dispoziție pentru a depune o cere care trebuia să  fie însoțită de dovada capacității de bonitate financiară, document pe care nu l-ați avut nici atunci, și văd că nu l-ați prezentat nici acum în fața Consiliului, capacitatea administrativă și calitatea organelor și organismelor decizionale, asigurarea planului managementului asistenței, iar aici trebuie să prezentați Consiliului ce se va întâmpla cu tot personalul medical  de la CFR, cu secțiile de acolo. De altfel, ultima document pe care trebuia să-l însoțească cererea este cel legat de proiectul și programul de dezvoltare și modernizare a infrastructurii de sănătate din UAT-ul nostru. Între 24 mai și 31 august nu v-ați prezentat în fața Consiliului cu niciun proiect și niciun document solicitat de ordonanță. Cereți votul pe un cadru legislativ care a expirat din 31 august”, a spus, încă de la debutul ședinței, consilierul Simona Popescu.

„Ca să depun o cerere, și este la mintea cocoșului oricât ați încerca să manipulați lucrurile, domnilor,  trebuie să am o hotărâre de Consiliu Local în spate. Eu în spate aveam un HCL din decembrie care spunea << nu vrem CFR-ul>>.(…) Să depun ce? Să vin cu ce?Nu aveam ce să mai fac în contextul în care ați spus că nu sunteți de acord cu preluarea. Dați din gură cât doriți dumneavoastră, nici măcar nu mai stau, la un moment dat mi se face…”, a replicat primarul Andrei Volosevici, care după o lungă pledoarie și schimb de replici cu reprezentanții PNL a părăsit sala spunând ”rușine, băi!”.

”Aș fi vrut să-i spun domnului primar că eu nu sunt obișnuit cu monologurile, ci cu adevărul. Domnul primar a afirmat că noi ne-am opus la un moment dat discuțiile au fost cu totul altele și există în acest sens procesul verbal al ședinței. Nu este pentru prima oară când domnul primar a venit cu un proiect care a fost respins la vot, a revenit și  cu el. Nimic nu l-a ținut să inițieze acest proiect. Putea să-l inițieze în perioada 24 mai și 31 august. Nu a făcut-o și o face acum”, a punctat și consilierul local Auraș Tudor.

Ulterior, la propunerea viceprimarului Daniel Nicodim, proiectul a fost prorogat. La scurt timp după încheierea ședinței, grupul consilierilor liberali a oferit o declarație de presă.

„A fost un exercițiu de imagine pe care l-a desfășurat domnul primar și înțelegem acest lucru deoarece suntem în an pre-electoral. Ne-a pus în față un proiect de preluare a Spitalului CFR în condițiile în care 31 august era ultima data când autoritățile teritoriale puteau să-și exprime intenția. Proiectul nu mai poate fi aplicat deoarece s-a încheiat perioada de depunere. Proiectul nu mai are un cadru legal. Mai mult e atât, în spatele proiectului, ar fi trebuit să fie anexate niște documente, capacitatea și bonitatea financiare. Acum nu spun o noutate, Ploieștiul este într-o situație atât de dramatică încât prioritatea pentru noi este să avem bani să asigurăm furnizarea de agent termic în apartamentele ploieștenilor (....) Din nefericire, suntem în fața unui primar care vrea să facă doar un joc de imagine în fața consilierilor, a presei și a ploieștenilor”, a declarat consilierul Simona Popescu.

„Domnul primar a acuzat Comisia de buget pentru avizul negativ acordat proiectului. Acest proiect nu se găsește în cadrul legal, de aceea avizul a fost negativ. Ne-am cam săturat de minciunile domnului primar. Se vede clar că dânsul a intrat în campanie, alături de domnul prefect și de PSD”, a adăugat consilierul Gheorghe Sârbu.

După doar câteva minute, primarul Andrei Volosevici a susținut, la rândul său, o declarație de presă în care a explicat decizia de a supune încă o dată la vot proiectul prin care dorește preluarea Spitalului CFR din Ploiești, pentru a muta provizoriu Pediatria, din rațiuni de siguranță și reparații a clădirii de pe Bulevardul Independenței, unde funcționează în prezent locația destinată tratării copiilor.

„Astăzi am reluat pe ordinea de zi discuția de a prelua CFR, cu o soluție de ceea ce înseamnă o eventuală mutare a activității Spitalului de Pediatrie ca să consolidăm clădirea în care se desfășoară activitatea Spitalului de Pediatrie. Am auzit că nu este în regulă. Fundamentul solicitării mele este legat de raționamentului unui manager, doamna Miu. Nu s-a trezit Volosevici dimineață să preluăm CFR. Cea mai bună dovadă că a fost o modalitate de a se disculpa politic PNL, este că pentru ce mi-o prorogi? Ori opinia ta este foarte clară că trebuia între 24 și 31 august să depun cererea, ori dacă nu se poate schimba, de ce mi-o prorogi? Nu putem să dăm timpul înapoi, decât să vedem ceea ce s-a întâmplat. Pentru că au spus consilierii locali că pe noi Ploieștiul nu ne interesează o eventuală preluare a CFR. Aștept mai multă responsabilitate și mai puține declarații politice, aștept argumente. Ce se putea întâmpla azi? Păi hotărârea era adoptată și mergeam cu ea către Ministerul Transporturilor. Mi se pare că patinăm pe niște lucruri și sigur că putem să spunem orice fel de lucruri despre factorii politici dar chestiunile legate de spitale sunt foarte grave”, a declarat Andrei Volosevici.