Aeronavă Rombac, salvată de la casare. Va ajunge în Parcul Municipal Vest

Aeronavă Rombac, salvată de la casare. Va ajunge în Parcul Municipal Vest

Una dintre puţinele aeronave de pasageri produse în România , Rombac, şi rămase încă întregi, este foarte aproape de a fi expusă în Parcul Municipal Vest.

Potrivit viceprimarului Cristian Ganea, Primăria Ploiești dorește să se implice în Campania ”Salvăm un Rombac”.
Edilul a mai susținut că intenţia este ca aeronava să devină parte a unei posibile expoziţii în aer liber, care să mai cuprindă tramvaie, locomotive vechi sau maşini de epocă româneşti.
"Este o fundaţie care se ocupă de această acţiune, ei m-au contactat şi s-au arătat dispuşi să se ocupe de tot, fără a implica vreun ban din partea Primăriei Ploieşti. Partea noastră este să punem la dispoziţie un teren, care va fi la Parcul Municipal Vest. Aşteptăm aprobarea de la Ministerul Dezvoltării, ţinând cont că parcul a fost realizat printr-un proiect european, dar mă aştept să fie o simplă formalitate. Acest lucru poate deschide o serie de acţiuni frumoase, iar intenţia mea este ca acest avion să fie parte dintr-o expoziţie în aer liber, mai amplă, care să mai cuprindă şi alte piese interesante din istoria Romniei şi din cea a Ploieştiului. Mă gândesc la locomotive de tren, tramvaie de epocă sau autoturisme Dacia", a declarat Cristian Ganea.
Acesta a mai afirmat că, în prezent, în România mai sunt întregi doar două avioane Rombac de pasageri, celălalt urmând să ajungă la Muzeul Aviaţiei.

Campania face parte dintr-un proiect mai amplu, numit "Suntem România!" şi susţinut de Aeroclubul României în colaborare cu Asociaţia Aeronautică Română. Cu ajutorul a două mari nume ale aviaţiei, general-locotenent cosmonaut Dorin-Dumitru Prunariu şi directorul Aeroclubului României, campionul la acrobaţie aeriană George Rotaru, iniţiatorii au demarat o strângere de fonduri pentru achiziţia, demontarea, transportul, montarea şi expunerea publică a unuia dintre ultimele avioane de pasageri construite în ţara noastră, modelul Rombac 1-11.

"Aceeaşi fundaţie, la propunerea mea, s-a arătat interesată de ideea de restaurare a turnului de paraşutism din Parcul Regele Mihai, de lângă Sala Sporturilor «Olimpia», sau, dacă acesta n-ar putea fi restaurat, de construirea unuia nou, care să poată fi folosit în scop didactic", a mai declarat viceprimarul Ploieştiului.