Peste 500.000 de euro cheltuiți în van pentru funcționarea unei instituții cu 7 angajați din Prahova. Aceasta urmează a fi desființată

Peste 500.000 de euro cheltuiți în van pentru funcționarea unei instituții cu 7 angajați din Prahova. Aceasta urmează a fi desființată

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Polul de Creştere Ploieşti – Prahova este propusă pentru desfiinţare. Decizia a fost luată de conducerea Consiliului Județean Prahova după ce a observat că această instituție cheltuie anual sute de mii de euro, bani publici proveniți din cotizațiile autorităților publice locale, fără a avea un rezultat vizibil în ultimii patru ani.


ADI Polul de Creștere Ploiești-Prahova a fost creat în anul 2009, având  scopul de a crea și superviza derularea unor proiecte europene importante, printre ele numărându-se modernizarea liniilor de tramvai din Ploieşti, modernizarea Hipodromului, realizarea Parcului Municipal Vest, construirea podului peste calea ferată de lângă Gara de Vest din Ploieşti şi a giratoriului suspendat de la ieşirea spre Păuleşti.
Proiectele au fost derulate în perioada de programare 2007-2013, ultimele dintre ele încheindu-se în anul 2016.

Iar de la acea dată și până în prezent, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Polul de Creştere Ploieşti – Prahova a continuat să funcționeze, însă fără a mai pune bazele vreunui proiect.
"Ne gândim să ne retragem din ADI Polul de Creştere Ploieşti, intenţie împărtăşită şi de majoritatea primarilor. Până acum, din ce am găsit, nu există un proiect viabil şi nu s-au făcut lucruri, în ultima perioadă au avut un singur proiect, cel pentru transportul în zona metropolitană, care oricum n-a fost dus la capăt", ne-a declarat vicepreşedintele Cristian Apostol, care a ținut să precizeze și faptul că ”unităţile administrativ-teritoriale pot depune proiecte europene şi în baza unor asocieri punctuale, nu este nevoie să existe această structură atât de mare".


În cadrul ADI Polul de Creștere Ploiești-Prahova lucrează în prezent șapte persoane, majoritatea având funcții de conducere.
În ceea ce privește salariile și cheltuielile de funcționare, acestea au fost asigurate de către primăriile implicate și Consiliul Județean Prahova, care au plătit anual cotizaţii în valoare de 141.000 de euro.
Cele mai mari sume au fost plătite de executivul județean și de cel ploieștean, fiecare achitând anual câte 50.000 de euro. Primăria Băicoi a avut de dat 5.000 de euro pe an, iar toate celelalte unităţi implicate câte 3.000 de euro fiecare.
Concret, cu 3.000 euro au cotizat primăriile oraşelor Boldeşti-Scăeni şi Plopeni şi cele ale comunelor Ariceştii Rahtivani, Bărcăneşti, Berceni, Blejoi, Brazi, Bucov, Dumbrăveşti, Păuleşti, Târgşoru Vechi şi Valea Călugărească.
Astfel, un simplu calcul arată că, luând exemplul Primăriei Ploiești, în ultimii patru ani municipalitatea a cotizat cu 200.000 de euro, însă fără a mai implementa vreun proiect pe fonduri europene.
Practic, vorbim de bani publici pe care municipalitate i-a cheltuit într-o perioadă de criză doar pentru funcționarea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Polul de Creştere Ploieşti – Prahova și plata celor șapte angajați.

Dacă ar fi să adăugăm și cotizațiile celorlalte instituții, în ultimii patru ani, ADI Polul de Creştere a cheltuit 564.000 euro!
Vorbim de peste jumătate de milion de euro cheltuiți în van, doar pentru funcționarea unei instituții care s-a dovedit că nu mai este utilă de ani buni.