Discuții între primarul Volosevici și ministrul Sănătății pe tema Spitalului Municipal de Urgență Ploiești

Discuții între primarul Volosevici și ministrul Sănătății pe tema Spitalului Municipal de Urgență Ploiești

Ministrul Sănătății,  Alexandru Rafila, a fost prezent, astăzi, la Primăria Municipiului Ploiești, pentru a discuta despre viitorul Spital Municipal de Urgență, care va fi construit în orașul nostru.

 Delegația Ministerului Sănătății a fost primită de către primarul municipiului Ploiești,  Andrei Liviu Volosevici, care a fost însoțit de viceprimarul municipiului Ploiești, Daniel Nicodim, administratorul public al municipiului Ploiești, Simona Albu, precum și de liderul de proiect, ce vizează construirea acestei unități sanitare, consilier pe probleme de sănătate al primarului, doamna Mariana Câju.

La discuțiile purtate la sediul municipalității au participat și senatorul LauraFulgeanu-Moagher, prefectul județului Prahova, Virgiliu Daniel Nanu, precum și directorul general al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Prahova , Măguleanu Cătălin.

Primarul municipiului Ploiești, Andrei Liviu Volosevici, a prezentat proiectul viitorului Spital Municipal de Urgență, expunând importanța și oportunitatea construirii acestei noi și moderne unități sanitare, un obiectiv de investiții major pentru comunitatea noastră. Totodată, au fost expuse și o serie de detalii tehnice legate de proiectul construirii noului spital, în municipiul Ploiești.

"Contează foarte mult pentru noi opinia ministrului Sănătăţii şi suportul Ministerului în acest sens. Am discutat lucruri foarte interesante şi pe care le vom pune în practică. Am pornit de la o ideea pe care am spus-o de multe ori, faptul că trebuie să avem un spital municipal de urgenţă în Ploieşti, nu este un moft, este un lucru pe care trebuie să-l facem, pentru că avem probleme la nivelul a ceea ce înseamnă infrastructura de sănătate, probleme care pot fi rezolvate numai în echipă. Am trecut prin Consiliul Local - şi mulţumesc pe această cale consilierilor locale, Prefecturii şi Consiliului Judeţean, pentru că uşor dar sigur ne mişcăm într-o anumită direcţie - diverse proceduri, în momentul acesta avem o discuţie cu IFC-ul, care este divizia de dezvoltare a Băncii Mondiale, legate de un parteneriat public-privat. Nu este suficient să-ţi doreşti să faci un spital, ci trebuie şi să găseşti finanţarea şi am avut o discuţie foarte interesantă cu domnul ministru în acest sens, care ne susţine. Evident, încercăm pe orice fel de proiect, ştiţi că suntem pe lista-sinteză a CNI, vom avea discuţii şi sperăm în ajutorul domnului ministru şi în ceea ce înseamnă dotarea la nivelul buncărului de radioterapie, dar important este că se creează o modalitate de lucru, cu nişte parteneri serioşi, în speţă Ministerul Sănătăţii şi Banca Mondială", a afirmat primarul municipiului Ploieşti, Andrei Volosevici.

 Spitalul Municipal de Urgență va fi realizat în zona de Sud a orașului nostru și va fi compus din cele două unități sanitare de profil aflate, în prezent, în administrarea autorității publice locale, respectiv Spitalul de Pediatrie și Spitalul Municipal Ploiești. Pentru a deveni Spital de Urgență, actuala structură a celor două unități medicale va fi modificată, urmând a se regăsi mai multe specialități, la standarde moderne, în viitorul spital.

Ministrul Sănătății, prof. univ. Dr. Alexandru Rafila, a punctat, în cadrul reuniunii, că realizarea unui spital municipal de urgență la Ploiești este de bun augur și implică o gândire strategică de amploare. Noua structură medicală trebuie să fie organizată într-un mod flexibil și poate deveni un proiect pilot și un model de bune practici în domeniu.

Ministrul Sănătăţii a pus accentul pe dezvoltarea unor servicii medicale adaptate la nevoile comunităţii locale, insistând pentru crearea unor secţii în domenii slab sau deloc acoperite în momentul de faţă în judeţ. 

"Am avut o primă rudă de discuţii legate de un proiect care poate să fie interesant sau chiar un model în ceea ce priveşte dezvoltarea asistenţei medicale în marile oraşe din România. Istoric, au existat multe spitale municipale în Romnia, unele au dispărut, altele au reuşit nu numai să supravieţuiască, dar şi să ofere servicii de bună calitate. Dacă acest proiect se va concretiza - şi există şi consultanţa IFC, diviza privată a Băncii Mondiale, este bine, pentru că dânşii au experienţă în dezvoltarea unor proiecte de succes în zona de asistenţă medicală - noi o să-i ajutăm, să vedem care este nevoia de servicii medicale. E posibil ca anumite tipuri de servicii oferite de o potenţială unitate sanitară nouă, obţiuntă prin fuzionarea a două structuri deja existente, Spitalul Municipal şi Spitalul de Pediatrie, să ofere anumite servicii medicale care nu mai există în judeţ sau în zonele învecinate. Un lucru important, pe care i l-am propus domnului primar, a fost legat de o gândire nouă în ceea ce priveşte modul de aprobare a unei structuri funcţionale, care să fie flexibilă, să fie legată mai degrabă de solicitări şi de nevoia de servicii medicale decât de o chestiune rigidă care există în momentul de faţă peste tot în ţară. Conceptul modern în acordarea asistenţei medicale spitaliceşti are două componente, unul este legat de reducerea internărilor şi dezvoltarea serviciilor de spitalizare de zi pe de o parte, iar pe de altă parte flexibilizarea structurilor cu paturi, încât în funcţie de situaţie să poată să treteze mai mulţi sau mai puţini pacienţi cu diverse patologii. Această flexibilizare e imporantă şi poate să aducă pe de o parte venituri suplimentare unităţilor medicale, iar pe de altă parte să ofere şi serviciile de care oamenii au nevoie, cu timpi de aşteptare mai mici. Împreună, echipele de la Ministerul Sănătăţii şi de la autoritatea locală, cu consultarea IFC, poate o să găsim o soluţie să dezvoltăm un proiect care să poată fi replicat la nivelul marilor oraşe din România", a afirmat Alexandru Rafila, în cadrul conferinţei de presă organizate luni la sediul Primăriei Ploieşti.

Cu acest prilej, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, și-a exprimat susținerea față de acest proiect inițiat de primarul municipiului Ploiești, Andrei Liviu Volosevici, și a precizat că ministerul de resort va ține o strânsă legătură cu echipa de lucru din municipiul nostru, asigurând sprijin și consultanță de specialitate, în vederea concretizării acestui important obiectiv de investiții.

Totodată, Alexandru Rafila a mai discutat şi despre proiectele din domeniul sănătăţii pentru care România speră să obţină fonduri europene prin PNRR, declarând că îşi doreşte completarea listei iniţiale, care include 49 de unităţi medicale.

"Lista trebuie completată. Ştiţi că în PNRR avem un minim de 25 de unităţi medicale care trebuie să fie construite şi dotate. Avem de ales dintr-o listă de 49. Nu am avut elemene obiective despre cum a fost întocmită această listă, iniţial înţelesesem că toate au studii de fezabilitate, dar nu au decât vreo 35 studii, există multe alte obiective care au studii de fezabilitate. Problema nu este a listei, este a necesităţii de a alege între unităţi sanitare care oferă servicii de care este neapărată nevoie pe de o parte, deci să avem o mapare a nevoii de servicii de sănătate, pentru că sunt multe judeţe care n-au nici măcar un singur obiectiv menţionat acolo, altele au patru. De asemenea, sunt judeţe care deja au spitale regionale. Trebuie să avem un acces al tuturor cetăţenilor la servicii de sănătate. Vom face această propunere de completare a listei, încât, pe baza criteriilor obiective, să putem să alegem acele proiecte care îndeplinesc cerinţele legate de nevoia de servicii şi disponibilitatea personalului medical care să le ofere. Noi am făcut un apel către consiliile judeţene şi primăriile municipiilor şi avem în jur de 70 de solicitări care au şi studii de fezabilitate", a adăugat ministrul Alexandru Rafila în timpul vizitei făcute în Ploieşti.