Reacţia preşedintelui UAP Prahova, Eugen Cristescu, în urma majorării tarifului gigacaloriei la Ploieşti

Tensiunile pe tema tarifului la gigacalorie sunt departe de a se fi încheiat. În urma celor dezbătute  în cadrul ultimei ședințe de Consiliu Local Ploiești, atunci când s-a votat majorarea prețului la căldură de la 187 de lei fără TVA, la  237,4 lei pe gigacalorie fără TVA, însă cu amendamentul celor de la PSD-ALDE ca municipalitatea să plătească în sezonul rece diferența cu care prețul a fost majorat,  Eugen Cristescu, președintele Uniunii Asociațiilor de Proprietari Prahova,  a prezentat un punct de vedere pe care îl redăm integral:

Pe data de 31 ianuarie am participat împreună cu peste o sută de membri ai Uniunii Asociațiilor de Proprietari Prahova la sedința de Consiliu Local în care s-a dorit majoarea tarifului la gigacalorie de la 186,97 la 237,35 lei fara TVA,  de către consilierii locali PSD si ALDE. Am avut avut discuții în contradictoriu cu președintele Consiliului Județean, Bogdan Toader și cu președintele de sedință, Sorin George Botez,  care nu are bunul simț să plece din această funcție deși o ocupă de peste doi ani și jumătate, iar această funcție nu se ocupă decât trei luni de un consilier. Trebuie să remarc modul abuziv în care Botez George a condus ședința atunci când s-a ajuns la votarea proiectului de majorare a tarifului, aprobând amendamente fără să asculte punctele de vedere ale celor care s-au înscris la cuvânt.Bogdan Toader a venit cu o serie de enormități propunându-ne o negociere, față de proiectul inițial de HCL,  pe care noi l-am respins  și am cerut să fie retras de pe ordinea de zi. Președintele CJ Prahova a spus că a avut discuții legate de înființarea unei societăți comerciale împreună cu primăria Ploiești, care să preia rețeaua de termoficare și producția de gigacalorie. Toader a spus că nu este de acord cu o soluție de acest gen și că nu vrea să riște ca ploieștenii să rămână fără căldură sau apă caldă pentru că Veolia a spus că închide tot. Aceste afirmații sunt o dovadă că ne crede pe toți spălați pe creier precum cei care îl tot felicitau pentru “măreața” realizare a majorării tarifului și “salvarea” ploieștenilor de la frig și durere. Îi transmit d-ului Toader Bogdan, pe care încă îl mai respect, să ne pună la dipoziție documentul prin care Veolia a susținut că încetează activitatea. Să facă public acest document și să demonstreze că nu sunt vorbe goale, pentru că Veolia nu își permite să facă în scris o asemenea afirmație care implică riscuri. Iată cum o minciună gogonată devine adevăr. Să te bucuri că cineva majorează un tarif pe care urmează să îl plătești doar pentru că te prostește că nu vei mai beneificia de apă caldă și căldură, fără nicio dovadă, înseamnă că suntem prea jos ca nivel intelectual. Dar să îl mai și feliciți pe cel care îți spune asta, e deja sub orice critică.

Pe lângă această enormitate, Toader a mai propus ceva, pentru că operatorul de termie trebuia să iasă în câștig și oricum nu s-ar fi înțeles cu noi. A propus ca tariful să se majoreze la 237,35 de lei fără TVA, dar să acorde o subvenție care să fie aprobată în bugetul care nu a fost încă aprobat, iar tariful menționat să intre la plată de-abia dupa ce subvenția va fii acordată. Adică o prosteală imensă, o golănie, pentru că a promis ceva, nu știm cât, din ceva ce nu există încă.

Pe tot parcursul discuțiilor,  Sorin George Botez s-a comportat ca și cum avea o sarcină clară și el… și a suspendat ședința fără niciun motiv regulamentar. Apropo de subvenție, trebuie spus că primarul Adrian Dobre și toți consilierii locali, precum și viceprimarii, puteau să inițieze încă din decembrie un proiect de HCL de acodare a subvenției, pentru că există OUG 96 din 9.11.2018, care permite acest lucru, dar i-a durut în cot de cetățeni pe toți.

În pauză, au încercat doi membri PSD să mă convingă că e bine așa, cu subvenția și majorarea tarifului. Unul dintre ei, Robert Vâscan, a venit la mine cu solicitarea depusă de UAP la primărie, prin care am cerut subvenție în urmă cu trei săptămâni. Îmi flutura solicitareași îmi tot spunea că nu asta cer? Aveam senzația că vorbesc în altă limbă, pentru că nu înțelegea că eu am cerut subvenție la prețul de 186,97, cel actual la data solicitării, nu combinată cu majorarea de tarif pe care o vor ei. El o ținea pe a lui.

Ploieștenii trebuie să știe că intervenția noastră, a reprezentanților UAP Prahova, a condus la prelungirea termenului de aplicare a majorării tarifului și obținerea unei subvenții, numai că lucrurile nu vor rămâne așa. După cum le-am spus la plecare, voi cere în instanță anularea Hotărârii și avem trei capete de cerere. Toate cu șanse reale de câștig. După aia bine n-o să le fie celor care au votat împotriva cetățenilor.

Aștept, în continuare, o urmă de onoare, deși sunt convins că nu e cazul, din partea lui Sorin George Botez, consilierul PSD care ocupă funcția de președinte de ședință de peste doi ani și jumătate. Mă gândesc că poate și-a dat cu superglue pe pantaloni și s-o fi uscat pata.

Aștept de la președintele CJ Prahova, Bogdan Toader ca să  arate documentul prin care Veolia Energie Prahova își asumă încetarea activității cu de la sine putere dacă nuse majorează tariful, așa cum dumnealui nu își asumă nimic.

Aștept de la Bogdan Toader să îmi pună la dispoziție auditul efectuat asupra activității Veolia, după cum  a promis public, mai ales că avem înregistrarea video.

Aștept ca instanțele de judecată să judece corect cererile noastre și să apere dreptatea nu abuzurile, pentru că avem argumente solide în cererea noastră de chemare în judecată.

Cu acestea fiind zise, îi sfătuiesc pe consilierii PSD și ALDE, pe președintele CJ Prahova și pe furnizorul de energie termică să nu se bucure, încă. Sau mai bine zis, deloc.