Totul despre majorarea tarifului gigacaloriei la Ploieşti. În spatele luptelor politice există un singur câştigător: Veolia Energie VIDEO

Scandal monstru în ședința Consiliului Local Ploiești pe tema majorării tarifului la gigacalorie. Forul legislativ ploieștean, prin votul majorității PSD-ALDE, a aprobat în şedinţa de joi majorarea tarifului pentru termoficare şi apă caldă, majorare care va fi suportată de municipalitate.


Noul tarif aprobat va fi de 237,4 lei pe gigacalorie fără TVA, adică va ajunge, când adăugăm şi această taxă, la o valoare de 282,5 lei.
Totuși, cei racordați la sistemul de termoficare vor plăti ca până acum suma de 186,97 lei, fără TVA, adică aproximativ 222,5 lei cu tot cu TVA.
Ce-i drept, este un tarif mai mare decât în perioada sezonului rece 2017-2018, atunci când ploieștenii plăteau 159,29 lei/Gcal fără TVA, adică 189, 55 lei/Gcal cu TVA, diferența fiind suportată de către executiv, lucru care nu s-a mai întâmplat și în această iarnă, fără un anunț prealabil al municipalității.


Într-o altă ordine de idei, noul tarif de 282,5 lei nu se va aplica imediat. Potrivit unui amendament propus de către consilierul social democrat George Botez şi aprobat de majoritate, această valoare va intra în vigoare după aprobarea bugetului local, din prima zi a următoarei luni. Estimarea în momentul de faţă este că bugetul Ploieştiului ar urma să fie aprobat în martie, ceea ce ar însemna că noul tarif pentru gigacalorie se va aplica din aprilie, deci după trecerea sezonului rece şi, coincidenţă sau nu, fix pe ultimele zile ale contractului cu Veolia Energie, care expiră tot în aprilie.


Cu toate, aceste nu este foarte clar când va intra în vigoare noul preţ, aşa cum nu este clar nici ce fonduri va avea la dispoziţie administraţia locală pentru plata respectivei subvenţii.


Dezbaterile aprinse pe această temă au durat circa două ore, degenerând în mai multe rânduri, când s-a ajuns inclusiv la înjurături.
La şedinţă au participat şi zeci de ploieşteni, majoritatea preşedinţi sau administratori de asociaţii de proprietari, care au răspuns apelului public lansat acum câteva zile de primarul Dobre şi au solicitat scoaterea acestui punct de pe ordinea de zi, însă proiectul a rămas și a fost validat, însă cu amendamentul ca municipalitatea să suporte noua majorare.

Acelaşi amendament mai spune şi că, pe timp de iarnă, Primăria Ploieşti va acorda o subvenţie, astfel încât cetăţenii să plătească pentru gigacalorie aceeaşi valoare de până acum, de aproape 187 de lei fără TVA. 

Rămâne de văzut dacă în afara sezonului rece prețul la apă caldă va fi 282,5 lei/Gcal. 

Totodată, în sală a fost prezent și Bogdan Toader, președintele Consiliului Județean Prahova, cel care a participat la ședința Consiliului Local Ploiești în calitate de invitat deoarece instituția pe care o coordonează deține sistemul de producție al agentului termic. În timp ce încerca să explice motivul pentru care este inevitabilă majorarea tarifului, liderul executivului județean a avut un schimb de replici dure cu reprezentanții Uniunii Asociațiilor de Proprietari Prafova.

 

În timpul dezbaterilor aprinse au existat mai multe contre între reprezentanţii PNL şi cei ai coaliţiei majoritare de la PSD şi ALDE, care s-au acuzat reciproc de dezinformare sau de politizarea discuţiei.
Diferenţa până la noul preţ va fi acoperită de la bugetul local. Propunerea a fost criticată de primarul Dobre, care a catalogat-o ca o "amăgire" lansată de grupul PSD, având în vedere că încă nu se ştie ce venituri va avea instituţia în 2019 şi dacă îşi va permite să suporte această subvenţie, la care se renunţase anul trecut tot din raţiuni financiare.
"Este o amăgire, pentru că, pe noua propunere bugetară a Guvernului, noi nu ştim dacă vom putea susţine ce s-a stabilit acolo", a comentat primarul Adrian Dobre.
În replică, Bogdan Toader, președintele Consiliului Județean Prahova,  a scris pe pagina de Facebook faptul că nu primarul Dobre nu face decât să mintă ploieștenii, riscând astfel ca aproximativ 122.000 de persoane racordate la sistemul de termoficare să rămână fără apă caldă și căldură.
”Eu nu îmi asum riscul de a rămâne 55.000 de apartamente, adică aproximativ 122.000 de locuitori din Ploiești fără apă caldă, de aceea vin cu propunerea de a se menține prețul actual până când se va putea susține din bugetul local subvenționarea prețului gigacaloriei, astfel încât tariful către cetățean să rămână același!
Am participat, astăzi, la ședința Consiliului Local Ploiești, unde pe ordinea de zi s-a aflat un subiect care îi interesează mai mult de jumătate dintre locuitorii municipiului reședință de județ – alimentarea cu energie termică. Tocmai de aceea, am ținut să fiu de față la această ședință, pentru a le explica ploieștenilor situația reală a sistemului de termoficare, cu hibele sale, dar să și fac unele precizări.
Pentru că exista riscul ca ploieștenii racordați la rețeaua publică să rămână fără apă caldă și fără căldură și ținând cont de faptul că prețul gigacaloriei nu mai fusese modificat din anul 2011, în condițiile în care Agenția Națională de Reglementare în Domeniul Energiei a avizat o creștere de tarif la Ploiești, astăzi s-a găsit o soluție de compromis benefică pentru ploieșteni. Chiar dacă prețul de producție a gigacaloriei va crește, cetățenii racordați la sistemul centralizat de termoficare nu vor fi afectați în niciun fel, ci vor plăti același tarif al gigacaloriei cu cel actual, respectiv 186,97 de lei plus TVA.
Repet, adoptarea hotărârii de astăzi privitoare la creșterea prețului de producție a gigacaloriei la Ploiești nu va afecta deloc locuitorii orașului. Dau aici un singur exemplu, municipiul București, unde gigacaloria costă 430 de lei, însă unde locuitorii racordați la rețeaua publică de termoficare plătesc circa 130 de lei, restul fiind suportat prin subvenții de către Primăria Capitalei.
Faptul că, la Ploiești, primarul Dobre încearcă să arunce vina pe guvernanți pentru lipsa sa de coerență și pentru lipsa măsurilor care să le facă viața mai ușoară locuitorilor acestui oraș denotă că – deși mai este ceva vreme până la campania electorală din vara anului 2020 – nu se gândește decât la cum să mintă ploieștenii și cum să se justifice în fața acestora pentru inactivitatea sa, deja cronică, în fruntea Executivului celui mai mare oraș al județului Prahova.
Am asistat astăzi la ieșirile complet necontrolate ale unui primar care nu știe sau nu vrea să colaboreze pentru binele cetățenilor pe care îi reprezintă și pentru care este obligat să găsească soluții la problemele stringente ale orașului. Istericalele cu care ne-a obișnuit deja primarul Ploieștiului, Adrian Dobre, pun la îndoială capacitatea acestuia de a mai gândi clar ceea ce trebuie să facă pentru ploieșteni”, a scris  Bogdan Toader pe pagina personală de Facebook.

În tot acest scandal există un singur învingător, Veolia Energie. Să nu uităm că în afară de această majorare, societatea de termoficare din Ploiești a beneficiat de mai multe ori de sprijinul autorităților locale.

Atât în 2017, cât și în 2018, autoritățile publice locale au plătit de la bugetul local o parte dintre pierderile înregistrate în perioada 2014-2018 de operatorul sistemului de termoficare. Concret, Veolia Energie a încasat din bugetul local aproximativ 31 milioane lei. Ce-i drept, așa prevedea contractul semnat în 2004, cum de altfel prevede și faptul ca tariful să fie majorat.

Însă contractul prevedea și ca Veolia Energie să investească în sistemul de termoficare. Dacă au respectat sau nu contractul, rămâne de văzut. Un lucru este cunoscut! Pierderile înregistrate pe rețeaua principală de transport al agentului termic sunt de aproximativ 40%, pierderi pe care le suportă ploieștenii.

În rest, primarul Adrian Dobre profită de această situație și o folosește în scop electoral, în timp ce social-democrații își asumă această majorare, susținând că altă variantă nu există în momentul de față pentru a elimina riscul ca ploieștenii să nu rămână fără apă caldă și caldură.

Rămâne o singură întrebare; Ce se va întâmpla din aprilie, atunci când expiră contractul cu Veolia Energie? Noi pariem că va fi prelungit contractul pentru o perioadă bună de timp, chiar cu susținerea lui Adrian Dobre, cel care în prezent, în scop electoral, a fost cel mai aprig contestatar al acestei societăți.