Consilierii USRPLUS au întors-o ca la Ploiești. Au votat împotriva prelungirii contractului cu Apa Nova

Consilierii USRPLUS au întors-o ca la Ploiești. Au votat împotriva prelungirii contractului cu Apa Nova

Prelungirea contractului cu Apa Nova pe zece ani, perioadă în care operatorul îşi asumă investiţii de 36,7 milioane de euro fără TVA, s-a aflat din nou pe ordinea de zi, însă a fost respins și de această dată de aleșii locali. Unul dintre motive ar fi acela că proiectul are rapoarte negative din partea direcțiilor de specialitate din cadrul Primărie. De altfel, aleșii locali s-au arătat deranjați și de faptul că prețul apei s-ar dubla. La dezbateri au participat și reprezentanții Veolia, compania-mamă a societății Apa Nova.

Proiectul de hotărâre a fost realizat după ce forul legislativ desemnase o comisie specială mandatată să negocieze cu operatorul sistemului de alimentare cu apă şi canalizare din Ploieşti. În urma acelei negocieri a rezultat propunerea de majorare cu zece ani a perioadei contractuale, în contextul în care actualul acord expiră în iunie 2025.

Apa Nova îşi asuma, conform propunerii, investiţii de peste 36 de milioane de euro, din care peste 13 milioane într-o primă etapă, concentrate în cartierul Mitică Apostol, şi ar fi urmat să-şi amortizeze investiţiile din tarif.

În ședința din luna decembrie, consilierii USR au susținut prelungirea contractului, însă, paradoxal, de această dată au votat împotrivă, cu toate că proiectul nu a suferit modificări.

Primarul municipiului Ploieşti, Andrei Volosevici, a reclamat, în timpul şedinţei de vineri pe tema contractului cu Apa Nova, că decizia consilierilor de la PNL şi USRPLUS de a vota împotriva proprunerii de prelungire a fost luată din motiva politice, în urma unei ședințe comune, remarcând şi că, în mod absurd, proiectul de hotărâre fusese iniţiat de consilierii celor două formaţiuni, care acum au votat împotrivă.

 Viceprimarul USRPLUS Magdalena Trofin a susținut că este indicat să fie clarificate neînțelegerile și să fie  eliminat orice dubiu asupra legalității și asupra valorilor investițiilor.

” Referitor la procesul de negociere și a contractului, cu siguranță dreptul la apă și la un trai decent este o prioritate pentru toți ploieștenii. Așa cum s-a afirmat, într-adevăr este o datorie a municipalității să asigure tuturor ploieștenilor condiții de apă și canalizare. Ceea ce, din păcate se pare că asupra modului în care s-a făcut negocierea și rezultatul negocierii planează îndoieli, îndoieli legate de felul în care este construit contractul, de anumite valori care sunt incluse în respectivele investiții. De aceea, considerăm că este indicat să clarificăm aceste neînțelegeri și să eliminăm orice dubiu asupra legalității și asupra valorilor investițiilor care sunt menționate în contract, astfel încât să existe un acord al întregului Consiliu Local cu privire la aceste valori și la durata contractului. Noi susținem reluarea negocierilor cu Apa Nova și continuarea demersurilor în acest contract de prelungire a investițiilor făcute, dar, am speranța că dacă ne vom apleca cu toții mai atent asupra negocierilor și a condițiilor din contract și vom avea o discuție mai aprofundată cu cei de la Apa Nova”, a susținut Magdalena Trofin, viceprimarul Ploieștiului.

Urmăreşte mai multe știri pe pagina de Facebook „Deprahova.ro” !

În replică, primarul Volosevici i-a atras atenția că nu a avut nicio reacție în ședința din luna decembrie.

”Cu tot respectul pentru doamna viceprimar, dar puneți partidul într-o poziție mai ciudată deoarece, îmi închipui că, nemodificându-se nimic, și la ședința anterioară aveați aceleași probleme. Nu înțeleg de ce nu le-ați invocat”, a reacționat Volosevici.

Ba mai mult, la acea dată, consilierul local USRPLUS Mihai Tonsciuc susținea că el este de acord cu acest proiect și că investițiile care sunt prevăzute pentru cartierul Mitică Apostol pot fi realizate doar cu sprijinul Apa Nova.

”Toate partidele au fost de acord că acest cartier Mitică Apostol este o oportunitate, că trebuie să rezolvăm problemele de acolo, să-l civilizăm. Din păcate, nu toate partidele pare că sunt interesate, nici măcar nu sunt prezente la ședință. Vizavi de perioada aceasta scurtă de analizare a proiectului e corect că este din scurt, dar din scurt a fost și proiectul cu ADI Termo și cu toate acestea am putut să ne mobilizăm și să votăm acel proiect. Așa că nu înțeleg de ce aplicăm o dublă măsură și aici. Știu că fosta administrație a încercat să ocolească, să aibă un sistem de investire în acest cartier, au încercat niște lucrări din ce știu, iar lucrările nu au fost cele mai bune. Eu nu văd neapărat o alternativă la proiectul acesta de investiții prin Apa Nova. Dacă cineva de aici poate să ne spună că putem să facem noi niște investiții din bugetul Primăriei Ploiești și să le facem de calitate, eu sunt dispus să discutăm, să negociem, dar până acum nu a fost prezentată nicio alternativă. Din nu a face nimic și a face ceva prin Apa Nova, mi se pare că trebuie să facem asta, chiar dacă trebuie să suportăm un const. Nu există investiții fără cost suplimentar. Eu sunt de acord cu acest proiect”, a susținut la acea dată consilierul Mihai Tonsciuc.

Acum, reprezentatul USRPLUS a încercat să explice de ce a avut acea poziție și de ce acum nu mai susține proiectul.

  

Citește și: 

Volosevici, reacție pe tema prelungirii contractului cu Apa Nova