Contractul cu Veolia Energie, mărul discordiei în ședința de CL Ploiești. Consilierul Botez zice că s-au făcut discuții “pe sub masă” cu un alt operator

Dezbateri aprinse în ședința Consiliului Local pe tema contractului cu Veolia Energie, societatea de termoficare din Ploiești! Mihai Dogaru, directorul Veolia Energie Prahova, le-a vorbit consilierilor locali despre pierderile pe care societatea le înregistrează în Ploiești, din cauza tarifelor care nu au mai fost ajustate din 2011.

Mihai Dogaru le-a spus consilierilor locali că orice alt operator ar fi sistat furnizarea serviciului în Ploiești la aceste tarife. Potrivit directorului Veolia Energie Prahova, pentru anul 2018 este estimată o pierdere a companiei de 77,03 milioane lei, în contextul în care prețul gigacaloriei este de 186,97 lei.

Totodată, Mihai Dogaru a precizat că pe data de 14 septembrie Veolia a trimis o informare la primăria Ploiești prin care a anunțat că va opri colaborarea la finalul sezonului rece 2018-2019.

Pe ordinea de zi a ședinței de astăzi a Consiliului Local trebuia să fie un proiect care prevedea ca municipalitatea să plătească Veolia suma de 18 milioane de lei, ca fiind diferența provenită din creșterea prețului combustibilului. Proiectul a fost, însă, scos de pe ordinea de zi a ședinței, iar Mihai Dogaru s-a arătat surprins de acest fapt. Surprins s-a arătat și Eugen Cristescu, președintele UAP Prahova, cel care era pregătit să conteste faptul că respectivul proiect nu a fost supus dezbaterii publice.

”Referitor la  recuperarea diferenţelor înregistrate de SC Veolia Energie Prahova, urmare a modificării, în perioada ianuarie 2016-aprilie 2018, a preţului combustibilului folosit la producerea energiei termice.În data de 14 august am depus la registratură primăriei cererea de dezbaterepublica nr. 16681, pentru acest proiect aflat pe ordinea de zi. Încălcarea Legii transparenţei decizionale în primăria municipiului Ploieşti este o practică veche cu care mă lupt de 6 ani şi nu am intenţia să renunţ. După cum ştiţi, ne-am întâlnit în instanţă cu dvs, primăria, pentru că nu aţi vrut să organizaţi dezbătarea publică solicitată conform legii, la fel ca în situaţia de astăzi. Procesul a fost pierdut la Curtea de Apel, după ce a fost câştigat clar la Tribunal. Vă anunţ, pe această cale că am notificat Uniunea Europeană despre acel proces şi sper ca cele trei doamne judecător să răspundă pentru modul în care au tratat legea nerespectarea legii transparenţei de către primăria municipiului Ploieşti.De asemenea, vă anunţ că ieri, UAP Prahova a câştigat, PRIN SENTINŢĂ definitivă, procesul prin care contractul dintre primăria Ploieşti şi Veolia Energie Prahova este informaţie de interes public şi aveţi obligaţia de a ne pune la dispoziţie contractul împreună cu toate anexele.Vă rog să ţineţi cont de solicitarea noastră legală, de retragere a proiectului şi respectare a prevederilor legii transparenţei decizionale, pentru ca ploieştenii să cunoască motivele solicitării celor 18 milioane de lei de către Veolia”, a susținut Eugen Cristescu, președintele Uniunii Asociațiiilor de Proprietari Prahova la începutul ședinței de Consiliu Local Ploiești.

Consilierul local Gheorghe Sârbu a reacționat în urma discursului lui Mihai Dogaru și a criticat modul în care Veolia Energie Prahova a gestionat realizarea investițiilor pe care trebuia să le facă.

În replică, consilierul local George Botez a spus că nu este o problemă dacă se reziliază contractul cu Veolia și se încheie unul cu un nou furnizor, dar că a auzit că deja s-au făcut discuții “pe sub masă” cu un alt operator care să preia furnizarea serviciului și s-au pus la punct detalii, lucru care este ilegal.

În apărarea Veolia a sărit și consilierul local Paul Palaș care a spus că el l-a rugat pe Mihai Dogaru să vină să prezinte situația Veolia în fața Consiliului Local, “considerând că este persoana care poate să prezinte în modul cel mai obiectiv acest lucru”. Paul Palaș a mai spus că situația în care a ajuns Veolia în Ploiești este îngrijorătoare pentru orice manager, după patru ani de pierderi.

Vezi în filmările de mai jos cum au decurs discuțiile: