Amănunte din culisele acordării subvenției la căldură! Au fost negocieri politice intense în CL Ploiești pentru majorarea tarifului la Gcal

Amănunte din culisele acordării subvenției la căldură! Au fost negocieri politice intense în CL Ploiești pentru majorarea tarifului la Gcal

Un aspect de mare interes pentru ploieșteni a fost abordat în cadrul ședinței Consiliului Local de joi seară. Astfel, a fost pus pe masa negocierilor proiectul de Hotărâre referitor la majorarea prețului la gicacalorie, precum și acordarea subvenției pentru toți cetățenii, atât pentru cei care sunt racordați la sistemul de termoficare, câr și pentru cei care se încălzesc cu gaze.

 

Proiectul a fost votat în unanimitate, nu însă fără tensiuni, negocieri și dezbateri între membrii participanți la ședință. Acestea au fost destul de ample, pentru a se putea vota fiind necesară o pauză de consultări.

 

Concret, proiectul de hotărâre supus votului prevede ajustarea tarifului la gigacalorie la 315,35 lei/Gcal, fără TVA, respectiv 375,27 lei/Gcal, inclusiv TVA, și 416,99 lei/Gcal, fără TVA, respectiv 496,22 lei/Gcal, cu tot cu TVA.

 

De la ședință nu au lipsit nici unii membri ai Uniunii Asociațiilor de Proprietari, care au ridicat probleme de ordin legislativ ce trebuie avute în vedere în cazul adoptării Hotărârii în forma dezbătută. Astfel, aceștia și-au manifestat teama referitor la schimbarea cadrului legislative începând cu 1 ianuarie 2021, cee ace ar putea avea consecințe serioase asupra ploieștenilor:

 ”Teama noastră cea mare este că de la 1 ianuarie 2021 se va abroga OUG 70/2011 care permite subvenția la gigacalorie și va intra în vigoare Legea nr. 126/2016, care nu mai permite subvenția decât pentru persoanele aflate în nevoi. De la 1 ianuarie 2021 ne vom trezi cu toții că vom plăti poate 400 lei, cine știe câte majorarări vom mai avea până atunci, dublu față de acum, să plătim 800 lei. Ce înseamnă asta? Înseamnă că ne-ați distrus. Este o populație îmbătrânită….ajung în situația să dea 70%, poate 80% din veniturile pe care le încasează”, a susținut Eugen Cristescu, președintele UAP Ploiești.

 

Temerile privind posibilitățile reale de susținere a unei astfel de schimbări legislative a fost împărtășită și consilierul local Paul Palaș. Acesta s-a arătat îngrijorat de faptul că există posibilitatea ca Primăria Ploiești să nu poată avea bani pentru plata subvenției, mai ales că aleșii PSD au dorit și subvenționarea pentru cei care se încălzesc cu gaze.

 ”Vă mărturisesc că suma prevăzută în buget pentru acordarea subvenției până la sfârșitul anului este suficientă. Problema pe care vreau să o ridic atenției dumneavoastră este ce ne facem din anul care vine? De ce ridic această întrebare? Pentru că vreau să ne aplecăm un pic asupra cifrelor. În Ploiești, în funcție de timp, de sezon, către populație se furnizează între 280.000 de Gcal și 350.000 de Gcal. Haideți să luăm cea mai avantajoasă situație, aceea în care, într-un an se consumă 280.000 de Gcal. Pentru această valoare, conform proiectului, Primăria Ploiești ar trebui să asigure o subvenție, cu TVA, cu tot, în valoare de peste 54 milioane lei. Îl rog frumos pe domnul primar să ne dea o asigurare că vom avea acești bani în bugetul de anul viitor, pentru că, altmiteri, riscăm să intrăm în blocaj. Vorbim de aproximativ 10% din buget. Legat de subvenționarea prețului la gaz, nu avem nicio cifră, nu știm ce impact va avea”, a susținut consilierul local Paul Palaș.

 

Replica din partea primarului, Adrian Dobre, nu a întârziat să apară, însă argumentele acestuia nu au fost considerate satisfăcătoare de către votanții proiectului dezbătut.

 ”Domnule consilier, știți că și anul acesta, chiar dacă am avut o serie de cheltuieli substanțiale, chiar dacă am avut un buget care a pornit cu mai puțini bani, iată că ne aflăm la sfârșit de an și am găsit soluții, astfel încât să nu avem blocaje. Bineînțeles, atunci când ne vom apleca cu toții asupra bugetului și vom chibzuii banii, am certitudinea că vom găsi sumele necesare pentru a acoperi subvenția pentru anul viitor și pentru restul anilor”, i-a răspuns primarul Adrian Dobre.

 

Cum răspunsul edilului nu a avut impactul scontat, membrii consiliului local au avut nevoie de o pauză de consultări pentru a-și exprima votul cu privire la proiectul de Hotărâre.

 

Evenimentele s-au ținut lanț în cadrul ședinței care a durat mai bine de 4 ore, iar în pauză și-a făcut apariția și președintele Consiliului Județean Prahova, Bogdan Toader. Prezența acestuia a fost necesară pentru a se asigura că acest proiect va fi votat și cu amendamentul PSD, acela de a se introduce subvenție și pentru cei care se încălzesc cu gaze.

 

Astfel, după discuțiile din pauza de consultări proiectul a trecut cu unanimitate de voturi, aspect cu privire la care primarul Adrian Dobre a declarat: "Consiliul Local al Municipiului Ploieşti a votat Hotărârea pe care am iniţiat-o referitoare la subvenţionarea agentului termic. Astfel, preţul final va fi acelaşi de anul trecut: 186,97 de lei fără TVA, respectiv 222,49 de lei cu TVA. Reamintesc ploieştenilor faptul că furnizarea agentului termic este un domeniu reglementat în România şi costurile la care se livrează gigacaloria nu sunt stabilite nici de administraţiile publice locale, nici de operatorii economici, ci de minunata Autoritate Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), care este condusă acum de doi foşti deputaţi PSD. În prezent fac demersuri pentru atragerea de fonduri europene necesare reabilitării, în primă fază, a rețelei de distribuție a agentului termic, iar apoi a unității de producție.

 

Justețea unei astfel de măsuri a fost recunoscută și de viceprimarul Cristian Ganea, care a afirmat, ulterior încheierii ședinței astfel: "Consiliul Local Ploiești a adoptat proiectul prin care se acordă subvenție pentru sezonul rece pentru toți ploieștenii, indiferent dacă locuiesc la bloc sau la case! Este o premieră pentru Ploiești și îi felicit pe colegii mei, consilierii PSD, pentru ideea de a-i trata egal pe ploiesteni, indiferent dacă locuiesc la casă sau la bloc și indiferent de modalitatea de încălzire a locuințelor!"

 

Prin urmare, în urma adoptării proiectului de Hotărâre, noul preț pentru consumatorii casnici este de 375,27 lei/Gcal, inclusiv TVA, iar pentru consumatorii noncasnici alimentați din SACET acesta a fost aprobat la 416,99 lei/Gcal, fără TVA, respectiv 496,22 lei/Gcal, cu tot cu TVA. Aceeași Hotărâre prevede că se menține prețul maxim al energiei termice facturate populației de 186,97 lei fără TVA, respectiv 222,49 lei, inclusiv TVA. "Se aprobă acordarea subvenției în sumă de 152,78 lei/Gcal, cu TVA, urmare a ajustării prețului (...), la care se adaugă suma de 34,39 lei fără TVA (40,92 lei/Gcal cu TVA), reprezentând diferența unitară de recuperat ca urmare a modificării prețului combustibilului în perioada 01.01.2016 - 28.022019, conform Hotărârii Consiliul Local Ploiești nr. 129/25.04.2019".

Cu toate acestea, rămân două întrebări:

Ce se va întâmpla în momentul în care 2021 se va abroga OUG 70/2011, care permite subvenția la gigacalorie? Vor putea suporta ploieștenii un tarif de respectiv 375,27 lei/Gcal?