Primarul Adrian Dobre, criză de nervi pe tema prețului la Gigacalorie. A părăsit conferința de presă

Primarul Adrian Dobre, criză de nervi pe tema prețului la Gigacalorie. A părăsit conferința de presă

Primarul municipiului Ploieşti, Adrian Dobre, a discutat marţi, din nou,pe tema prelungirii contractului încheiat cu Veolia Energie.
Edilul șef al orașului susține că respectivul comunicat de presă transmis luni după-amiază de Veolia Energie nu contrazice informaţiile pe care el le transmisese iniţial. Asta în condițiile în care în documentul emis de operatorul de termoficare se arată că ”declarația recentă a primarului Municipiului Ploiești se dovedește a fi precipitată, în acest moment părțile neajungând la un acord final”.
Adrian Dobre a punctat că prelungirea de contract se va face pe trei ani, la un tarif iniţial care, cu tot cu TVA, ajunge la 282 de lei pe gigacalorie şi care coincide cu cel aprobat pe 31 ianuarie de Consiliul Local Ploieşti, pe care edilul şi consilierii PNL îl criticaseră.
De altfel, în comunicatul emis de Veolia Energie se arată că o condiţie esențială pentru a fi de acord cu prelungirea contractului este ”aplicarea începând cu data 05.04.2019, pe o perioadă limitată a tarifului de 237,35lei/Gcal + TVA (aprobat în luna ianuarie de Consiliul Local)”, ceea ce denotă clar că se face referire la un tarif aprobat deja de aleșii locali ploieșteni.

Ceea ce dorește de fapt operatorul de termoficare este ca respectiva Hotărâre a Consiliului Local să intre în vigoare începând cu data de 05.04.2019 și să nu se mai aștepte ca ea să se aplice după aprobarea bugetului, așa cum este prevăzut în actul administrativ vota de legislativul ploieștean.

 

"Suntem într-o perioadă în care trebuie să transpunem în acte ceea ce am stabilit la întâlnirea de luni. În ultima perioadă, am văzut o deschidere din partea acestei societăţi, lucru care îmi dă încrederea că lucrurile discutate ieri se vor materializa", a precizat Adrian Dobre, care a nuanţat şi declaraţia dată cu o zi înainte cu privire la tarif, arătând că acesta va ajunge de la 222 de lei pe gigacalorie, cât e în prezent, la 282 de lei şi că Primăria va acorda - conform discuţiilor şi cu sprijinul Consiliului Judeţean - o subvenţie care să "acopere" această creştere de preţ.
Subvenţia se va aplica în sezonul rece, însă autorităţile studiază legislaţia pentru a vedea dacă ea poate fi plătită şi în restul anului, a mai promis primarul.
Totuși, Veolia Energie a impus o condiția pentru a accepta semnarea prelungirii contractului pe o perioadă de trei ani care dă bătăi de cap autorităților locale.
”Aplicarea începând cu data 05.04.2019, pe o perioadă limitată a tarifului de 237,35lei/Gcal + TVA (aprobat în luna ianuarie de Consiliul Local), respectiv până la avizarea de către ANRE a noii formule de ajustare a tarifului precum și a noului preț estimat la 340lei/Gcal + TVA”, menționează operatorul de termoficare în comunicatul de presă.

Primarul Adrian Dobre a avut o criză de nervi și a plecat din cadrul conferinței de presă atunci când a fost întrebat dacă Primăria Ploiești va majora subvenția în momentul în care ANRE va aviza, așa cum a solicitat Veolia Energie, noua formulă de ajustare a tarifului precum și noul preț estimat la 340lei/Gcal + TVA, astfel încât ploieștenii să plătească același preț al gigacaloriei ca și în prezent.

Șeful administrației publice ploieștene a susținut că ”Haideți să nu punem drobul de sare. Până acum s-au discutat tot felul de scenarii apocaliptice de la 1 mai. Nu s-a întâmplat. Am spus-o foarte clar, rămân pe poziție. Îmi doresc ca această clarificare să se producă în cel mai scurt timp”.