Majorarea tarifului la gigacalorie, pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Ploiești

Majorarea tarifului la gigacalorie, pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Ploiești

Consiliul Local Ploiești a fost convocat pentru marţi, într-o şedinţă extraordinară care, pentru a fi  dezbatut, printre altele, și proiectul de hotărâre privind majorarea tarifului la gigacalorie. Proiectul legislativ a fost inițiat în contextul operatorul Veolia Energie Prahova a obţinut un aviz în acest sens din partea Autorităţii Naţionale de Relementare în domeniul Energiei. Noua valoare propusă este de 362,58 lei fără TVA pe gigacalorie. Cu tot cu TVA, noul tarif, care urmează să fie dezbătut marţi, ar fi de 431,47 lei pe gigacalorie.

 

Peste acest tarif standard, administraţia locală va mai achita, de la buget, o sumă de 40,92 lei cu TVA pe gigacalorie, până în luna februarie a anului viitor, pentru acoperirea unor diferenţe pe care operatorul le avea de recuperat, aferente unor modificări ale preţului materiei prime din perioada ianuarie 2016 - februarie 2019.

 

Cât vor plăti ploieştenii

 

Acordarea subvenţiei de la buget permite ca preţul facturat populaţiei să se menţină la valoarea de 186,97 lei fără TVA, respectiv 222,49 lei cu tot cu TVA.

 

De altfel,  trebuie precizat faptul că primarul Andrei Volosevici a anunțat în nenumărate rânduri faptul că va propune Consiliului Local să crească subvenţia, astfel încât populaţia să nu resimtă majorarea de tarif.

Introducerea preţului unitar la energie va aduce o majorare a tarifului pentru populaţie, chit că aceasta nu va fi resimţită direct, dar şi o scădere a tarifului pentru consumatorii noncasnici. Aici intră şi instituţiile de învăţământ, ceea ce înseamnă că Primăria va plăti mai mult la subvenţie, dar va recupera o bună parte din bani prin economii la plata utilităţilor pentru clădirile publice.